用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

但如果報左n班第時邊有時間做訓練 得s位先有,所以我諗住搵學前班下午做治療 前幾日搵到一間係一對一主要教右腦運用 一星期上2,3堂 我講哂阿仔d資料比導師知 佢話阿仔問題唔大,比心機上密d好大機會可以跟得到入主流 亦都係我ge要求,所以聽日諗住比阿仔去試堂 ok就一星期3堂一個鍾 阿仔ge時間表好密 又要上pg,物治療 好忙

耀能既playgroup終於有位...仔仔9月開始每個星期1及4都要返2hrs,希望有用啦~

聽講N班可以掐班

原帖由 kokoalex 於 11-8-13 23:20 發表
耀能既playgroup終於有位...仔仔9月開始每個星期1及4都要返2hrs,希望有用啦~

有得返playgroup,好開心呀~
返2小時,都幾長~
我阿仔返個半鐘playgroup,第一堂一到茶點時間已經落watt,好扭計,第2次就好小小。
原帖由 波蘿包1 於 11-8-15 11:48 發表
聽講N班可以掐班

如果有位既話可以插班。你報既有無位?

回覆 164# methy 的文章

你地好呀, 我啱啱先睇到呢版,見到各個媽咪咁有經驗, 想問下, 我個女而家十一個月大, 仲未識企, 淨係識爬爬下(肚貼地), 有無問題? 駛唔駛去做評估?

原帖由 berrysuki 於 11-8-15 15:57 發表
你地好呀, 我啱啱先睇到呢版,見到各個媽咪咁有經驗, 想問下, 我個女而家十一個月大, 仲未識企, 淨係識爬爬下(肚貼地), 有無問題? 駛唔駛去做評估?

兒童成長里程
大肌肉發展
  • 成人雙手抱嬰兒盆骨,並向前傾斜時,嬰兒能主動伸手按地(6個月)
  • 坐地時,能保持平衡30秒,並能用雙手嘗試取玩具(7 – 8個月)
  • 能保持四點跪,並伸手向前取玩具(9個月)
  • 獨自站立5秒(9-12個月)
  • 扶著傢俱,由坐至站起(10-12個月)

如果你擔心,可以返健康院比醫生睇下,等自己安心or早d發現早d開始治療,追返發展。

唔該哂, 其實6個月個時醫生已經話差少少, 叫9個月再返去健康院, 到左9個月去到, 原來係見護士, 佢做少少野就話呀女唔差, (樣樣都剔, 但其實當時呀女連坐都唔穩), 跟住下次咪1歲先返去睇lor, 我見到原來bb都要做咁多訓練, 真係擔心仍唔理佢會愈差愈遠, 但私人做評估貴唔貴 ? 大約幾錢 ? 邊度做開咁細個b會好d?

原帖由 berrysuki 於 11-8-16 09:49 發表
唔該哂, 其實6個月個時醫生已經話差少少, 叫9個月再返去健康院, 到左9個月去到, 原來係見護士, 佢做少少野就話呀女唔差, (樣樣都剔, 但其實當時呀女連坐都唔穩), 跟住下次咪1歲先返去睇lor, 我見到原來bb都要做咁多 ...

如果你唔堅持要轉介,佢地通常都會"觀察一排",有d細路真係追得返,佢地見到多,當然無我地做阿媽既咁緊張既,自己仔女ma,好難唔緊張。
多唔多訓練,睇需要既姐。你1歲返健康院要求轉介先,咩都排左先,如果你睇哂我個post,你就知道政府治療(PT &OT)排好耐,另外想入幼稚園前追返既早期訓練(E位)及特殊幼兒中心(S位),要排年幾以上,so排左先到時需唔需要唔要入一件事。
未入到呢d位&政府治療,唔想浪費治療黃金時間,就搵資助機構入面既自負盈虧治療服務(e.g.協康)。未有政府治療前,我係 $7xx- $1xxx/小時,咁比阿仔做訓練的,好肉尺,但無計。好彩今年6、7月慢慢有政府治療,每次$60/小時,當堂減輕左好多經濟壓力呀。

多謝你既意見, 我打算下個月(呀B1歲時)去健康院再同護士講, 睇下佢可唔可以幫我排D評估/訓練, 係咪可以叫埋佢排定E或S位(因為咁長龍)?
我剛剛找到協康青蔥電話, 打左去問, 佢話要排隊, 未知幾時有, 除左呢間, 仲有咩野相宜D既選擇? ($650一堂都好重皮!)

原帖由 berrysuki 於 11-8-16 15:49 發表
多謝你既意見, 我打算下個月(呀B1歲時)去健康院再同護士講, 睇下佢可唔可以幫我排D評估/訓練, 係咪可以叫埋佢排定E或S位(因為咁長龍)?
我剛剛找到協康青蔥電話, 打左去問, 佢話要排隊, 未知幾時有, 除左呢間, 仲有 ...

