用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? ...
go

全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? [複製鏈接]

請問下在"自行收生"時, 有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ?

已打電話問左港島區的直資中學,  都話而家收的大部分是BAND 1學生....:cry: 九龍果邊會唔會有呢? THX!
   0    0    0    0

中學的說話你無須信到十足﹐你可試下漢華﹐培橋

回復 2# ALAL 的帖子

終於有網友回覆啦, 好多謝你啊ALAL, 呢2間都比較合適我個好的成績, 會去佢地的網站睇睇. 作為選擇參考選擇之一. THX!

灣仔培橋係band2
漢華band1尾

可以考慮埋李國寶 旺角區 band1尾
band2仲有北角蘇浙

我又覺得你唔好理佢地講咩 照申請
不過要留意有d直資係參加統一派位既 所以自行都係限total最多兩間(直資+津校) 以上講呢幾間上年都應該有參加統一派位

無參加統一派位既話 就任你申請幾多間都得啦

你唔試就一定冇機會......
間間學校都梗想收d top 嘅學生啦~但現實係邊有咁多 band1 學生分比直資吖?

回復 4# RSG媽媽 的帖子

RSG媽媽, 多謝回覆, 十分有用. THX!
請問下, 如果是直資中學又參加"自行收生+統一派位"既話, 家長是否可能在伸請時註明獨立申請, 不參加該校的""自行收生+統一派位" (類似叩門)! 將自行收生的2個名額留給其他更心儀的學校 ? 咁樣學校會唔會考慮呢?

回復 5# pineapple0983 的帖子

pineapple0983, 多謝你的回覆, 很同意你的意見, 邊有咁多band 1學生呢, 學校不是很現實! 我而家都在申請緊直資(不參加政府派位)的學校, 有几間都在1月8日deadline! 所以都几急下.
另外, 呢個升中派位的機制有好大的問題, 如果一些考試技巧唔叻, 發肓比較慢的學生, 強制在中一分band, 其實呢一批學生不是差的, 只是未發揮, 再成長一段時間, 不一定比band 1學生差....! 在升中就定佢地/逼佢地分級/分band, 這樣對整體教育沒好處! ...:( :(

原帖由 dongfeng 於 11-1-3 12:20 發表
pineapple0983, 多謝你的回覆, 很同意你的意見, 邊有咁多band 1學生呢, 學校不是很現實! 我而家都在申請緊直資(不參加政府派位)的學校, 有几間都在1月8日deadline! 所以都几急下.
另外, 呢個升中派位的機制有好大的 ...

的確係咁.......
有d小朋友要上左中學先開竅,特別係d男仔。
咁樣經過幾個考試就定個小朋友,係唔公平。同埋,小朋友考試唔叻,唔表示佢唔叻..........
但係,站係教育當局個角度睇,又有乜野辦法分邊d小朋友揀學校先呢?起碼band1 嗰啲小朋友唔會係d會"自已放棄"的小朋友先,咁樣佢上到中學"資優"的機會都大d;將來嘅野冇人會知,但根據過去的成績揀學生就起碼唔會孭鑊先。
e個係香港教育ge遊戲規則,亦係問題所在;唔跟規則可以選擇其它,但會幾貴。

回復 8# pineapple0983 的帖子

政府政策只有跟, 無得反對...很無奈!
我有個朋友移民Canada, 聽佢話, 當地小學生, 唔使帶書包, 活動教學, 以玩為主, 基本上回家無功課! 呢一d先至係6-11歲期間小朋友的合適的教育方法及生活!

我相信, 好多家長(中產家庭), 都會有2手準備, 報定一d唔跟政府派位的直資/私校, 甚至國際學校: 如果呢一d學校肯收, 都唔想跟派位走..., 一但派唔到心儀學校, 就去國際學校/出國...等.

點都好, 而家只有先跟住個rule of game玩下去, 自己邦小朋友搵定後路, 以防萬一!

你可以試埋福建中學。
之前,聽講座話bank 2中以上都會收的,唔好理禁多,照申請,多個機會呀!一個都不能放過。

原帖由 dongfeng 於 11-1-2 12:42 發表
請問下在"自行收生"時, 有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ?

已打電話問左港島區的直資中學,  都話而家收的大部分是BAND 1學生....:cry: 九龍果邊會唔會有呢? THX! ...

係唔可以既
如有扣門位 是乎返個別直資學校做法
有d會自行唔收自動擺落後備/扣門
到統一派位之後 家長根據統一派位結果決定是否需要扣門

原帖由 dongfeng 於 11-1-3 12:09 發表
RSG媽媽, 多謝回覆, 十分有用. THX!
請問下, 如果是直資中學又參加"自行收生+統一派位"既話, 家長是否可能在伸請時註明獨立申請, 不參加該校的""自行收生+統一派位" (類似叩門)! 將自行收生的2個名額留給其他更心儀 ...

回復 10# 亞菊 的帖子

多謝亞菊的回覆! 是的, 已加入福建中學, 時間仲趕得切! 剛打去問, 校內成績佔20%, 所有申請人都有機會IN, 起碼有得IN, 公平D, 得唔得看小朋友面試自己的表現了.

回覆 11# RSG媽媽 的文章

RSG媽媽, 清楚晒! THX!
除了2間最心儀的中學外其他都心儀的中學, 只好留到統一派位/7月頭扣門時再作打算!

如果直資收左 係會要你註冊同簽紙放棄統一派位既

我兒便是一個好例子, 他在體育和視藝作品上也是全級第一, 公開和校內得獎盃無數, 但在中英文上求求其其無心寫字.

根據現行教育收生下, 體育科是不計分的, 視藝分比例亦很底, 我知道後心情直跌入谷底, 因我兒跌入Band 3 生了.

所以我完全不玩這個"香港教育遊戲"
和阿仔帶晒d獎盃去考直資,
第一輪收生已經取錄了,
是一間Band 1尾的英文直資中學.
我間小學校長都服左我咁做.
仲提我記得簽理放棄統一派位.

can you PM me what is the name of his DSS band 1 Secondary School, tks

回復 12# dongfeng 的帖子

我都幫囝囝報了福建,星期六面試。
他的成績一般,但體育就較優,希望在體育方面可加多d分數啦!
如你一樣所說,都要靠面試的表現。
大家努力加油呀!
祝我們面試成功!我緊張過自已面試呀!

回復 3# 信媽 的帖子

點觧唔報體藝中學,都係band1,唔好嘥咗你個仔的天賦才能嘛!

回覆 18# dongfeng 的文章

可以試埋聖道迦南都得吖!

體藝近呢幾年收生主要睇成績 話只收BAND1喎 體藝求其有一樣唔使太叻都得喎 唔知今年點

原帖由 wan2010 於 11-1-3 23:56 發表
點觧唔報體藝中學,都係band1,唔好嘥咗你個仔的天賦才能嘛!

‹ 上一主題|下一主題