用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 GH vs LH - 請大家比意見
go

GH vs LH - 請大家比意見 [複製鏈接]

0710月b, 讀緊LH K1, 最近收到GH K1 offer, 唔知點决擇. LH讀得開心又跟得上, 但GH可以80%上小學, 但要重讀K1, 聽聞GH課程較LH淺, 怕個女會無心機上堂, 會浪費左佢一年時間

星期五GH要交留位費, 唔知點攔, 請各位比d意見我, 謝謝!
   0    0    0    0

請問lh係邊間?

醒目開學勳章 貢獻勳章

响LH讀個好好地~ 就唔好轉啦!
除非你好鍾意GH小學, 如果純為叻一條龍/有back-up, 我就唔會浪費小朋友一年嘅時間, 轉去一間有好大進步空間嘅KG repeat喇 (入到K2就另計)
恐龍家

lh=學之園

原帖由 wiman 於 11-1-4 11:24 發表
請問lh係邊間?

因為見到隔離屋幾個k3小朋友都考唔到直資或私小要等大抽獎, 所以有d擔心, 但入GH又擔心浪費左一年時間, 且呀女又有d小聰明, 所以唔知點算好, 好頭痛

原帖由 小曳人 於 11-1-4 11:30 發表
响LH讀個好好地~ 就唔好轉啦!
除非你好鍾意GH小學, 如果純為叻一條龍/有back-up, 我就唔會浪費小朋友一年嘅時間, 轉去一間有好大進步空間嘅KG repeat喇 (入到K2就另計) ...

我會選gh.

除非您認同德望的理念--以培育品德為重,否則不要轉校了,因為未來的三年您也會思前想後,不會安心。

我都覺得以你的情況不要轉了,LH都係一間好好的學校,升小結果都好好,你小朋友10月出生repeat 一年又真係大了點,好似浪費他的時間。加上習慣了LH的語言環境去到GH唔慣重影響佢令佢少了滿足感tim,要知道GH都不一定100%上小學,如小朋友角度出發似乎唔應該轉lor.

如果適應LH,而你的囡囡是0710的話,我覺得還是在LH繼續讀好些。
LH的雙語(英普)教學,相比其他學校優勝,而且升小一的成績據說也不錯。
若替女兒轉校,一來你囡囡會多花一年時間,學習相似的課程,需知小朋友在這階段的進步可以很快,一年下來她會比其他同齡的小朋友學少了許多,而且重覆的課程可能會令她日後的學習意欲下降。二來轉到GH未必100%直上小學,萬一到時要同其他小朋友競爭其他小學學位就沒有了語文的優勢,所以我覺得留在LH對你的小朋友較為有利。

我比一個事實您作參考
我表組個女細女變大女讀 st. paul kindergarten, 小學st. paul convent 有一科唔合格就要留班, 而家15歲讀F.2 !

咁我個case係而家亞女係LH讀緊N1上午班, 學校係屋企樓下, 吾駛搭校車, 佢而家返學都算開心, 而本人都好欣賞佢地嘅課程統籌得好好 ! 而亞女本身吾算文靜, 好有脾氣, 吾太聽話, 所以本人都希望一間著重德培訓嘅學校, 可以教番好個女, (因為老師講一句, 好過我講10句 )

問題都係兩間學校理念不同, LH著重語言, GH著重德育, 但讀GH係下午班, 又要搭校車, 課程較淺, 吾100%保證入德小!

其實我而家初步諗住都轉去德幼, 但可能再補英文 / 普通話, 加強其競爭力, 到時如入吾番德小, 都多啲競爭力去考私頲或直資! (我吾知咁諗是否正確)

你地又會點選呢 ? 多謝意見!

原帖由 Fishlo 於 11-1-5 14:57 發表
咁我個case係而家亞女係LH讀緊N1上午班, 學校係屋企樓下, 吾駛搭校車, 佢而家返學都算開心, 而本人都好欣賞佢地嘅課程統籌得好好 ! 而亞女本身吾算文靜, 好有脾氣, 吾太聽話, 所以本人都希望一間著重德培訓嘅學校,  ...

好可惜學校係唔俾學生出去補習,校監重話有冇上過補習一定知
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 1# brrbaby2007 的帖子

我都有聽過而家有女兒讀緊嘅家長話學校吾見議補習!  嘩, 原本係吾比架 ?

你都話响LH讀得開心又跟得上, 估駛諗?
何況冇人話80%上GH小學, 只係話優先.
如果GH小學唔收返就..............

原帖由 Fishlo 於 11-1-5 16:30 發表
我都有聽過而家有女兒讀緊嘅家長話學校吾見議補習!  嘩, 原本係吾比架 ?

你有沒有參加interview前的講助,嚴格來說沒有說不可以,但會影響升小。GH以德育為重,你要接受交托GH,否則日日都很擔心女兒在學校學了些甚麼。

I heard my friend's friend is considering letting the girl study at GHK in the morning and SC in the afternoon!

That is tired for the child but not impossible.

However, after reading these comments, I guess GHK would not be happy if they know that child study in 2 kg...

回復 1# siden 的帖子

yes, GH absolutely dislike kid goes 2 kinders!  But some parents want to play safe for P1, they will do in this way because pretty safe for GH P1, on the other hand, still can "fight" for better school outside.

Icbb1230,

I expressed to my friend my opinion that GHK may dislike this "2 kg kindergarten practice" to the point that the chance of entering P1 is affected. And ask her to tell her friend to think twice before making this decision.

This is just my wild guess, no evidence. Have you heard any current GH K2 or K3 students are studying 2 kg?

This is just my wild guess. No evidence.

Hi siden,

Yes, I know it is happening on some K2 students.  Not sure it also happens on K3.

For me, I don't agree to do so coz kid will be very tired and no time for ECA.  Back to home around 16:30-17:30, homework, bathing, dinner, no time for reading & playing.  All ECA maybe arranged on Saturday or Sunday, no time to rest & play again!  Kid feels tired, if I was the parent, I feel tired too!  Too stress for everyone.

嘩...返兩間 KG, 真係諗都無諗過, 小朋友好辛苦呀.

唔好講返兩間 KG 既學費 (GH & SC), 要成七千, 仲未計 ECA, 真係好金.  加加埋埋真係讀 IS 都得~
‹ 上一主題|下一主題