用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果小朋友同班主任夾唔到, 你會點做 ?
go

如果小朋友同班主任夾唔到, 你會點做 ? [複製鏈接]

0    0    0    0

首先,可以好肯定告訴老師絕對不會針對你的兒子,老師覺得你兒子有問題,你必須好好和老師詳細傾談,配合學校,這樣才會真正幫到你的兒子。
但是,你如果已經不喜歡班主任那就很麻煩!

概然醫生都說沒有問題,那就給老師醫生的証明好了!其他的問題,可跟校長商量一下如何處理。如沒打算轉校,試試問可否轉班,讓小朋友有個新環境…

但其實都要檢討下,小朋友雖然沒有"問題",但會否在控制情緒和脾氣做得不好?媽媽能有時間和耐性處理小朋友的情緒問題,但平均每個老師個要對15個小朋友,仲要在短短3個鐘內完成當日的學習和遊戲安排,如要花太多時間在你小朋友身上,確實有點難度…
如是有這情況,你在家都要先認真處理,協助改善情況,老師才能配合呢!(我不太清楚實際情況,所以才提出這問題,不是偏幫老師或說你的小朋友一定有問題…)

其實小朋友鐘唔鐘意個班老師係好重要, 如果個小朋友都唔喜歡個老師, 佢一定唔聽話。我個女女以前都有坐唔定架, 但佢好鐘意依家個班老師, 所以好想得到老師的稱讚, 所以就好聽老師話, 仲坐得好定. 你要問下你個小朋友, 係唔係唔鐘意老師, 如果係, 就問下點解囉, 你要知道咩原因, 先可解決問題架.

小朋友才在學習的起步點,
如果唔開心,
一開始已經建立上學不愉快的印象,
未來十幾年流流長你話點算?

事實可能係你的孩子沒有問題,
個老師亦都沒有問題,
但係這個老師唔叻"摸"你孩子的性格,
你的孩子亦沒有"討"這個老師欣賞的特質,

在這情況,
我不會怪老師或學校,
但以孩子應該愉快學習的大前題下,
我一定會走

在我讀書的年代,沒有不是的父母、不懂教書的老師。我只能說,現在的父母真體貼,讓孩子可以在一個受保護的環境中長大。福哉、哀哉?

天下無不是之父母  ~~ 當真?
個個老師都懂教書 ~~ 事實?
原帖由 jiljill 於 11-1-4 14:01 發表
在我讀書的年代,沒有不是的父母、不懂教書的老師。我只能說,現在的父母真體貼,讓孩子可以在一個受保護的環境中長大。福哉、哀哉?

回復 2# jiljill 的帖子

現在的孩子都在一個"較"受保護的環境中長我贊成…但前兩者我就有點保留…
以前的社會不怎注意孩子/人的"心理發展",其實是一直影響著孩子的成長…再者,以前的社會問題沒現在的複雜和多,如現在父母和老師還是做老方法去處理小朋友,不理孩子是否明白又不理他們是否認同,只求他們"順從",那街上一定有很多途學和離家出走的孩子了!我記得小學時校長會常打曳同學的手板,是當著整校的同學打,那位較頑皮的同學就是常被打,也不會因此而改好…但我記憶中的他當時不是太曳,在某老師面前表現得也相當好(總是有幾位老師認為他無藥可求)…他畢業時是帶著仇恨畢業的…你問我我小學的老師是好老師嗎?他們對我很好,但他們不是專業的老師…

我很相信小朋友必需要在愉快中學習, 不然就會把學習的興趣没殺.  如果跟學校反映完都無改善, 就必須轉校, 以免小朋友對返學有反感.

原帖由 mimics218 於 11-1-4 18:24 發表
我只跟那老師溝通, 我怕向高層反映, 如未能轉班 (未知是否能轉, 我無把握也唔知有無位), 餘下日子小朋友唔知會點過 ?

認同,不過試下同校長反映下,佢可能會留意多d個老師,不過轉班就唔好啦,多數轉唔到!!

走去同校長講...你以後一定唔會再收到老師既電話...

收唔到電話仲慘,連自己個小朋友有冇問題都唔知…家校要配合,大家開心見誠討論,都係為幫孩子適應學校生活啫!有冇主任呀?隔一層,同主任傾傾先啦!通常都係一個主任帶一堆老師,主任比校長前線d,同老師溝通應多d…都係個句,認真了解下小朋友的問題…

認真去了解小朋友是否真的有學習問題,
先不要認定老師有問題, 這情況老師比醫生可靠, 畢竟老師是日日對着小朋友的, 醫生只是見一見, 而醫生也會看錯的, 或者見多個醫生吧
轉班、轉校是最後方法

唔係個個醫生都識睇child development,上星期經濟日報訪問港大兒科黃珍妮教授,佢話有啲醫生細個有發展障礙都唔知(例如知道答案都唔答老師,唔望, 跳跳紮, 詳情睇番十二月廿九日),去母嬰健康院或找個兒童發展專科證實冇事, 再同老師商量點令朋友聽老師話啦.

作為人母,我亦希望孩子可以愉快成長。可是我知道要孩子成長,便要讓他感受風雨、學懂世上有張牙舞爪的鷹、亦有狡猾的狼。玉不琢、不成器,如果老師願意花時間管教小女及將觀察所得舆我分享,我不勝感激。

原帖由 jiljill 於 11-1-5 14:45 發表
作為人母,我亦希望孩子可以愉快成長。可是我知道要孩子成長,便要讓他感受風雨、學懂世上有張牙舞爪的鷹、亦有狡猾的狼。玉不琢、不成器,如果老師願意花時間管教小女及將觀察所得舆我分享,我不勝感激。 ...

like X10000000

我個人認為冇需要驚動學校高層~~ 原因係老師發現小朋友同其他同學有少少唔同, 所以想比家長知道, 老師如果懶, 其實可以唔話你知~ 老師其實好細心觀察你O既小朋友呢!

老師發現小朋友與眾不同, 但因為唔係專業心理學家 or 醫生, 所以未必 100% 話到你知佢咩事~ 其實唔一定係學障, 自閉呢O的差O既野, 亦可以係資優所以令小朋友有其學習表現.

轉校 or 轉班係其中一個方法, 但過份保護小朋友未必係好事 (個人認為), 如果 double confirm 左學校同老師都係唔好O既(懶到爆, hea 到爆, 又唔負責任....等)... 咁當然要轉啦~

不如你問下小朋友佢自己, 點解有咁o既表現? 用open question o既形式去問... 唔好 assume 左一個答覆, 然後問佢係唔係. 咁可能你會有意想不到O既答案!!

可參加由專業人仕帶領又定期開班的兒童言語社交訓練小組 (短期, 收費便宜)

http://www.hkedcity.net/parent/new/community_info.php?community_id=365

http://www.hkcs.org/cdcb/bridge/course.html

http://www.heephong.org/webprod/cht/jgc-activity
‹ 上一主題|下一主題