用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華夏盃有感而發 - 朗誦
go

華夏盃有感而發 - 朗誦 [複製鏈接]

我們一班家長高高興興地為子女參加華夏盃,目的是希望他們建立自信和小孩互相聯繫,真的不是為拿獎來!
誰知原來是...........?

18及19號,我們都有小孩參加比賽。
這兩天,參加者到場需自行填寫資料在表上,如報幾項,就要填幾份,但舉辦單位只會給你一份,結果,混亂開始。
連準備工作都沒有做 ………

第一天,參加比賽時間遲1-2小時,一大班人在門外等,有人靜坐、有人叫要報警。
這都不算最嚴重………

最可怕就是比賽時,舉辦單位拿表給評審員時,告訴他該小孩是自己人,眼看就那9 X分(有個讀錯詩、有個讀得很細聲和在比賽時、有個說自己名),我們看到不只是一個,而是幾個。
不如,開私人派對,浪費我們的時間和深思。

最慘,我小孩和另一位小孩比教懂事,他們見自己分數比這些人低,但表演卻比他們好,而且當天表演比校際朗誦節好,結果分數還低過校際朗誦節

同時,我小孩第一次參加朗誦是在校際朗誦節,分數不錯,結果他很喜歡朗誦,在朋友介紹下,我小孩才參加該次比賽,但表演比上次好,結果分數卻比上次低。
他有點不開心,我跟他話 - 你不是參加朗誦比賽,而是看到現實一面,就是有人事,什麼都可以?
不知他懂不懂?
最後,我們在樓下買了禮物給他們作獎勵,使他們高興。

第二天,特別時段連外籍評審員都沒有,門外話有負責英文朗誦評審員在內,進入後,門內話他已走。
結果,工作人員叫普通話評審員評分,他根本不懂聽,怎可評分?
最後,我眼見叫了一位工作人員作評分,這樣舉辦單位有沒有尊重比賽參加者?

請問有沒有人知道可以去那兒投訴?

0    0    0    0

回復 1# samplegirl 的帖子

咁黎緊1/1個數學會唔會都係咁架?如果係咁唔去好過去啦!

原帖由 wingyeunglilo 於 10-12-28 12:26 發表

不是, 我是話朗誦比賽.  它們是同名, 但不同機構.

醒目開學勳章 王國長老

樓主
咁我先提醒你一下: 遲D報名既北大比賽, 都一樣咁勁! 小心小心
上次去比較, 端午節封路, 我地趕到9彩, 又急又忙(已經唔識路架啦), 去到, 遲左ALMOST2個鐘頭開始, 事後職業大條道理話, 因為上場有學員要去第2埸比賽而遲到早退, 攪到時間亂晒 (有無聽過主辦單位會就學員時間架? 黎唔到就係黎唔到架啦), 職員未食飯, 於是幾點食到幾點(大佬呀! 遲左就食簡單D啦, 人地一家大細幾百人等你幾位嘆飯...........哎..........)
跟住比賽.....呀唔係, 私人派對, 同你形容既差唔多, 曾經有次幼稚園組比賽, 媽媽即刻"標"去第一行全程近距離做動作示範, 爸爸全程錄影, 無職員出聲, 超勁! 由於女女心情靚靚笑住比賽, 冠軍!

其實,坊間很多所謂教育機構,都是知道家長們求獎心切,所以舉辦各式各樣大小比賽吸引家長報讀某些課程和興趣班,有造馬之嫌的亦為數不少。
我覺得首先妳是否肯定主辦單位有告訴評判哪些小朋友是自己人,如果真的止肯定,妳可以試試fax妳所見所聞到報社,讓他們查證,如果是真的話,報社自會報導,除了可讓家長們有所警惕,亦可保護子女的心靈不會被造馬情況傷害。

我打算不讓小孩參加, 除學際朗誦節.

醒目開學勳章 王國長老

有時好難的! 比賽經驗要累積返黎, 人地一年去5,6次比賽, 自己一年至去一次, 係會有分別的, 唯有選擇時小心d, 仲有調整下心態, 咁會好d
原帖由 samplegirl 於 10-12-28 03:57 PM 發表
我打算不讓小孩參加, 除學際朗誦節.

評判寫錯我女在其他人分數字, 我見到, 告訴她, 她即時發怒, 還給我女很低分數. 她當天表演好, 比校際還好, 分數同樣比校際低.  

昨晚, 我女還跟我說這事, 她很不憤, 話為何亂給她分數.........