程序係:
健康院轉介-->(一個月左右)第一次見CAC護士----->半年後見CAC醫生,轉介PT &/orOT, 並安排 排I / E &/or S位,排至少一年再入讀(之前會再見一次醫生)I/ E &/or S位。

以我所幫襯過既,最平係協康。

轉介流程圖:
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/develop_dis_dd.html

原帖由 berrysuki 於 11-8-16 09:49 發表
唔該哂, 其實6個月個時醫生已經話差少少, 叫9個月再返去健康院, 到左9個月去到, 原來係見護士, 佢做少少野就話呀女唔差, (樣樣都剔, 但其實當時呀女連坐都唔穩), 跟住下次咪1歲先返去睇lor, 我見到原來bb都要做咁多 ...

咁我又夠得你未必需要去做評估,你都話姑娘好多都刎 咁你有咩咁擔心 一歲都未識你先驚姐,排I,E,S位俾真係遲緩BB做GE訓練學校 唔係係B都亂排 醫生都未證實你個B有其他問題唔需要過份緊張,咁我地真係有需要GE 真係有排等

原帖由 methy 於 11-8-15 12:01 發表

有得返playgroup,好開心呀~
返2小時,都幾長~
我阿仔返個半鐘playgroup,第一堂一到茶點時間已經落watt,好扭計,第2次就好小小。

如果有位既話可以插班。你報既有無位? ...

而家阿仔一星期上3堂學前訓練 等阿仔2歲程度去到邊先決定搵N插班 如果無就搵多間2歲學前PG 比阿仔上,到時成3千幾蚊一個月,好彩有千幾蚊資助幫保下

我當然唔係想仔排左先算, 我都想佢無問題, 只是阿b出世後已因頭大,氣管,呼吸等問題穿梭醫院做不同檢查(抽血, cp, mri等), 加上佢表現落後我至開始天更擔心遮...

原帖由 berrysuki 於 11-8-20 10:22 發表
我當然唔係想仔排左先算, 我都想佢無問題, 只是阿b出世後已因頭大,氣管,呼吸等問題穿梭醫院做不同檢查(抽血, cp, mri等), 加上佢表現落後我至開始天更擔心遮... ...

一出世就出入醫院,真係鄧你同阿仔辛苦。

個個媽媽都係為自己仔女憂心,做自己認為arm既野,有無問題,唔係我地話既。delay 呢個term 好廣闊,delay幾多先需要排I/E/S位,係由專業入仕決定,我地做父母又無見咁多細路,無相關知識,唔知自己既小朋友係咪真係需要呢d額外服務。

我能力上可以為阿仔做既就係正視問題,及早轉介,早d排服務,入服務前都要再接受評估,到時唔需要服務既話,家長放心哂,個位自然分派比其他輪候緊既而有需要既。

原帖由 波蘿包1 於 11-8-16 17:55 發表

而家阿仔一星期上3堂學前訓練 等阿仔2歲程度去到邊先決定搵N插班 如果無就搵多間2歲學前PG 比阿仔上,到時成3千幾蚊一個月,好彩有千幾蚊資助幫保下

私人s位嗎?阿仔上完有咩改變呢?如果我阿仔識行,我都想安排佢返。

每月既傷殘津貼,心理上幫輕下,真係幾好。

其實我都唔係好明咩係私人s位
,間訓練班普通課室黎,有一對一同group,個老師話阿仔情況最好讀單對單先,我見老師每堂教ge野都唔同 驚阿仔聽唔明,但個老師又話小朋友記憶好叻會記得 但就唔識講野表達反出黎,我見阿仔已經學緊1-18,abc... 希望快d有成績啦 你有興趣??

私人s位= 私家3T既服務.當然叫得做私家就梗係貴,一個月學費要$8xxx。

阿仔返埋playgroup都夠了.佢可以學到常規、禮貌、跟指示做野&社交,而佢又enjoy,我已經好開心。
因為PT、OT都係一對一,阿仔只有返playgroup先學到同其他小朋友相處,認字既野我唔急。

我啱啱趁阿女兒睇病時同醫生講, 醫生check左一陣, 跟住就話可以寫封信俾我去醫院物理治療睇下, 信就交左, 不過姑娘話遲d先電話通知個期, 唔知排幾耐先有得見呢?

原帖由 berrysuki 於 11-8-22 10:52 發表
我啱啱趁阿女兒睇病時同醫生講, 醫生check左一陣, 跟住就話可以寫封信俾我去醫院物理治療睇下, 信就交左, 不過姑娘話遲d先電話通知個期, 唔知排幾耐先有得見呢? ...

唔知你係邊間醫院.我新界西,舊年12月尾排醫院物理治療,今年4月電話通知6月頭有得睇,最後今年6月中正式開始睇,排左半年多d~

原帖由 methy 於 11-8-22 11:41 發表

唔知你係邊間醫院.我新界西,舊年12月尾排醫院物理治療,今年4月電話通知6月頭有得睇,最後今年6月中正式開始睇,排左半年多d~

你阿仔識講野未??? 而家20個月媽媽都未識叫 其他人又比壓力我
‹ 上一主題|下一主題