用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學生成績次第排名表係乜 ?
go

學生成績次第排名表係乜 ?

面試要計埋教育局提供的學生成績次第排名表,
係乜嚟 ?

這份"成績次第排名表"是那間中學(自行)收到申請表的學生資料遞交給教育局, 教育局便會把相關申請學生資料"績次第排名"交回遞交學校, 一般學校便會按照這份排名揀選按排 INTERVIEW 人數, 因為有些學校不是每位申請者都見, 有些可能只見排名表內首100-200名

原帖由 north2010 於 10-12-29 11:29 發表
係乜嚟 ?

自行收生時, 中學都係收到教育局嘅文件顯示各報讀生在首兩次呈分試成績的排名先後, 但無佢哋全港名次嘅資料, 這就是學生成績次第排名表 。

原帖由 north2010 於 10-12-29 11:29 發表
係乜嚟 ?

若果不是全港名次排名,那麽嗰啲自行跨區嘅學生,啲中學又點知佢哋啲成績係點? 又點同本區嘅學生比較,黎决定收边個。

想知道如何計算績次第排名,可參考教育處網頁,
中學學位分配辦法

20119月入讀中一

適用於參加中學學位分配辦法的學生
(在參加中學學位分配辦法小學就讀的六年級學生)

一般資料
l
2009/2011年度中學學位分配辦法簡介單張

l     2009/2011年度中學學位分配辦法光碟
       第一部分 : 概述 [參加資格 / 自行分配學位 / 統一派位]
        第二部分 : 示例 [自行分配學位的配對 / 派位組別的劃分 / 統一派位]            

參考第二部分的派位組別的劃分
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

好詳細分析如何計算全港學生排名次第及本區排名

回復 4# PPP2010 的帖子

教育局係用全港名次來排, 只不過交比中學是經過整理, 每人是互相比較的名次。例如 考生A :  345 分,  B :  279分,  C :  378 分,

那麽中學收到嘅成績次第資料係 :
第一名 :   C
第二名 :   A
第三名  :   B

資料無提供各考生嘅全港名次及個人分數。

在自行收生階段,某些學校都會按教育局給予的學生排名次第作為收生的一個準則,雖然個短片是計算三次呈分試的分數再作排名,但我聽人說,在頭兩次的呈分試中其實已經排左一次,方便學校在自行收生階段參考,不知是否屬實……

原帖由 ricetaster 於 10-12-29 15:42 發表
教育局係用全港名次來排, 只不過交比中學是經過整理, 每人是互相比較的名次。例如 考生A :  345 分,  B :  279分,  C :  378 分,

那麽中學收到嘅成績次第資料係 :
第一名 :   C
第二名 :   A
第三名  :   B

資料無 ...

嘩!教育局都好大work load播, 每間有自行收生嘅中學,都要幫佢哋排一次次序,但就好黑箱作業囉,錯咗都無人知。

哦 !  教育局在二月頭已知道全港自行收生嘅報名情况, 全港得幾百間中學, 所以佢大把時間用電腦 gen D 資料比中學喇 !

原帖由 PPP2010 於 10-12-29 16:20 發表

嘩!教育局都好大work load播, 每間有自行收生嘅中學,都要幫佢哋排一次次序,但就好黑箱作業囉,錯咗都無人知。

原帖由 ricetaster 於 10-12-29 16:30 發表
哦 !  教育局在二月頭已知道全港自行收生嘅報名情况, 全港得幾百間中學, 所佢大把時間 gen D 資料比中學喇 !

咦!ricetaster 您都好心水清播!

根據我嘅理解, 中學自行收生只係以頭兩次呈分試成績决定收錄與否, 間接嘅證據是 :

小學最後一次呈分試成績呈交教育局的時間係遲過各中學呈佈自行收生結果給教育局嘅時間。

原帖由 pmamylee 於 10-12-29 16:04 發表
在自行收生階段,某些學校都會按教育局給予的學生排名次第作為收生的一個準則,雖然個短片是計算三次呈分試的分數再作排名,但我聽人說,在頭兩次的呈分試中其實已經排左一次,方便學校在自行收生階段參考,不知是否屬實… ...