用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

不好意思, 借個位問吓野.
我bb就1yr, 但只會向後爬, 唔太識轉身 同 唔識由訓變坐,
係咪發展遲緩?

之前8-9個月, 佢連趴响度都哭, 宜家就肯趴,

d親戚成日話好多bb都唔爬就行, 所以之前都冇點理..... 唉...

今朝晨咁早帶阿仔見兒科既物理治療師,同之前專做大人既好唔同,硬件一流,好多玩具,治療師既評估係,阿仔既大肌肉(前腹、腰&腰)未發展到佢應有既歲數既能力,所以未有能力爬,企&行更加未得,只有keep住做運動,之後隔個星期再去。

之後去睇中醫,見佢幾定&剛好一歲,中醫摸下阿仔手腳就話最直接就係係個頭到吉支針(針灸),不過我覺得阿仔仲細,未想試住,個醫師都無迫我,又講話阿仔有痰.d穴位積住左d痰,壓住左d神經線(好特別既理論)。
anyway,最後佢個助手1幫阿仔”推那”,即按摩耳仔下面,頸後&背部肌肉。呢一part應該係阿仔成朝最enjoy既一 part。

原帖由 皇后駕到 於 11-1-12 15:11 發表
不好意思, 借個位問吓野.
我bb就1yr, 但只會向後爬, 唔太識轉身 同 唔識由訓變坐,
係咪發展遲緩?

之前8-9個月, 佢連趴响度都哭, 宜家就肯趴,

d親戚成日話好多bb都唔爬就行, 所以之前都冇點理..... 唉... :crying: ...

唔好聽親戚講喇,1歲返健康院叫姑娘轉介喇,bb唔識爬,就算識行,將來好多手尾要跟。
我阿仔一歲返健康院時,姑娘好hea,叫我等.好唔想轉介咁,係我堅持佢先幫我。

轉介流程圖:
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/develop_dis_dd.html

回復 3# 皇后駕到 的帖子

看來BB有感統問題,去健康院轉介唔使錢,給你一些專業意見也不錯吧。
帶BB參加一些playgroup可讓你知道BB是否真的沒有困難。
親戚的安慰說話,大家都會說的,你才是BB的教練啊!

請問你小朋友睇咩中醫??

原帖由 nokia6300 於 11-1-13 10:31 發表
請問你小朋友睇咩中醫??

朋友介紹的,好似話都幫過小朋友針灸,不過睇完之後覺得一般,佢比我既感覺係,幫過幾個小朋友針灸過之後.就話自己識,都無問d咩好快就話"針灸"喇。

你有介紹嗎?

2星期前心理學家已經寫左報告,轉介左社署,又話差唔多時間會有社工回覆。今日打去自己區既家庭綜合服務中心,接電話既社工話無收過轉介,再打返去心理學家嗰到,又話12月尾已經轉介左,同confirm左有人已經收左份轉介文件。

兩邊各有各講,我決定相信心理學家嗰邊已經轉介左,打去家庭服務中心,比哂d資料佢地搵,死都話電腦無資料,我估計有職員未將資料入電腦,要求佢地再搵清楚。

終於兩個鐘點後回覆話搵到我阿仔份轉介文件,個職員仲問我排咩,係咪排婚姻輔導,我火都黎埋,問佢有無睇轉介文件上既資料,佢ee..rr..講左d野,最後話要問下佢上司先回覆我。

回復 1# methy 的帖子

Methy,

如果你同過社署班人交過手, 就會知道佢地有幾攪笑. 她們只做聯絡都係會錯漏百出. 所以大部分復康服務都係資助機構做.

你的兒子只有一歲, 進步空間好大.

加油吧, 盡快開始各項訓練 (PT, OT, 等), 一定可以追上.

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-1-13 16:54 發表
Methy,

如果你同過社署班人交過手, 就會知道佢地有幾攪笑. 她們只做聯絡都係會錯漏百出. 所以大部分復康服務都係資助機構做.

你的兒子只有一歲, 進步空間好大.

加油吧, 盡快開始各項訓練 (PT, OT, 等), 一定可以 ...

