用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港基督敎服務處大坑東幼兒學校
go

香港基督敎服務處大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

請問有無人知道佢地一天的流程是怎樣呢? 在等放學的時段會否給小朋友看tv LE?
   0    0    0    0

原帖由 YBBYBB 於 10-12-28 10:37 發表
請問有無人知道佢地一天的流程是怎樣呢? 在等放學的時段會否給小朋友看tv LE?

我仔仔剛收到offer, 我都想知呀.

我仔仔都收到offer, 其實我都想知美孚宣美好唔好,因為8號先in,但大坑東7號要註冊,仲話要訂校服,所以心大心細。
不過我有去過佢地既開放日,上次interview時都覺環境同老師都好好,不過唔知全日制小朋友適唔適應呢?

我都係, 收到offer, 8號要in Salvation , 7號要confirm , 真是煩la

原帖由 lutang 於 10-12-28 13:28 發表
我仔仔都收到offer, 其實我都想知美孚宣美好唔好,因為8號先in,但大坑東7號要註冊,仲話要訂校服,所以心大心細。
不過我有去過佢地既開放日,上次interview時都覺環境同老師都好好,不過唔知全日制小朋友適唔適應呢? ...

我都好擔心, 始於2歲人仔返全日班, 始終唔係好放心. 但interview 時老師話返半日班的學校, 趕住教晒o的野又話放學, 想攬下小朋友都冇時間, 我覺得老師好有愛心呢.

其實當我參觀過佢地學校之後都幾喜歡,因為我覺得佢地唔止教課本既知識,亦會關心時事,亦有好多資助,我之前都問過校長,佢話午睡時老師會逐個「暗」佢地瞓,又話差唔多三個月小朋友就可以成功戒片,而且聽我d朋友講,佢有d教書朋友都俾佢地既小朋友讀呢間,相信都係一間唔錯既學校,雖然唔係太多人識。
不過之前好似有報道話學校曾經爆發手足口病,呢樣係讀全日班既弊病(容易交叉感染),而且之前有網友話學校會因應全班小朋友既程度嚟教書,即係如果你讀嗰班d學生聰明,佢地會提高d程度,相反,如你個小朋友叻,但身處一班較差既班內,佢就可能冇得發揮,被迫將程度降低,所以真係冇十全十美,亦都唔知係咪真確。但身為全職媽媽既我,返全日又確實會多咗時間。

LUTANG

唉你就好LA, 可以VISIT 吓間學校, 我因不可apply a leave 所以不能visit 只係在interview 去了一次, 你話"好多資助" 是什麼le? 全日班都唔一定有手足口病, 不過我都覺得佢地好似偏多.  知唔知佢地一班N, 有多少個小朋友le? 你有無看到佢地上課的情況le?

我姪女以前都讀呢間, 不過都係兩年前的事了.  呢間學校差不多每次手足口都會停課的, 同埋我問過我哥, 間學校冇 net, 冇 outdoor playground, 不過老師就真係好有愛心, 間學校其實都算出名有愛心同自理能力的訓練.

這間有天台上好大的outdoor playground ka, 你會唔會搞錯了間學校ar

原帖由 chanwendy 於 10-12-29 11:35 發表
我姪女以前都讀呢間, 不過都係兩年前的事了.  呢間學校差不多每次手足口都會停課的, 同埋我問過我哥, 間學校冇 net, 冇 outdoor playground, 不過老師就真係好有愛心, 間學校其實都算出名有愛心同自理能力的訓練. ...

YBBYBB:
我之前去佢地開放日,聽到校長話所謂既資助例如相機(俾學生課外活動時用既,好似一人一部),顏色筆(嗰隻顏色筆係外國學校會用,香港係冇既,個捐贈者淨係俾呢間學校,所以喺課室有好多呢D畫具)等(如果有錯漏麻煩其他媽咪補充)。佢地亦會將基教幾間學校學生畫完既作品結集成書,用作慈善用途!至於一班眼見大概二十人內,冇認真數!而學生上課時都玩得好開心,仲有去完濕地公園既討論活動添。
chanwendy:
佢地有天台,一邊有車仔坐,同大肌肉運動鍛練;另一邊有個泳池仔(不過而家冇開,因為有流感喎),英文老師會喺呢度上堂,都幾得意,雖然唔係net,但個老師好好笑容,我行埋去時,佢係同我講英文架,仲拖住學生一路行一路唱歌添!你可以上學校個網就睇到!
咁你地有冇其他學校offer呀?會唔會知美孚宣美好唔好?我聽大坑東個校長講,佢地d學生好多派去大坑東宣道小學,因為關係好,叩門會易d,但我想小朋友派去荔天or瑪利諾神父(宣美去荔天多d),所以唔知點揀好?

