用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港基督敎服務處大坑東幼兒學校
樓主: YBBYBB
go

香港基督敎服務處大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

隔離嗰間係邊間呀?冇留意到添!

回復 1# lutang 的帖子

石硤尾、大坑東同九龍塘都有分校,
但我好似聽幾間都ok喎

原帖由 pipi331 於 11-2-10 15:33 發表
唔知好過知.... 唔好以為同一機構 隔幾條街d質素會差唔多, 事實系差好多.....
同區同一機構有3間幼兒學校, 我仔果間系最近大坑東ge.

回復 1# Karena1015 的帖子

雖然布咗, 但都有擔心, 會唔會一班太多小朋友呢, teacher 沒留意到我的小朋友呢? 生病的機會是否很高le ? 佢地在四樓, 其實有無lift 搭ka? 你點看這間學校le?

原帖由 Karena1015 於 11-2-9 14:34 發表
我仔仔而家係大坑東基教讀緊k1,細女都將會係9月入n1,老師會幫忙協助佢地戒片,我果仔之前都係有一日老師同我講話見阿仔午睡時都冇vv, 會幫佢試下戒片,覺得老師們都好有愛心。 ...

我想問大坑東係唔係4x-50人一班? 咪好多人lor?!

原帖由 eqgreenyip 於 11-3-10 13:58 發表
大坑東基教有專職普通話及英文老師, 但不是native speaker, 可能比較其他私校差d.但環境及教育理念是一流的.反正現在的父母無論讀什麼學校都會額外加補習, 所以我寧願有間德育好的學校, 語言的另外再在家中或出外補 ...

好有同感, 我都有幫仔仔報九龍塘及其他區名校, 亦已有offer, 但我最終都係選擇大坑東基教. 我和先生都係教徒, 好希望仔仔係基督教學校讀書. 經歷多次既面試,我覺得大坑東基教係最有heart既老師, 而安排上亦是較全面. 我好認同eqgreenyip的講法, 德育既培訓遠比學術重要, 而我好希望仔仔可以係一個充滿愛的教育環境下學習.

hELLO  , 好贊同以上兩位家長的說法.  本人以前時常上敎堂, 但因自己的LAZY , 與來與FAR AWAY TO 神, 在禱告內問了神是否應該選哪一間合適孩子的學校LE? 最後神慢慢讓我看見所選的.  我真係好開心, 大家的小朋友都會在今年9月開學, 希望各家長都可以交流一下LA, 都係我地家長們識新朋友的機會.  希望我地的小朋友都容洽相處

http://hkcschild.edu.hk/thtns/

原帖由 YBBYBB 於 11-3-11 11:48 發表
hELLO  , 好贊同以上兩位家長的說法.  本人以前時常上敎堂, 但因自己的LAZY , 與來與FAR AWAY TO 神, 在禱告內問了神是否應該選哪一間合適孩子的學校LE? 最後神慢慢讓我看見所選的.  我真係好開心, 大家的小朋友都會 ...

哈哈, 我都有在禱告內問神邊一間係佢安排俾仔仔既學校, 神在很多事上令我知道這是祂所安排的學校呢. 希望大家的小朋友可以快樂學習, 而家長又可互相支持, 加油!

我都問過佢地, 學校話今年9月n班會收52人, 分兩班上堂, 11 個人跟一個TEACHER, 但中午SLEEP AND EAT LUNCH 都會52人在一個課室內進行.

見到大家對呢間學校既評價,我都好開心小朋友可以成為學校既一分子,雖然之前仍然會心大心細,但係最終我都係以學校整體既表現嚟取捨,亦因為咁而放棄咗宣美既offer,希望決定係正確啦。

大家的小朋友是邊一班呢, 不如相認下.
我個仔係JNC2下午班呢

我個仔係JNC2上午班。

醒目開學勳章

大家好!

我個女係JNC1上午班。
‹ 上一主題|下一主題