同社署交手,真係笑唔出,打個電話都可以令我咁勞氣。至少佢地知道我係緊張,都立即幫我跟。
下個星期開始,一個星期OT,另一個星期就PT 咁交替去上training喇~THX!

其實我都係帶佢返pg, d導師覺得佢唔識爬, 所以我先擔心.
但佢可以自己由坐响度, 扶住梳化企起身, 企都可以企10mins以上的, 所以我成日以為佢双腳夠力.... 宜家唯有等1yr 返健康院..

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-1-12 19:37 發表
看來BB有感統問題,去健康院轉介唔使錢,給你一些專業意見也不錯吧。
帶BB參加一些playgroup可讓你知道BB是否真的沒有困難。
親戚的安慰說話,大家都會說的,你才是BB的教練啊! ...

睇左3個職業治療師,全部都係朋友介紹,幾個治療師都fully booked,只係"sip"時間睇,但分別好大,最攪笑係,收費越貴越令我失望。

1.        A治療師,較年輕,友善,同我阿仔做評估時用盡方法引佢玩具,玩具都係比d大個d玩既玩具,阿仔免強玩到, 同佢玩千秋,問下係屋企既生活作息。
阿仔唔怕生保,但一個鐘頭內,喊既時間佔1/3時間。
好快就作出”診斷結果” : 話阿仔”接觸”過敏,叫我地買治療擦同阿仔係屋企擦多d,減輕佢既接觸過敏反應,叫我地比阿仔肚向下,比多d機會佢爬。示範玩具玩法,多d刺激佢認知。

費用: $1050+$40(治療擦)

2.        B治療師,20年醫院經驗,樣子較權威,一樣係先同阿仔玩玩具,玩具明顯較適合阿仔一歲既年齡,等阿仔好開心咁玩,慢慢將玩具拉離阿仔遠少少,測試佢可以郁動既能力,用布蓋住d玩具test佢認知,阿仔知道d玩具係邊,但未識協調去reach out 拎d野,好快就發脾四。
治療師平靜下阿仔之後,要阿仔企下,睇佢下肢能力,跟住將阿仔瞓底,郁動佢頸,手臂,阿仔好唔鐘意,狂喊,之後免強繼續玩埋其他玩具&fitball。治療師問下阿仔出世時既資料。

診斷結果: 小肌肉好過大肌肉小小,大肌肉比同齡遲左半年,膝頭無力,腰都未係好有力,shoulder後肌肉過緊。左邊身肌肉明顯比右邊差,認知能力與同齡差不多。

建議: 要同阿仔作拉根運動,左手伸直,貼耳,維持1分鐘‧坐fitball,扶大腿等阿仔自己用腰力支持自己。繼而將佢趴係fitball上,向左右移動,等阿仔自己郁動平衡自己。
教我地唔好太”就”阿仔,如果唔係佢學識左扭計就回應,就更加難訓練。

費用: $1000+$110(fitball)

3.        C治療師,志願機構兒科職業治療部10多年經驗,持有多個不同治療證書資格。
開始時同阿仔玩玩具,都係玩d容易既,例如波波,睇下佢拎野既能力,之後都係不停咁比玩具佢玩,玩既時間會郁下佢d手腳,比阿仔坐下圓形,&長條型既千秋。過程中阿仔都有喊.不過明顯無睇第一個&第二個治療師咁多。

診斷結果:腰及腳以下肌張低,左邊無咩力.右邊肌肉發達d,形成左右不平衡,所以個頭側向一邊。
建議:90度角坐,前面用玩具引佢伸手拎.練習用腰力。雙腳擺向一邊,訓練重心轉移(坐係到時容易d轉向一邊),坐fitball強化背肌等