我都係19號的特別時段, 真係去到才知咁樣的.....差!  去到問口, 叫我地自己填分紙上的資料, 因囡囡都有英詩朗誦及普通話的, 去到話那個中國人操普通話的是英詩的評判喎!  我話唔係外國人的咩!  仲離譜的, 我地早到, 填完所有資料叫我地入去, 諗住早啲入場可以睇到其他人的表演, 但原來小朋友在台上讀緊時, 家長或其他工作人員係可以自由出入!!!! 入到去, 原來已開始了特別時段, 原本係二點四十五分才開始報到的, 但那時係二時十五分己開始叫名???  其後係如果小朋友報幾首的, 係一次過係台上讀晒, 在我眼裏看到的, 評判都沒有聽懂英文的, 又怎能評分呢?  還有我沒有取得分紙, 點解你地可以有分紙取呢? 你地都好, 知道自己幾多分, 我就什麼都不知?  可以點做呢? 是否打去問番, 叫佢地寄番比我呀!

原帖由 nicoletsui1212 於 10-12-29 10:51 AM 發表
評判寫錯我女在其他人分數字, 我見到, 告訴她, 她即時發怒, 還給我女很低分數. 她當天表演好, 比校際還好, 分數同樣比校際低.  

昨晚, 我女還跟我說這事, 她很不憤, 話為何亂給她分數......... ...

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

多謝你提醒分享, 我差點做了豬仔啦。

我仲以為係好嘢。

原帖由 samplegirl 於 10-12-28 12:13 發表
我們一班家長高高興興地為子女參加華夏盃,目的是希望他們建立自信和小孩互相聯繫,真的不是為拿獎來!
誰知原來是...........?

18及19號,我們都有小孩參加比賽。
這兩天,參加者到場需自行填寫資料在表上,如報幾項,就要填幾 ...

If it's private party, just forget it. The Speech Festive is good enough.

For Maths, you can try EPGY's Talent Search (From Stanford University). The certificate is more popular than Hua Ha Cup at local and international level.

原帖由 beywat496 於 10-12-30 16:49 發表
我仲以為係好嘢。

Me too.....

回復 5# Crabtree 的帖子

我昨天打了電話問取分紙, 今早我又打去問為何無覆我, 佢話要今晚才覆我, so far, 到現在都無人打過比我...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 wingyeunglilo 於 10-12-28 12:26 發表

2011年的尚未發生,唔敢答你。
但以前真係年年都有混亂咁滯,爭在係入場前的混亂定出場後的混亂。最記得在ied比賽的第一年,可以連比賽地點都會改了......

不過提提已經報左名的朋友仔,比賽確認信和報名表的比賽時間未必相同,謹記要跟確認信那個時間比賽,最好預早一些到達和先約定小朋友離場時在哪裏等(尤其是低年級),1/1通常學生canteen不開放。

至於事後......留意張cert有無寫錯你名和出錯顏色。

同機構搞的港澳杯,秩序最好都算是科大舉行那年了。
愛收集舊書包、背囊的傻人

其實ne個比賽ge organizer我識嫁,叫徐*玲,佢個女就係自封「全港朗誦最 wat 機」 ge 韓*琪。
以下係D造馬ge competiton(只列部份,遲D我會發帖列唒):
華夏盃
來說普通話(除非你係李*秋ge學生, coz if you are,你實入三甲)
北大(記住,佢地造馬只限幼稚園組)
金紫荊盃

其實呢D都係家庭式比賽,自己叫個名XX盃才藝大賽,你地就扑去為小朋友報名,甚麼真相都不知。寄報名表格都只是寄到郵政租箱你地就醒啦。人地搞兩天比賽搵到二三十萬,neD就叫精仔做一季笨仔做成世

華夏盃我沒有參加,不敢加意見。
金紫荊盃就啱啱去完,我們跟賽會或同地址的琴行沒有任何關係;一行六個小朋友,一個有盃,四個有優異獎。唔敢話佢好公平,不過起碼能說大家是有機會攞獎的。

原帖由 sevenmen 於 11-1-2 13:49 發表
其實ne個比賽ge organizer我識嫁,叫徐*玲,佢個女就係自封「全港朗誦最 wat 機」 ge 韓*琪。
以下係D造馬ge competiton(只列部份,遲D我會發帖列唒):
華夏盃
來說普通話(除非你係李*秋ge學生, coz if you are,你實入三 ...

好多謝你post 出來.

另一個"火炬盃"朗誦比賽也相差不遠, 小心!

‹ 上一主題|下一主題