用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實小一面試班是否有用?
go

其實小一面試班是否有用?

我考慮緊是否報讀, 三個階段的課程合共一萬多元, 錢之外仲要花好多時間, 真係要唸真啲.

有冇家長可以俾啲意見?

讀面試班會學到禮儀及守規矩,其實睇你考咩學校,如考一D考學術的學校讀面試班係冇幫助。因為學術係父母從小教導溫習累積得來。我覺得面試時小朋友最緊要有禮德行好,應變能力好加上學術不太差已成功了大半。當然學校亦會考慮其他因素。

我覺得浪費金錢,我認識很多讀小X元、小X士的小朋友,都是失望而回.........

市面有不同嘅小一班,水準亦好參差,報讀前最好做多啲資料搜集,揾往績及口碑好嘅穩陣啲。(當然有名氣的價錢一般都唔平啦! )
     作為面試準備,例如禮儀、考試形式、答題方式、好嘅小一班的確有一定幫助,起碼可以讓小孩子對考小一是什麼一回事了解多啲及盡量減小犯基本錯誤(如忘記說早晨、鞠躬、推回座椅等)
     参加了面試班,只能給你一個框架去應付考小一,寶質如何從中訓練及改善孩子缺點,仍非常倚賴家長日常教導。
      一切努力付出,唔等於必贏喎,面試成功始終講運氣嘛!
     我相信十個入倒名校小一嘅學生,超過七個有讀小一面試班,但成功除咗小一班是其中因素外,家長的努力栽培、孩子醒目及運氣都缺一不可!

so it there anybody who attended interview class and sucessfully got into good primary schools can share with us their experience.

And which interview class they attended as well?

good primary schools : how to define ??

I've let my son studied interview class but only 5 mths.

I applied 9 schools.  I got WKF, KRS, Pui Kiu and SFA offers and waiting list of KTS.  Reject from DBS and Ying Wa.

Unknown : APS and Pui Ching.

I don't know it is useful.

另一方法就係幫小朋友報多幾間,mud鬼都報,In得多自然有改善。

My daughter didn't go to any interview classes. She was lucky enough to get offers from all schools with interviews.
I feel we can train our kids by other ways, not that formal..

原帖由 kyliejet 於 10-12-30 13:51 發表
我考慮緊是否報讀, 三個階段的課程合共一萬多元, 錢之外仲要花好多時間, 真係要唸真啲.

有冇家長可以俾啲意見?

would u mind Pm me the course information for reference?
does it cover chi/eng comm skills,story telling manners, etc? thx

mark 2006,

Please check PM.

My girl did not take any interview training lesson.  She applied 4 private schools only.  At last, she got one offer and one waiting list luckily.
I think her self-confidence and the luck is the most important.

根本 冇用!!!

我都覺得小一面試班無用。比一萬學面試班!? 不如去旅行好過啦~

我認為INTERVIEW主要睇幾方面...
性格︰ 主動/唔怕羞
禮儀︰ 家長平日的教導。
學術︰ 幼稚園的課程已足夠
面試︰ 小朋友當日表現/運氣!

因為我仔仔好怕生保, 所以要報多幾間直資/私校, accept: St.Joseph's boy, SFA, PLK TSL, waiting list: SMC, reject: DBS, YW, KTS.

我想應該有點作用吧!不過,最重要還是家長幫孩子報讀多些學校,讓孩子多些面試機會,在日常生活經常重溫面試問題。

回覆 12# dora媽 的文章

你報了邊間呢 ?
請 p.m. 我...

謝謝!
原帖由 mcheung1 於 10-12-31 16:36 發表
又唔可以咁講, 我覺得有用, 但如你小朋友好好, 當然唔駛, 我兩個姪仔一個姪女都有參加全部入了x拔x拔, 我跟住問她媽媽有無用, 她說有用, 我仔也跟住有報(同一個同學仔)同學仔也入了x拔, 我仔考很多間, 有80%收了, 所 ...
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回覆 16# maynjune 的文章