用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 男孩子應否學習鋼琴?
go

男孩子應否學習鋼琴?

(以下僅為個人之意見及見解,歡迎善意討論。)

現今社會競爭激烈,多一技之長就多一份保障。家長望子成龍、望女成鳳。為了令子女能有一技之長,家長於子女童年時期就大量投資於他們身上,參加不同的興趣班,學習鋼琴就是其一中項極受家長追捧的課外活動。家長多少都會希望,通過學琴會有助其子女日後多一技之長、「教琴搵錢」。但到底這項投資是賺是蝕呢?

現在學琴最初級的學生,每堂最少也要用過百元,而且價錢隨學習級數增加。假設培養一個小朋友由初學到八級正常需時大概八年,學費每月由五百至一千五百元逐年遞增,淨學費成本剛好超過十萬元。除學費之外,買一部普通鋼琴最少需要三萬元,另加各級考試費數千至一萬不等。學琴的總成本應該大概十四萬左右,這絕不是一個小數目,而且這個數字只是以基本價錢計算出來。

投資了十數萬,回報又如何呢?其實與鋼琴有關的出路並不算多,主要不外乎教琴、成為中小學音樂老師、從事娛樂圈甚至成為郎朗之類的鋼琴家。有名的鋼琴家萬中無一,出名的少之又少但寂寂無聞的卻多不勝數,投資風險極大;中小學音樂老師需求有限,每間學校只有一至兩位音樂教師,而且正面臨殺校,出路成疑;最後只剩下教琴一路,這門出路本來是不錯的,但情況有些複雜,男女孩的出路前景截然不同。

理想情況下,老師的性別不應成為選擇老師時的一個因素。現實上,絕大部份女孩子,無論是學生本人或是其家長均傾向由同性(女性)導師教學;但男孩子方面並沒有選擇同性(男性)導師的傾向性。男孩子的家長們,包括正在閱讀本文的你可能都會這樣想,女老師應該較細心(這個是否屬實有待商確),比較適合教自己的兒子。因此,為數不少的男學生其實也是由女老師教授的。假設男女學生各一百人,資質均等,當他們同時達到八級後,理應會有男女老師各一百人。同時,假設又有新一批男女學生各一百人供應給上述一批新老師。參照現實情況,絕大部份約九成女學生由女老師教,一成由男老師教導;男學生方面由於沒有傾向性,大概一半由女老師教授,另一半由男老師教授。最後,該一百名新女老師將會分享一百四十名學生;而男老師方面則只能分享六十名學生。上述比例雖為本人假設,但均基於本人對現實情況觀察所得,與現實應相去不遠,例如網上中介網中多數學生均註明要求「女導師」。由此可見,兩性機會並不均等。由於女學生基本只選女鋼琴教師而男學生卻又不會只選男鋼琴教師,造成男性鋼琴老師市場較女性細得多。這個現象由坊間眾多琴行可以觀察得到,琴行導師絕大多數都是女導師。學琴後的主要出路僅為教琴,但男鋼琴學生學成後難以入行,出路更窄。因此男孩子學習鋼琴這項投資是否值得呢?本人恐怕答案是否定的,除非家長肯定自己的兒子會是下一位郎朗了。

的確,學琴不只為「教琴搵錢」,本人亦只是以投資角度來評論男孩學琴的回報,並不是斷定男孩子無論如何都不應該學琴。但教琴本身就是學琴對未來投資的一種回報方式,既然男女孩學琴投資的成本一樣,但男孩回報相對較少,何不選擇學習其他樂器呢?例如敲擊樂或者結他等,依然大部份是由男性教授,男學生學成後出路相對不受限制,亦是音樂的一種,跟鋼琴一樣可以淘冶性情,又何樂而不為呢?

