用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? ...
樓主: dongfeng
go

全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 2# ALAL 的帖子

ALAL,
請教 :
1. 在自行時我選了
     首志願是: A學校 (政府派位)
    第二志願是: 培橋(跟派位的直資)

2. 如果想大機會D, 是否在統一派位時:

甲項: 1. A學校 (政府派位)
             2. 培橋(跟派位的直資)不是本區

乙項: 1. 仍然選 A學校
                2. 其他 ...... 30.  ......

是否正確???????

但如果培橋自行收左你
你就無得統一派位
同埋結果都係要到7月先知喎
入左培橋你會唔會後悔先?

醒目開學勳章

不後悔, 但呀仔成績唔得, 想試下
原帖由 RSG媽媽 於 11-1-4 11:49 發表
但如果培橋自行收左你
你就無得統一派位
同埋結果都係要到7月先知喎
入左培橋你會唔會後悔先?

回復 23# Martin媽咪 的帖子

唔後悔就無問題
不過你乙部第二志願開始要保守d填啦
同埋你a學校係幾搏先 如果好搏乙部第一志願我建議你填過第二間保守d既

醒目開學勳章

多謝意見

回覆 14# RSG媽媽 的文章

RSG 媽媽,
是的, 這點清楚. 因小女成績很一般, 如有比較好的直肯收, 一定放置派位, 在無信心下, 花一些錢讀直資一定好過讀BAND 3學校(個人意見).

回復 15# 信媽 的帖子

信媽, 你好. 是的, 這個派位系統存在不少問題. 學校怕收唔到好既/合適的學生, 學生又怕入唔到心儀的學校! 又殺校, 又唔肯小班教學.....總之, 政府玩晒! 最參的是小朋友, 又幼稚園開始就咁樣谷....填鴨...! 根本對小朋友發育唔好, 小學要載眼鏡比例很高...!

好無奈, 但都要堅持下去. 大家一起努力.

回覆 17# 亞菊 的文章

你就好啦, 我要明天才有時間去入申請表. 希望大家都好運. :)

你會唔會考慮何東
係大坑 官立女中中 band2
上年補習老師提議我揀呢間 話灣仔區band2女仔呢間好
我有個同事個女早一年入左 聽佢講佢女女讀得幾開心
我當時都好心郁
但我大抽獎好大機會入返直屬中學
都掙扎左好耐

原帖由 dongfeng 於 11-1-4 16:47 發表
RSG 媽媽,
是的, 這點清楚. 因小女成績很一般, 如有比較好的直肯收, 一定放置派位, 在無信心下, 花一些錢讀直資一定好過讀BAND 3學校(個人意見).

回復 29# RSG媽媽 的帖子

RSG媽媽,
何東是自己"自行收生"的報名學校之一, 而家仲考慮點選BAND 2學校中, 遲一些再決定. 應該會選無直屬小學的BAND 2女校為主, 佢地學位會多D, 機會應該大D.  

而家先報多几間非派位的直資.

最後你的子女是否入左直屬中學?

路過,比小小意見。

其實大部份直資學校(除了超級名校外),都收band2 生。部份學校(包括直資)在網頁上的school report公報收生成績i.e. KPM 數據,從KPM 數據可知道學校大部份收band 1 or band 2 生。  

重點是這間學校能否用數年時間將band2 生增值到band 1成績 i.e. 會考成績6 科14 分
以上
高於50%。

回復 31# lkong2005 的帖子

lkong2005, 多謝你的資料.   
請問KPM報告是否要到每一間中學的網頁找得到?

回復 30# dongfeng 的帖子

係呀
入到直屬中學
我見佢都讀得幾開心

回復 20# RSG媽媽 的帖子

無錯, RSG 媽媽說得對.

我心目中第一首選是體藝, 但他們要求無論體育藝術出眾, 英文底子也要最Top的

講真, 如果萬一我同時英文體育藝術都出眾, 我又唔會棟體藝了, 是但都入到間Band 1 喇!

原帖由 wan2010 於 11-1-3 23:58 發表
可以試埋聖道迦南都得吖!

無錯, 剛剛收到取錄通知了!

今年競爭也很激烈, 全英語面試, 兩場簡介會也坐滿Hall.
很多家長聽完簡介後立刻入紙.

現我總算可以鬆一口氣, 你們也要加油!!

原帖由 信媽 於 11-1-4 19:55 發表
無錯, RSG 媽媽說得對.

我心目中第一首選是體藝, 但他們要求無論體育藝術出眾, 英文底子也要最Top的

講真, 如果萬一我同時英文體育藝術都出眾, 我又唔會棟體藝了, 是但都入到間Band 1 喇! ...

This school teaches Liberal Studies in English, and Geo. and History are separatedly taught in S. 1 and S. 2, that means  no Historyor Geo. is taught in S.1.
So  think really carefully, it will be difficult to transfer to other schools if your kid can't adapt to it.

原帖由 PoPofamily 於 11-1-4 20:46 發表

This school teaches Liberal Studies in English, and Geo. and History are separatedly taught in S. 1 and S. 2, that means  no Historyor Geo. is taught in S.1.
So  think really carefully, it will be d ...

通識用中文都咁難, 何況用英文呢.....唉!

所以我都無入紙體藝!!

如果我真係文武全才的話, 大把地方可以去!

回復 37# 信媽 的帖子

話晒都係英中
通識用英文係正常架喎

講真呀
成績有咁勁做乜要揀體藝
除非真係想做運動員
但做得運動員既
又有幾多成績體育都兼顧到呀

回復 38# RSG媽媽 的帖子

我完全同意你的講法-------->又有幾多成績體育都兼顧到呀

無論囝囝派到任何一所中學,我都會以平常心去看待。在這個教育制度,囝囝都只是俄羅斯輪盤內的一粒棋子罷了!
我只想他可以開開心心享受他的中學生活。

回復 28# dongfeng 的帖子

今晚,突然作病。好怕影到星期六的面試。
‹ 上一主題|下一主題