用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 深水埗轉九龍城網會趺Band嗎
go

深水埗轉九龍城網會趺Band嗎 [複製鏈接]

因小朋友在深水埗是Band one 尾, 但在大抽獎時想轉九龍城網, 有無人試過, 會趺Band嗎? 因小朋友很心儀九龍城一band one 中學, 請各界幫忙, 給一點意見, 謝謝!
   0    0    0    0

深水埗是Band one 尾, 唔好轉九龍城網,深水埗既BANDIND係低少少的, 以前有BK家長回應過, 原因就唔記得.問學校負責派位老師, 佢地有沒有Band one 尾學生派過九龍城網. 佢地會有D意見比吓.

即係第三次呈分要考得好些否則不要轉網, 但第二次轉網申請在三月中, 間學校可能3月尾先派第三次呈分成績, 所以要轉都未必來得及, 唯有到時派位後博叩門啦, 請問知唔知, 一般叩情況, 是不是先睇你派到那一中學及你之前的校內成績, 聽說有考試選拔, 是不是所有叩門者都可參加考試

回覆 2# catcatmom 的文章

唔該! 我想問吓咁荃灣區BAND 1中轉去九龍城區統一派位抽獎會唔會趺BAND吖.

荃灣不清楚, 但今年有位九龍城私小, 考到2x幾30名, 都有得in 林護, 而朋友個仔係荃灣官立考30名, 連in 機會都無, 荃一級接近2百人, 考30名都不錯, 不過林護見都唔見;而九龍城私小一級一百人左右.
不過band1中轉區好過band1尾, 睇吓邊間小學.

咁我想請教, 如果在九龍城的小學選油尖旺的中學又如何? 會否跌band? 謝!!

原帖由 et_0429 於 11-1-4 11:43 發表
即係第三次呈分要考得好些否則不要轉網, 但第二次轉網申請在三月中, 間學校可能3月尾先派第三次呈分成績, 所以要轉都未必來得及, 唯有到時派位後博叩門啦, 請問知唔知, 一般叩情況, 是不是先睇你派到那一中學及你之 ...

叩門首重成績,最好全級頭幾名,其次操行要有b+/a.符合條件才會有張application form給你,還未計面試成績.即使band 2頭中學,叩門要求也很高.

總之,不要對叩門有太高期望,不然,你會感到很沮喪.我就聽過全級頭3名叩不到門,反而最終全級第8名叩到位(同一小學叩同一中學),叩門也要夾天時地利.

回復 2# CCheng 的帖子

據聞九龍城區banding最高
如果屬實
應該任何區轉過去都會跌
‹ 上一主題|下一主題