鋼琴鴿子

後續:

其實本人撰寫本文的出發點並不是真的要評論男孩子應否學鋼琴的問題,本人的其中一個真正目的其實是希望帶起公眾對男鋼琴導師於此行業中受到的不公平對待有所正視。雖然本人並沒有正式統計量化這個不公平現象,但業內人士甚至是相當一部份的公眾都知道的,只是將其忽略而已。另外,本人亦希望點出部份拒絕男導師的男學生之家長的矛盾思想。雖然家長讓其子女學鋼琴的目的有很多種,純粹學習音樂或培養興趣當然沒有問題,但亦不能否認有不少家長其實也有抱著功利的心態的。為入名校、為令其兒子建立一條日後「搵食」的門路等,這些都是功利的表現。我不是說所有家長均是如此,如果「你」不是這樣的固然是好事,但如果「你」正是本文中形容的那種家長的話你就要反思了。他們一邊寄望自己的兒子他日學成之後有機會的話就教琴賺錢,一邊又對男導師有所抗拒,那麼日後如何期望別人會找自己的兒子學琴呢?本人身邊有過一些教鋼琴的男生,但最後一個都沒繼續下去,就是因為男導師是比較難收生的。所以如果家長有打算培養自己的兒子成為樂器導師的話,還是盡早放棄吧。

回復 1# 胡塗甲子 的帖子

你最後提出的問題有趣!
我個囝學琴, 自問真的從來無諗過佢將來會教琴. 佢亦無可能係郎朗. 純綷想佢學音樂.
點解唔學另一種樂器?
因為鋼琴係一個好易入門的樂器, 年紀細細, 個子小小, 己可以在那件巨大的樂器上奏出悅耳的音樂. 其它的樂器, 如敲擊樂: 嘈吵, 不是每個父母都可以接受, 結他, 起碼要10歲或夠大隻, 先學到吧? 除非小朋友自己好喜歡, 不然學得都幾辛苦.  其它樂器, 不是入門難, 就是費用更昂貴.

你寫咁大段, 係咪做功課?

好難唔插你wor
不過既然你話"不喜勿插", 甘就睇完算啦

原帖由 胡塗甲子 於 10-12-25 01:16 發表
(以下僅為個人之意見及見解,不喜勿插。)

現今社會競爭激烈,多一技之長就多一份保障。家長望子成龍、望女成鳳。為了令子女能有一技之長,家長於子女童年時期就大量投資於他們身上,參加不同的興趣班,學習鋼琴就是其一中項極 ...

醒目開學勳章

原帖由 lillymarie 於 10-12-25 10:05 發表
你最後提出的問題有趣!
我個囝學琴, 自問真的從來無諗過佢將來會教琴. 佢亦無可能係郎朗. 純綷想佢學音樂.
點解唔學另一種樂器?
因為鋼琴係一個好易入門的樂器, 年紀細細, 個子小小, 己可以在那件巨大的樂器上奏出悅 ...

可能佢係教結他 ~

回覆 2# lillymarie 的文章

re lillymarie: 咁其實講黎講去, 都係父母接唔接受je~而唔係個學生bor
我又覺得男既小朋友對敲擊樂都可能會有興趣啦(冇事實根據XD)

我唔係做功課呀, 係呢排sem break放假冇咩野做, 咪打篇文章出黎囉~

re hhma: haha咁唔係下下講插既~如果係討論下我既觀點而唔係人身攻擊既, 咁我都好歡迎你"插"我ga~XD
有人挑戰下我篇野我先會知道我個support夠唔夠強ma~

re ivory0915: haha! 你估錯左啦~
其實我寫呢篇野既出發點並唔係真係純粹探討男孩子應否學習鋼琴呢個問題ga, 而係另外一樣野 (我本身唔會咁明顯地講呢個問題)
你估到呢樣野係乜你就會大概知我係教咩啦~

回復 1# 胡塗甲子 的帖子

咁父母俾子女學樂器,除了考慮佢的興趣之外,當然還要考慮自己的喜好和經濟能力啦!一學就十年八年,父母的支持好重要架!十一歲或以上的青年人可能就不一樣。

唔一定男仔就鍾意敲擊樂器的,我都俾阿囝學過兩個月,可惜佢唔鍾意。

已閱

咁我都唔會反對你既諗法既~所以我係文中都提到左, 我認為男仔唔好學琴係純粹基於投資回報上既考慮而已, 學咩樂器呢樣野又有好多唔同因素要考慮既~投資回報只係其中一項比較現實既野je~

