用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B有無學校收讀N班?
go

細B有無學校收讀N班? [複製鏈接]

我見好多學校都只係收1-8月既BB,咁我個細B咪注無得讀N班???唔通真係要佢做大B先有學校收???

你地有無細B係有學校收讀N班咖?
   0    0    0    0

你對幼兒園的要求是甚麼?

其實好多屋村幼稚園都收細B, 因為佢地根本唔會full, pm class 可隨時插班添~ 所以,其實細b 都好大機會有學校收。

BK 的媽媽成日話細b無學校收, 係因為上得來搵資料的媽媽都是早有部署, 希望小朋友入名校~

你唔介意讀屋村學校, 我擔保你一定有學校收~kekekeke~

回復 1# MissMusic 的帖子

唔知係咪區區唔同呢?
我呢頭既村校PN好FULL,上午班一定無位插班,下午班或全日班就一DD,有D可能仲有位收插班.
反而私校收2-4仟學費既,可能容易D收插班生.始終村校平一截!

我個女都係細B(11月出世), 佢聽日插班讀N班喇, 讀靈糧堂

我估係區區唔同,因為我報咗5間屋村,一間都冇得in, 之前交form啲老師都話呢幾年好full, 收唔到細b; 不過好在方方都收咗

回覆 5# JHsbb 的文章

點解我去靈糧堂個web page見唔倒有N班?

原帖由 smalltungtung 於 11-1-3 17:44 發表
點解我去靈糧堂個web page見唔倒有N班?

好多村校都無寫明有N班. 我在沙田區就搵唔到邊間有喇.

有既全係私校.

回覆 8# 4001cc 的文章

Thanks!  我都係沙田住咖,會try下啟思

原帖由 smalltungtung 於 11-1-3 18:30 發表
Thanks!  我都係沙田住咖,會try下啟思

佢收佐你呀?

hehe, 我都想, 都未報

原帖由 4001cc 於 11-1-3 18:44 發表

佢收佐你呀?

原帖由 smalltungtung 於 11-1-3 21:48 發表
hehe, 我都想, 都未報

但11年nursury上年要申請bor

:loveliness: 其實我BB都係岩岩出世,我而家得閒做定功課先!

Think deeply to be 'small' b before you start...

If later you find that he/she is left behind BIG b or you want to shift to one-dragon school, you plan about 'repeat' is very difficult to handle.

Repeat PN or K1 --- too simple, boring and waste $
Repeat K2 or K3 --- hurt your kid (they know)

If for boys, sure to be super BIG b, for girls, hummm, BIG b is not too bad.
原帖由 smalltungtung 於 11-1-2 01:10 發表
我見好多學校都只係收1-8月既BB,咁我個細B咪注無得讀N班???唔通真係要佢做大B先有學校收???

你地有無細B係有學校收讀N班咖?

我都幫bb幫左n班,暫時兩間reject左,一間等3月in,其他未有回覆。

我當然希望佢地做細仔,到時發覺跟唔上再repeat k1。如果真係冇學校收先做大仔。

I'd submitted application to creative last year but didn't receive any invitation yet. I think it's because my baby is the small b (Nov).

I'd submitted applications to the Shatin schools below, just for all your information.

救世軍(有出世紙就要報), 但係細b, application no. is 190. => impossible to have any interview even for k1

YWCA 隆亨
學心
明愛
真理浸信會

呢幾間好似都收晒生,阿囡係細b,交表都知冇機會,除非開學之後有人退學,that means 係後補位

朗思 (等4月in)
啟思 (no news yet)
boxhill (下星期 in)
greenfield (收到信話1月中in,但仲未有再update)
威寶(no news yet)
康傑(no news yet)

如果係沙田區,我覺得細b都好難揾到啲村校, 祝大家好運啦

aiya, 我以為Creative會okay易入tim!!!  

其實都唔係做大B定細B既問題啦,BB 2歲入唔倒N1,我怕佢一個人好悶,點都係學下野,同共他細路仔interact下都好啦,我真係唔想BB無學校接收

簽名被屏蔽

原帖由 joeywongmy 於 11-1-4 21:24 發表
其實n班點都無資助
入唔入私校分別都不大

沙田區好多學校都有n班
你可以自己上教育局網頁逐間學校睇
甚至逐間學校打去問資料
我個b0812出生
我係上年7月開始已經逐間學校睇、上forum睇資料、再加埋打電話問
最後in ...

好時X收都唔好去. 識既人無人話好. 我返過PLAYGROUP都唔會介紹人去.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題