費用: $800

c 係職業治療師,比既意見集中在大肌肉上,與物理治療師的評估相近。

b&c治療師都很有經驗,只有c治療師仲有平日上午空檔比阿仔每星期返去做治療。

hi Methy,
我雖然沒有仔細看畢你所有的post,但已覺得你個小朋友有你這麼積極的父母真幸運,我真有點慚愧...見亞仔追返接近正常後便懶惰了,我個仔係9個月都唔識轉身,10月都坐唔穩,一歲去私人機構評估,結果是整體發展遲緩,要排s位,之後我便個個星期帶他去做training,結果到他1歲9個月到cac評估時,醫生說他亳無問題(但我總覺他們的標準很低),而QE兒科醫生則說我個亞仔屬剛剛及格那類,到了9月入pn時,已先向班主任交代亞仔的情況,到11月家長日時,老師卻表示亞仔除了是說話發音不太準外,其他問題方面很正常,,7月出生在班中是最細來說了中規中矩,到11月去考kv和sc,結果kv收了,sc waiting,當然知道要排s位,心情真直墜谷底,真沒有想到現在卻能讀kv,不過我也擔心他追不上,看來我也要向你好好學習,勤力為他作準備了,希望所有delay的bb都可以追回大隊吧!

原帖由 be 於 11-1-18 23:07 發表
hi Methy,
我雖然沒有仔細看畢你所有的post,但已覺得你個小朋友有你這麼積極的父母真幸運,我真有點慚愧...見亞仔追返接近正常後便懶惰了,我個仔係9個月都唔識轉身,10月都坐唔穩,一歲去私人機構評估,結果是整體發展遲 ...

唔好咁講喇,你都一樣好積極,個個星期都同阿仔去做治療,亞仔追得返就相信阿仔,之後繼續留意住佢既發展就得喇,養大一個仔真係唔易,一齊加油~

呢個星期自己買材料,搵師傅整左件大玩具比佢 &搵左d書學下點幫阿仔。
1. Crawling Track

阿仔唔肯爬,當滑梯玩

2.買左d參考書,睇下點幫阿仔訓練大小肌,真係好有用。
   協康:《兒童學習綱領》 與 《兒童發展評 估表 》(修訂版)

耀能:感覺統合 家居訓練冊

順便去參觀下協康,入左會,等參加佢既playgroup。

阿仔上左第二堂既私人職業治療,今堂阿仔relax好多,無咩點喊,我地又學多左好多野幫阿仔。

個治療師好叻,阿仔唔鐘意人攪佢手腳,佢都有方法令佢做出四點式既爬行動作,學左d好細緻既野都要注意,原來阿仔左邊手無咩力,拎野麻麻,同佢隻手指公成日貼實其他手指有關,平時要留意,要幫佢打開哂d手指,等d手指肌肉唔好咁緊。

回復 1# methy 的帖子

Methy,

好勤力喎, 加油呀!

你提到手指公不能彈出, 病理學好似有個名 "...thumb", 你可以 consult 下專家睇下駛唔駛做手術.

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-1-19 17:37 發表
Methy,

好勤力喎, 加油呀!

你提到手指公不能彈出, 病理學好似有個名 "...thumb", 你可以 consult 下專家睇下駛唔駛做手術.

係!? 一聽到"手術"就怕怕,阿仔9個月時已經因為忍睪症而做過手術,不過我黎緊都會帶阿仔返外科醫生到覆診,等我問下先,thanks!

hi methy,勁勁勁~~有你呢個媽媽,阿仔一定大進步

我仔而家2歲9,都去左公園好好好耐先肯由下向上爬,你仔仲細,唔洗咁push既,呢個動作對於冇問題既小朋友歲幾已做到,但我地d小朋友真系要花點時間的,加油~

methy,我個仔既情況同你個bb好近似,可否做個朋友呢? 我好少上baby kingdom,你有msn/facebook ma? PM me if u have, thx

原帖由 nokia6300 於 11-1-19 23:01 發表
hi methy,勁勁勁~~有你呢個媽媽,阿仔一定大進步

我仔而家2歲9,都去左公園好好好耐先肯由下向上爬,你仔仲細,唔洗咁push既,呢個動作對於冇問題既小朋友歲幾已做到,但我地d小朋友真系要花點時間的,加油~ ...

Thanks~

小朋友咁細個都唔到我push,我本住做多好過做少既心態,唔想第時後悔,錯過左阿仔既黃金時間。

做左兩星期運動,阿仔的確硬"正"左,條腰好力左,可以reach out 攞野,跟住用腰力"r" 返起身,見佢信心大左,我都安樂左好多。
‹ 上一主題|下一主題