原帖由 chanwendy 於 10-12-29 11:35 發表
我姪女以前都讀呢間, 不過都係兩年前的事了.  呢間學校差不多每次手足口都會停課的, 同埋我問過我哥, 間學校冇 net, 冇 outdoor playground, 不過老師就真係好有愛心, 間學校其實都算出名有愛心同自理能力的訓練. ...

我大仔以前讀呢間, 學校有outdoor playground, 仲有水池, 夏天可以游水, 無邊幾間幼稚園可以做到!

loklok0104:
你大仔以前讀呢間,咁你對呢間學校有咩睇法?佢地一般係咪都會派到頭三個志願架?

回復 11# loklok0104 的帖子

你話你大仔之前讀這間, 錦細仔係讀邊間LE? 之前幾耐AR? 通常佢地派去什麼小學LE? 佢敎學其實都幾似救世軍 , 衣家救世軍好似出名D錦

原帖由 YBBYBB 於 10-12-29 16:47 發表
你話你大仔之前讀這間, 錦細仔係讀邊間LE? 之前幾耐AR? 通常佢地派去什麼小學LE? 佢敎學其實都幾似救世軍 , 衣家救世軍好似出名D錦

我大仔而家P.3. 首先你要知道小學派位既遊戲規則, 第一round以計分制, 即以有同樣宗教/有兄弟姐妹/父母舊友優先收取, 第二round係以住果區去攪珠, 同你讀邊間幼稚園無直接關係, 除非你諗住考一D傳統名私小或直資, 如拔萃 , 讀邊間幼稚園就會有影響, 所以睇吓大家行既方向係點. 不過大坑東出來既小朋友比其他唔弱既, 我大仔讀果屆有2成自己出去考私校, 如國際音小, 啟基... 而前大仔一屆如浸會大學附屬小學, 聖方濟各...而剛上屆有培正..., 我只有記得呢幾間, 而大抽獎有8成派到頭3志願.

救世軍係以蒙特梭利教學方式, 無溶入太多藝術方面及機會, 大坑東以Porject形式, 以小朋友自主學習, 藝術方面非常濃厚, 如你參觀過基督教服務處既幼兒學校, 你會發覺學校係布置裝飾方面都用左唔小心思, 學校係藝術方面好講求美感, 每一個小朋友都會有機會將自己既油畫作品展現係文化中心義賣. 我本身係做design, 所以呢方面特別喜好, 亦好欣賞學校既英文圖書閱讀計劃, 每兩周閱讀一本英文圖書, 然後由英文主老師做Assessment, 真係非常好, 我大仔升左小學亦要讀Reading考oral, 但由於由細已培養閱讀既關係, 佢係毫無難度.

註冊時係咪要交番位費之類?

全校共收18x人,每班起碼40個小朋友。

主要係主題形式教學,每次有2次project

我嗰次去參觀又唔覺全班有成40個小朋友咁多喎!我諗註冊嗰日應該要交留位費,如果唔係註冊嚟做乜,仲話可以訂造校服、床墊和被添,不過我打去學校問,佢話未必要嗰日俾錢,但因為假期,所以阿姐姐叫我遲d先打去問清楚詳情。
咁究竟有冇家長知道美孚宣美同呢間比較邊間好d呢?若然大坑東註冊嗰日要俾咁多錢,我就放棄宣美喇!

每班幾多人,呢度有講,但冇寫n班,不過有數得計:http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=300

而家呢類機構都咁早要落哂訂,真係難為哂我地家長...

咁多人一班, 都唔知搞唔搞得點?
我個仔收左K1呀

‹ 上一主題|下一主題