用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係人都顛....呢個聖誕假共有二十幾樣功課! ...
go

真係人都顛....呢個聖誕假共有二十幾樣功課! [複製鏈接]

女女今年小五,下個月中考試,本來想係呢個假期同佢慢慢溫吓書,吾洗到考試好似顛哂咁,但老師好鍚佢哋,係呢個假期共俾左二十幾樣功課佢哋做,講緊係好煩嘅功課包括作2篇中英文作文,2個book report,跟住返學第一日默中文2課書,一課係課文加另一課詞語,而第2日就默英文3頁課文,係吾係要啲學生吾好放假正係留係屋企做功課同溫默書呢? 老公話想今日同個女去睇戲,我話吾洗去喇,啲功課都未做哂,啲默書又未溫哂,下星期就返學喇,點算??????最攞命就係做book report,書都未開始睇因為根本冇時間睇,個女E+仲發埋燒tim,今日乜都吾洗做啦,我真係想死.....................點解小學咁辛苦?
   0    0    0    0

你要加油囉,我個仔只係三年班,未計其他,剩係派番屋企假期做的TSA有12份幾寸厚,放完假考試呢!
wbmom

可不可以同女女商量, 如想睇戲, 要在 (幾點之前) 做曬要做的功課 ? 睇完戲後再到 library 租 書 for book report 的, 慢慢 安排要做的 thing , 一 來 可 教 她 time management,  二 來 大人, 小孩 都要 relax 的.. 你 女女現在溫習時 , 也 要 你 的 幫忙 嗎 ? 還是可以自己溫 ?

回復 1# MonkeyGirl 的帖子

其實女女呢一兩都蜜蜜咁做,但都吾知點解做來做去都做吾完,我哋真係2日冇去玩正係留向屋企做,當然做嘅期間都會俾小小時間佢休息,至於份book report,我真係亳無頭緒,佢自己又吾知睇乜野書,因為本book report 係要交上中學,所以吾可以馬虎,本來都想今日去libary同佢借書,但又病左,個report同其他功課又要hold住喇,點解越急就越衰,其實係老公想睇戲,吾係女女,因為老公覺得女女好慘,想同去出去睇場戲,relex吓,女女反而知道多功課做都冇要求去街.  雖然佢5年級,但如果測驗同考試都要我同佢溫書嫁,真係吾知點安排,但大前提都係要佢快啲番先:(

回復 4# 加油 的帖子

try 下every 科 做部分, 不是一次過做曬!! 可能會快d ..

回覆 1# 加油 的文章

我外甥同你女女同樣有很多功課,同樣p.5,
28樣功課,我自己以為聽錯,好可憐呀!

真係唔明放假比20幾樣功課,跟本冇時間溫書,放假後幾日已經要考試嗱,係咪當操卷呢?

[quote]原帖由 hisukilo 於 10-12-28 16:03 發表
我外甥同你女女同樣有很多功課,同樣p.5,

D老師係咪唸平時都8樣, 放十幾日假, 則10日X8 = 80樣功課.20樣算咩呢??? 誓要小朋友&大人都無假放????

想問問咁多功課....你囡囡是否讀津貼小學﹖

我聽到都嚇一驚!我記得我小學都冇咁多功課......小朋友辛苦、父母都一樣辛苦......

哈哈!我個女都係小五,放假後兩日便考試,今個假期破紀錄40多項功課,真係做到日月無光,希望夠時間溫書啦!
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

功課多,即是表示學校、老師盡責,是好事。小孩小時候勤力,長大後才會有前途。

原來個個小朋友係呢個假期都有咁多咁課做,家長同小朋友們都一起努力,加油,實行係呢個假期入面吾好放假,日日都係做功課同溫習啦

回復 7# MonkeyGirl 的帖子

係呀,我都係諗住叫佢分開呢做,其實之前都做左一大部份,但作文同book report 要較多時間去做,吾可以求其,所以都係放到最後,不過E+都急吾到因為仲發緊燒,萬大事都要佢好番先至可以開始.

我哋p3加埋默書的功課都有二十幾樣, 好在昨天終於做完

跟住就要溫書, 唉
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我女P5時試過一個"weekend"最高紀錄有20份功課, 雖然內容不同, 都好甘r.   成個xmas 2x份, average 啦 !

回復 1# Martina 的帖子

Me too 呀!  有成咁多功課, 只可以玩紅日那幾天, 由昨天開始係咁趕功課, 做完還要溫書, 放假後, 過多一星期便期考了, 個心都散晒, 要收拾番都好辛苦.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

其實,除了件數,還要看功課的複雜程度。仔仔(小三)計埋網上練習和corrections都係10樣功課(比起你們算少啦!),但其中一樣係要寫一個「中國歷史人物」的「專題報告」,最少四頁紙,每頁最少100字,另加封面、目錄、插圖、感想。須自行上網和到圖書館找資料。單是一樣功課,他已做足整整三天(因他不是完文照抄,而是用自己文字寫出。)

另外,我最不明白為甚麼學校要逼人做所謂的「親子」專題?囡囡(小一)的學校要每人做「親子」玩具,再加「親子」專題報告(即係介紹你的玩具的所需材料、製作過程 etc.),完全是學校罰父母做功課的偉大發明!這個「親子」活動又足足做了三天!

敬愛的老師:「親子」有很多方法呀!如果唔係要做「親子」玩具和專題報告,我們家可以多個「親子」旅行了!

Absolutely agreed

40 items!!!!!!!

Which school is she studying at?

原帖由 瑄婷 於 10-12-28 19:05 發表
哈哈!我個女都係小五,放假後兩日便考試,今個假期破紀錄40多項功課,真係做到日月無光,希望夠時間溫書啦!

攞命!!
‹ 上一主題|下一主題