用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 升上聖瑪加利中學部?
go

升上聖瑪加利中學部?

有家長可分享一下嗎?請問高年級的小五小六會選擇直升嗎?要申請呈分會困難嗎?中學部的學術水平會否隨着小學直升而逐步提高?

我會選擇升回本校.
因我不想小朋友放棄繼續法文的學習.
(每周三堂的法文課, 有哪間學校可有這樣好的資源??)

原帖由 kanahose 於 10-12-28 11:25 發表
有家長可分享一下嗎?請問高年級的小五小六會選擇直升嗎?要申請呈分會困難嗎?中學部的學術水平會否隨着小學直升而逐步提高?

回復 2# mmjjaug02 的帖子

請問你的小朋友要報呈分嗎?另外你知道中學部的學術水平會否隨着小學直升而逐步提高?

kanahose
1) 我小朋友才P3還未需考慮呈分.
2) 我相信中學部的學術水平會隨着小學直升而逐步提高.
3)現在的P1學生比兩三年前的P1學生程度更高, 同時學校對他們亦要求高了(由小一家長可知).

原帖由 kanahose 於 10-12-29 00:39 發表
請問你的小朋友要報呈分嗎?另外你知道中學部的學術水平會否隨着小學直升而逐步提高?

回復 4# mmjjaug02 的帖子

明白晒,咁其實對比傳統名校,SMC除咗三文四語的語言環境有優勢外,其他學科的程度又是否差不多?

其實近年中學部水平也相當不錯 以未代會考班中五畢業生為例整體都很好 尤其英文方面
不過小朋友同家長可能唔想再面對另一次未代高考的考試都紛紛送左仔女去外國

去外國的個批畢業生數量都唔少 聽返來佢地好多去左外國的英文溝通流利 比好多去外國的香港人好
去英國的好多都去左名校讀A level

thank you for ur reply, I hope there will more parents keep to release messages of secondary to us.
原帖由 wymanbutt 於 11-1-23 10:18 發表
其實近年中學部水平也相當不錯 以未代會考班中五畢業生為例整體都很好 尤其英文方面
不過小朋友同家長可能唔想再面對另一次未代高考的考試都紛紛送左仔女去外國

去外國的個批畢業生數量都唔少 聽返來佢地好多去左外 ...