你都識講啦, 一學就十年八年, 時間又係錢, 學費又係錢, 但係經濟上日後好可能冇咩回報ga喎~因為男仔難入行教琴, 好可能你個囝囝日後都唔會從事音樂有關既行業ma~

敲擊樂呢個point我就求其up下既je~男仔會唔會特別對敲擊樂有興趣呢樣野我都唔清楚 ^^"

醒目開學勳章

父母對自己仔女付出要計回報?
係投資?
係一門生意?
如果要這樣計,我絕對唔會生小朋友!
(不喜勿插)

原帖由 fcbttkw 於 10-12-26 00:07 發表
父母對自己仔女付出要計回報?
係投資?
係一門生意?
如果要這樣計,我絕對唔會生小朋友!
(不喜勿插)

雖然口頭上幾乎冇人會講覺得自己要計回報, 但係唔能夠排除「養兒防老」呢個傳統思想對相當一部份家長既影響ga bor~「養兒防老」本身就係一種投資

而且文中所提及既回報主要係回報返俾自己既子女, 而唔係家長本身, 咁難道家長就唔需要考慮佢地今日既"投資"會唔會係日後為佢地既子女帶來回報呢?

回報

回報都有好多種的
看著孩子從笨拙的單指單音彈到行雲流水,然後樂在其中,享受音樂,享受那種滿足感,對他們,對父母,就是很好的回報啊
什麼都要拿$的回報來衡量應否去做的話,很多事情大概就都不用做了.
還有,抱著養兒防老心態來養兒的父母,恐怕失望的機會比較大

原帖由 胡塗甲子 於 10-12-26 00:38 發表

雖然口頭上幾乎冇人會講覺得自己要計回報, 但係唔能夠排除「養兒防老」呢個傳統思想對相當一部份家長既影響ga bor~「養兒防老」本身就係一種投資

而且文中所提及既回報主要係回報返俾自己既子女, 而唔係家長本身,  ...

除了教琴外,我就發現系街邊彈琴揾食嘅,男的較女的多,而且又唔使話彈得好好,系咁2就有人比錢,似乎男仔學鋼琴也不一定回報較低。

醒目開學勳章

原帖由 胡塗甲子 於 10-12-26 00:38 發表

而且文中所提及既回報主要係回報返俾自己既子女, 而唔係家長本身,  ...

我相信冇人可以預知未來!依家俾小朋友學嘅嘢都只係為興趣,將來佢地大個咗想做咩,跟本就冇人會知(包括小朋友自己)!

回復 12# 小伊 的帖子

街邊彈琴搵食係指咩工呀? 有冇例子呀?
我冇咩點聽過 @@"

回復 13# fcbttkw 的帖子

Agree fcbttkw,

Others, do u know what is music?

我俾個仔學鋼琴因為:

1. 我自己都係學鋼琴
2. 鋼琴係學樂器的基本功, 我唔一定要佢學到演奏級, 基本的學識了佢想學其他樂器我負擔到係無問題. 起碼我覺得佢到時真係覺得"有興趣"而唔係"貪得意"
3. 我覺得學鋼琴真係可以學令到一個小朋友有"靜下來"的時間, 特別係男仔, 可以balance一下.

當然我無逼個仔學, 在家同佢"玩"了很多次琴再問佢去學彈琴琴好唔好, 佢話好我先帶佢去學.

如果要講投資回報, 學其他較"冷門"樂器學生人數不會多, 回報不見得好,除了鋼琴和小提琴較熱門, 一個學生會跟老師學足十幾年之外, 有幾多人會搵個老師學結他?!
再講, 學鋼琴期間其實陪養緊個學生好多唔同的skills, 手眼協調, 音準同對外的靈敏性等, 會幫到你在其他方面的學習, 哩o的"回報"係無得計.

我相信樓主係無小朋友, 所以唔會相信父母真係會有不望回報果種心情.

回復 18# wootaitai 的帖子

兒子學鋼琴最大的回報是你看到他在鋼琴前自彈自唱、享受音樂、樂在其中的情景! 這個只有已身為父母者才會體會!

再說, 就算真的會有金錢上的回報也是他自己的事(他自己的選擇), 莫非他收了學費會上繳給你?!