用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? ...
樓主: dongfeng
go

全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? [複製鏈接]

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 19:05 發表

我個次簡單到昏,可能老公大發功同校長好arm key。校長只問了我們為什麽轉福中,問了囝囝他有無份選福中,有幾個兄弟姊妹,在那裹讀書,有冇問題想問。 ...

咁簡單?? 咁點係300人中揀100人呢 ??

原帖由 Daisy媽咪 於 11-1-12 20:26 發表

咁簡單?? 咁點係300人中揀100人呢 ??

我都話我哋好彩,可能亞囝生得俊,老公超presentable(個曰唔知食咗物),講吓笑啫。我見有D問好耐,又英又中重問佢地sent 俾學校D文件,校長都有一路傾一邊番睇囝囝個file,呀有問他學了一項得獎運動幾耐。
我唸小朋友各方面成績:學業、課外活動表演最好一体一藝(要專而不是周身刀無張利)、品格和1st interview表現既語文能力,應對態度、禮貌及英數能力己打了分。2nd in.再由高級人仕正,再看父母對學校的認知度,教育理念和對學生支援能力而決定收的。然後重要考英文試先入到英文班,不過fail都可以入中文班或雙語班。下年無中文班唔知係味咁。

回覆 80# PoPofamily 的文章

囝囝自己也要求待7月再叩門。我對他說第三次呈分一定要有大進步,我才會幫他叩門。

真的!好多謝你的幫忙,我現在心情回復好多了,所以我會繼續努力找間合適的中學給他。我會去看看王錦煇的。

祝其他有機會second in 的小朋友成功呀!

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 21:39 發表

我都話我哋好彩,可能亞囝生得俊,老公超presentable(個曰唔知食咗物),講吓笑啫。我見有D問好耐,又英又中重問佢地sent 俾學校D文件,校長都有一路傾一邊番睇囝囝個file,呀有問他學了一項得獎運動幾耐。
我唸小朋友各方面成績 ...

請問考英文分班試是在2nd in 的日子, 或是再要回校考?

原帖由 meyonw 於 11-1-12 23:34 發表

請問考英文分班試是在2nd in 的日子, 或是再要回校考?

再要回校考. About 1hour 15 mins. Grammar, Comprehension, Listening and Composition.

回復 86# PoPofamily 的帖子

多謝你回覆!

體藝中學收band1成績
原帖由 wan2010 於 11-1-3 23:56 發表
點觧唔報體藝中學,都係band1,唔好嘥咗你個仔的天賦才能嘛!

請問有無人巳經收到福建中學的信叫小朋友去考英文分班試?

Hi 亞菊,

可申請匯基 (24/Jan截止), 另外顏寶玲唔知截止未, 不要放棄。

回復 2# WTY 的帖子

若未收到信,可以打去學校問是否已被取錄

回復 2# MUMMYSIK 的帖子

顏寶鈴已截止,試林大輝,它體育出息

原帖由 candyvu 於 11-1-21 11:28 發表
顏寶鈴已截止,試林大輝,它體育出息

DON'T go to 林XX!

信媽,妳真好野,有膽色‧
可否PM 告知我那間直資學校的名稱 ????  謝謝。

原帖由 信媽 於 11-1-3 21:04 發表
我兒便是一個好例子, 他在體育和視藝作品上也是全級第一, 公開和校內得獎盃無數, 但在中英文上求求其其無心寫字.

根據現行教育收生下, 體育科是不計分的, 視藝分比例亦很底, 我知道後心情直跌入谷底, 因我兒跌入Ban ...
‹ 上一主題|下一主題