用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港基督敎服務處大坑東幼兒學校
樓主: YBBYBB
go

香港基督敎服務處大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

回復 19# 我係女仔 的帖子

我係女仔  
我想問你之前n 班讀邊間, why change to this school ar? K1 是否都易收le?

想知道你visit 這天, about "濕地公園既討論活動" 是否他們正在把上課的情形給家長看le? 小朋友有沒有什麼表演給家長看le?

原帖由 lutang 於 10-12-28 20:06 發表
其實當我參觀過佢地學校之後都幾喜歡,因為我覺得佢地唔止教課本既知識,亦會關心時事,亦有好多資助,我之前都問過校長,佢話午睡時老師會逐個「暗」佢地瞓,又話差唔多三個月小朋友就可以成功戒片,而且聽我d朋友講,佢有d ...

lutang
係ar, 如你想小朋友讀荔天, 真是入宣美比較好D, 荔天比較like 收宣美的小朋友

原帖由 lutang 於 10-12-29 12:51 發表
YBBYBB:
我之前去佢地開放日,聽到校長話所謂既資助例如相機(俾學生課外活動時用既,好似一人一部),顏色筆(嗰隻顏色筆係外國學校會用,香港係冇既,個捐贈者淨係俾呢間學校,所以喺課室有好多呢D畫具)等(如果有錯漏麻煩其他媽 ...

YBBYBB:
荔天真是比較like收宣美既學生咩,但宣美係咪一間好學校呢,論環境佢唔及大坑東好,隔離又係馬會,唔知佢地既程度會唔會好過大坑東呢?我之前打過電話去查詢小朋友戒片問題,但我feel到佢地既態度唔多好,又主張你戒咗片先,因為驚阿姐兼顧唔到咁多小朋友,如果俾佢讀全日,唔知佢地照唔照顧到小朋友喎?我之前有去佢地既開放日,有d老師都好好,不過主要係玩攤位遊戲,唔係參觀上課,所以唔知佢地教成點?
你知唔知瑪利諾神父會鍾意收邊間幼稚園既學生呢?我心儀係呢兩間小學,不過我覺得瑪小比較難入,所以要叩門有把握先得。
我上次visit大坑東,聽佢地話之前有參觀濕地公園,之後會同佢地討論做練習,我只係睇到佢地一d作業,並非現場討論,所以唔清楚教得好唔好?我當日較長時間留意故事堂,因為佢地真係玩得好開心。

故事堂...  可否講一下你所見的情況LE?

原帖由 lutang 於 10-12-31 15:02 發表
YBBYBB:
荔天真是比較like收宣美既學生咩,但宣美係咪一間好學校呢,論環境佢唔及大坑東好,隔離又係馬會,唔知佢地既程度會唔會好過大坑東呢?我之前打過電話去查詢小朋友戒片問題,但我feel到佢地既態度唔多好,又主張你 ...

佢地講故仔時,學生都好投入,聽得好開心。我唔記得係音樂堂定故事堂嗰陣,佢地仲會一個搭一個膊頭咁轉圈,有d又跟唔上甩晒手,笑到卡卡聲,好搞笑!

原帖由 pipi331 於 10-12-31 02:07 發表

搞就搞得掂ge, 跑跳得勁 叫極都系咁果d 咪dik 佢入主任室度冷静吓, 定少少至出番嚟.  但能力唔夠, 坐系度發夢果d小朋友就好難講la.... 始終一對十幾..... ...

下, 我個仔好好動架喎, 成日都周圍探索個喎, 好鐘意周圍搞下D野

原帖由 YBBYBB 於 10-12-31 11:36 發表
我係女仔  
我想問你之前n 班讀邊間, why change to this school ar? K1 是否都易收le?

我而家讀保良局, 其實我個仔係I位學生, 但未排到, 求其搵住間讀住先

原帖由 pipi331 於 11-1-1 00:13 發表

咁而家保良d老師有無投訴話您仔太活躍, 叫唔到佢坐定呀?
仲有, 反正都系等i位, 您系唔系肯定會派到呢間, 如果唔系又要轉校.

無話太活躍喎, 老師話佢好鐘意探索呀, 係講野差D, 同埋要叫幾聲先有反應, 教佢果個班既老師係兼收組老師, 所以唔錯

都唔知會派到邊間, 唉, 咪讀住先, 好過無人收呀
不過果間無去我屋苑既校車呀, 所以好辛苦先返到學校, 要行MTR樓梯先可以落到地面, 要搵人一齊搬,再要行兩個字
明天寫個新生評語比你睇丫

唔好錦灰LA, 希望在明天AR MA

原帖由 我係女仔 於 11-1-1 01:07 發表

無話太活躍喎, 老師話佢好鐘意探索呀, 係講野差D, 同埋要叫幾聲先有反應, 教佢果個班既老師係兼收組老師, 所以唔錯

都唔知會派到邊間, 唉, 咪讀住先, 好過無人收呀
不過果間無去我屋苑既校車呀, 所以好辛苦先返到 ...

我今日打過去大坑東問7號註冊嗰日要帶d咩,佢話只需交二百一十幾蚊訂書包和被費,至於註冊費就遲d先通知過數交,而校服可以當日訂或遲d自己去買,都好,豈碼唔使又要即刻俾$1000留位費。
其實我都仲係心大心細,始終美孚宣美比較大機會派去荔天,真係唔知點揀?

THANK YOU AR
其實如果你好想入荔天, 錦你不如入宣美OR 讀一年再轉LO.  我都心大心細SALVATION vs 基敎, 一間就可以話我聽大機會入宣道, 但一間就無人知入什麼, 請問你地知唔知sALVATION -Lai cHI kOK大機會入邊間le?

原帖由 lutang 於 11-1-3 14:44 發表
我今日打過去大坑東問7號註冊嗰日要帶d咩,佢話只需交二百一十幾蚊訂書包和被費,至於註冊費就遲d先通知過數交,而校服可以當日訂或遲d自己去買,都好,豈碼唔使又要即刻俾$1000留位費。
其實我都仲係心大心細,始終美孚宣 ...

係呢, 我想問下如果答校車有無時間玩教具架,因為放4:30架麻

請問佢地的收生, 是看小朋友表現OR application 的號碼le ? 你地有offer 是排第幾le ?

YBBYBB:
我上次去註冊嗰陣,問過隔離位家長,佢個女係細女,而且當日表現唔係太好,但佢地都收咗!有D就話係睇你早唔早交表決定,所以真係好難講。

lutang

你點ar 決定了choice 基敎ar?

YBBYBB:
我諗都係揀基教,基本上由開放日開始,我對佢地既感覺都好好,反而上星期去完宣美in,始終覺得環境冇咁好,我嘗試問in我嗰位miss,如果小朋友開學時未戒到片會點,佢都好強烈要求最好返學前好搞掂,就算唔得,返學一個星期都要戒到。老實講,我都擔心佢地唔會太有耐性去處理小朋友既自理問題(可能我多心啦)!
查實我都有向其他學校詢問過呢個問題,佢地一般都好nice咁話,唔緊要,到時我地會有嬸嬸幫佢地架嘛,唔使擔心!感覺好好多,始終印象都好緊要,而且宣美n班係半日,要k1先返全日架!

我仔仔而家係大坑東基教讀緊k1,細女都將會係9月入n1,老師會幫忙協助佢地戒片,我果仔之前都係有一日老師同我講話見阿仔午睡時都冇vv, 會幫佢試下戒片,覺得老師們都好有愛心。

回復 1# Karena1015 的帖子

‹ 上一主題|下一主題