用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 音樂治療
go

音樂治療 [複製鏈接]

之前同個職業治療師朋友講開, 佢話用聽音樂嚟做治療果效果可以好神奇, 因為佢有個其中一個client自己試過效果很好(當然聽的是小朋友, 不是家長), 係聽一d古典音樂, 而呢d音樂某d音頻係filter咗, 所以一般人聽落去是怪怪地的.
因買個headset成套東西要一千多元, 而個朋友只一個client有聽, 所以想問有無人知道/試過?
   2    0    1    0

回覆 1# lokjoan 的文章

之前阿仔在另一個職業治療師度training, 都有俾阿仔聽, 但都係同樣唔肯戴, 所以半推半就下每次都只係聽10秒(數10聲), 當時都唔知有乜用, 但因training實在太貴, 所以現在已停了一個多月, 不過下星期可能會再去, 因為阿仔好似又開始失常, 我到時會問一問, 但最好能有實際用家分享一下.

原帖由 ikebukuro 於 11-1-4 10:12 發表
我都想知!有無媽媽可分享吓成效及喺邊度上好?因聽講話要唔同成效係用唔同CD嘅?!同埋如果唔用headset係咪唔得呢?(唔係錢問題,而係小朋友唔肯戴!)謝謝! ...

回覆 1# lokjoan 的文章

這種治療與一般音樂治療不同,有人將它稱為聽力治療。
以前我在書本和影片看過這種的治療的介紹,它的原理是將音頻filter後,成為BB在母體內所聽到的差不多,由於BB習慣這種聲音感到很安全,出世之後還會喜歡這種聲音。那些專家認為將媽媽的聲音經過filter後效果更好。
有一種得可愛、有擴音機的枕頭可以睡在床上聽,可能在安靜環境下,有耳機相同效果。最近我在網上看到很平的音樂,絕對值得一試。但我沒有人需要試啊!

回覆 1# pattsui11@yahoo 的文章

我個仔4﹣5歲係音樂冶療中心有聽過,第一次聽完連續10日療程,真係好有效,未聽之前同佢講野冇咩反應,聽完後明顯聽人講野有反應,連老師都問我聖誕假期同佢做過咩,默解放完假成個人醒哂,不過隔左半年第2次聽就冇咁明顯進步,我都覺得好神奇,因為D音樂好古怪,好似冇咩特別,我初初都係諗住咩都試下喇,估唔到咁大幫助,不過唔知係咪個個都WORK架!

樂園:

可否 提供多些你小朋友音樂冶療的害資料?

Thanks.

我兒今年剛9歲,現正接受音樂冶療, 至今已經三十堂, 他的情緒明顯改善, 表達能力增強,自信心增加了, 人開心了很多. 使我不得不相信它的能力. 他一星期聽兩次, 聽的時候我要陪他玩, 大家都會投入遊戲裹, 心情輕鬆, 效果更好. 不過收費都幾貴, 但為了小朋友唯有在其他地方慳些啦!

原帖由 花花vava 於 11-1-25 11:38 發表
我兒今年剛9歲,現正接受音樂冶療, 至今已經三十堂, 他的情緒明顯改善, 表達能力增強,自信心增加了, 人開心了很多. 使我不得不相信它的能力. 他一星期聽兩次, 聽的時候我要陪他玩, 大家都會投入遊戲裹, 心情輕鬆, 效 ...

到底音樂治療的主要作用是什麼﹖對自閉症有否幫助﹖

花花vava ,音樂治療在那裏做,可否PM資料給我,謝謝﹗

回復 1# angels'mom 的帖子

pls adv more details to me also.

thanks a lot!

could you please pm me the information as well, many thanks,

回復 4# 花花vava 的帖子

回復 4# angels'mom 的帖子

音樂冶療 是透過一些與我們平時所听的音樂音頻不同, 那些音頻經過耳膜陣動而達至刺激腦部神經, 詳細情況我都是一知半解. 我仔仔一共三個療程, 第一個療程大約三十次, 想成效快, 就要一星期听兩次, 若相隔十日效果進度便會慢. 我仔仔現在剛完成第一個療程, 新療程會要求媽媽錄製一段說話給他听, 能增加他的自信心,專注力,安全感......  可冶療ADHD,專注力,情緒.....
大家想了解多些, 可以參考以下website
http://www.lispectrum.com/dynamiclistening_FAQ.asp

http://www.awakenlistening.com/html/body_program_protocol.html

請問係邊度做?

原帖由 花花vava 於 11-1-27 13:54 發表
音樂冶療 是透過一些與我們平時所听的音樂音頻不同, 那些音頻經過耳膜陣動而達至刺激腦部神經, 詳細情況我都是一知半解. 我仔仔一共三個療程, 第一個療程大約三十次, 想成效快, 就要一星期听兩次, 若相隔十日效果進 ...

多謝花花vava回覆。

Could you please also PM me the info?  Thanks!
Joanna

回復 4# 花花vava 的帖子

想請問一堂大約幾多錢? 會唔會自己買部機返屋企聽抵d?

Could you please also PM me the info, thank!

各位,
唔好意思, 我唔識pm

回復 3# lokjoan 的帖子

各位, 我已經pm了資料給你們, 請查看
‹ 上一主題|下一主題