用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青少年用什麼潔膚用品好?
go

青少年用什麼潔膚用品好? [複製鏈接]

我家大二少都是男孩
   0    0    0    0

我買生秀雷敦潔面泡泡比仔仔用, 因為一"禁"就已經有泡沫, 唔使煩, 啱哂懶人用.....
Tomorrow is better

如果有少少豆豆,用巴黎雪完美爪果係例,我買了給仔仔用,後來自己都一齊用.

想問你地小朋友洗完面,有冇用緊膚水及晚霜架,我仔只係洗面,之後乜都冇搽.

d sales 話青少年要好似女人護膚咁,做晒咁多步驟,但係d男仔點會咁好心機護膚呀.

原帖由 樂樂 於 11-1-2 12:13 發表
想問你地小朋友洗完面,有冇用緊膚水及晚霜架,我仔只係洗面,之後乜都冇搽.

d sales 話青少年要好似女人護膚咁,做晒咁多步驟,但係d男仔點會咁好心機護膚呀. ...

我個仔(小四)一向都唔會搽任何cream, 但我想佢搽, 因為天氣實在太乾, 佢看見男士pxe廣告, 係雪完美的護膚用品, 佢竟然有興趣要搽, (可能佢以為搽完會好似廣告的男主角般懂得打功夫), 惟我一直未能買到, 打電話去問過客戶服務部, 話萬寧/屈臣士有取貨, 但我問左好多間都話無得賣, 呀仔塊面非常乾燥, 希望快d可以比我買到

回覆 3# ac602 的文章

勤用泠水洗面,太乾就搽Johnson BB cream。

我比阿女用
洗面gel 少泡既 唔會太乾又乾淨
lotion 補濕 洗完面搽一滴夠啦
牌子價錢唔重要 最緊要arm用
我多數係卓越買d日本牌子
盡量揀d無香料無添加無礦物油果d
小3開始用到依家
唔知係咪一早養成好習慣
阿女都幾皮光肉滑
係會有d酒米 暗瘡 不過都好輕微

hhma:

我e+比緊大仔用以下洗面+塗面~~
佢已經用左半年左右, 因為佢塊面T字位係屬勁油, 所以都係多豆豆, 用左之後明顯少油左, 而豆豆則才左又細粒左.

H2O+ Sea Results 3-in-1 Foaming Cleanser  ($100 - 網上拍賣價)
海洋3合1潔面泡沫 150ml -- 蘊含蘋果氨基酸及椰子油粹取物,於清潔過程中產生溫和泡沫,細緻地深入毛孔內,將面上妝容及油脂污垢一一帶走,同時不會對肌膚造成過度刺激,為肌膚帶來潔淨及調膚作用,讓肌膚徹底體驗清新呵護之快感

H2O+ anti-blemish calming corrector ($129 - 網上拍賣價)
速效抗豆淨膚精華
性質溫和、不油不膩,含有褐藻及鋅礦物合成物(Zinc Sulphate),有效鎮靜暗瘡患處的脆弱肌膚,對抗引起暗瘡的細菌,有助傷口癒合及消腫,令痘痘快速凋謝;果酸(AHA)及水楊酸(BHA),能徹底滲入肌膚並深入毛孔,清除毛孔內的油脂污垢,暢通毛孔,更可去除皮膚表面死皮,使皮膚細胞再生,減退暗瘡紅印。加上獨有的海洋草本控油精華含有杉海苔及海王星海草,能深入肌膚底層,徹底抑制過多油脂分泌,同時為肌膚補充多種維他命及養份,防止暗瘡復發,令白滑美肌再現。

thanks all

醒目開學勳章

我仔:
洗面->萬0個d平價去油洗面,屋企買落d韓品洗面膏
Toner->"simple" soothing facial toner [如果已十一、二歲青少年就最好用埋 toner,因只用洗面膏係清潔唔晒d死皮,用 toner + 棉花抹一抹就可以抹埋d污漬]
lotion->我就見好乾先叫佢搽,平時就等佢自己d皮脂自己滋潤
暗瘡膏->Thursday Plantation茶樹治療喱,曼秀雷敦 Acnes Point Clear

久唔久就幫佢做下磨沙同 mask
幫仔扮靚,開晒我個瓣,不過亞仔唔 like 我幫佢 git 瘡瘡
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

professional

原帖由 M&A Mom 於 11-1-11 19:02 發表
我仔:
洗面->萬0個d平價去油洗面,屋企買落d韓品洗面膏
Toner->"simple" soothing facial toner [如果已十一、二歲青少年就最好用埋 toner,因只用洗面膏係清潔唔晒d死皮,用 toner + 棉花抹一抹就可以抹埋d污漬]
lotion ...

GatsXX ok 架~
原帖由 hhma 於 11-1-1 13:03 發表
我家大二少都是男孩

我仔都 12yrs, 我見佢面油多 (特別是夏天), 所以買了曼秀雷x 比佢洗面, 但佢好懶, 唔用, 激 c.

How about girls?
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

仔仔個鼻好多黑頭, 請問有冇好介紹?

Body shop's cleaning gel+ tonic + cream ( Tea Tree Oil's series  ) is good for teenager with oily skin.
‹ 上一主題|下一主題