用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC同York係咪唔使點揀?
go

SC同York係咪唔使點揀? [複製鏈接]

亞女而家讀緊york,有sc下午班在手中,如果讀就會做大B,Repart一年K1,見亞女喺york讀得開心,英文真有明顯進步,但佢而家喺細B,有時都會一舊雲,雖然俾咗留位費,但而家個心仲1516,SC升小學前景又好啲,唉...............又煩﹗
   0    0    0    0
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

我選St Cat。

Must SC, don't  think no more

唔同意! 做乜要repeat喎... :(
我個仔係細仔, 之前都有諗過比佢做大仔.
但係, 一路大, 跟住d大哥哥姐姐一齊明顯進步左, 到今年仲過左好多同齡小朋友
其實york幾好的, 教d野都好深, 係校長做法有d怪怪地. 過多幾年d人淡忘左件事就無野架喇.

btw, 我都幾過比個仔repeat k2幾個月. 因為佢英文唔係幾好, 轉左一間英文主流的幼稚園repeat k2.
但發覺佢好似乜都識哂, 無乜野學, 連老師都comment佢乜都識, 除了英文小講一點. 所以後來我都比佢讀番k3
你可以問下york的老師佢有無behind其他小朋友. 如果無, 比佢讀落去啦.

你問問自己是否很想讀St Cat,如果是很想那就選St Cat吧,否則你心總會不舒服,忐忑不安!

sc只係offer下午班,你個囡OK嗎?K1的程度仲係好淺,佢會讀得好悶

我唔讚成repeat!仲乜無啦啦要用多一年時間?york都唔差!

醒目開學勳章 王國長老

如果打算小一係主要target直資/私校, 咁要預左今日做細b, 考小一時都係細b
原帖由 shin08 於 10-12-26 02:05 PM 發表
我唔讚成repeat!仲乜無啦啦要用多一年時間?york都唔差!

細成點?12月?如果你like st cat 不如插k2lor
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

回覆 11# Grace1010 的文章

讀開唔好轉來轉去,york小一派位都很好,再repeat個女就會好悶

一定是St Cat,機會走了就不會來。

除左考慮花多一年既錢同時間究竟值唔值之外, 仲要考慮好重要既係你孩子適應新環境的能力是否強, 重覆學習比較淺的課程會有何反應? 我覺得要孩子重新適應新的老師和同學和學校環境和課程進度對某些孩子來說是一種相當大的消耗, 只怕得不償失。

佢11月尾出細,剛剛見完家長日,聽個老師嘅口吻咩嘢都係中,我覺得個女喺老師心目中就一定唔係被專注的一群,即係唔(標青),話佢專注力﹑說話表達能力比較差,佢喺迦南幼兒班時,老師話佢聰明要睇下將來點樣帶佢行讀書呢條路,但我自己覺得佢喺york,英文真有大進步,奈何個女唔係老師嗰杯茶﹗
嚟緊1月頭有個評估,睇下佢成績點囉﹗
唉..........呢啲係咪叫攞嚟煩﹗
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

佢已經有讀過幼兒班, 再repeat一年, 咪要讀成五年幼稚園?

怕什麼?讀書時間多的是,而且人越來越長壽,遲一兩年畢業有什麼所謂。

Grace1010 我仔都係細仔今年在york讀u3,我之前都好似你咁想repeat U3希望考得好的小學,但怕佢會唔開心。但到現在我又覺得佢各方面與同齡比較已經是一樣,可能以前N1 L2專注力冇大B咁定所以差D。今年考小學(私校)成績不錯都收佢,好在自己之前冇決定錯,其實最清楚只有你自己,想小朋友行條咩路都係父母決定。祝你好運

原帖由 Grace1010 於 10-12-27 11:26 發表
佢11月尾出細,剛剛見完家長日,聽個老師嘅口吻咩嘢都係中,我覺得個女喺老師心目中就一定唔係被專注的一群,即係唔(標青),話佢專注力﹑說話表達能力比較差,佢喺迦南幼兒班時,老師話佢聰明要睇下將來點樣帶佢行讀書呢條路,但我自己 ...
一班有咁多小朋友老師十隻手指有長短,班主任每年換,下年又唔同La

If you target on DSS~or private school. Perhaps you can consider study in York first as a small B, then choose to repeat K3 later if the P1 application result is not satisfactory. But wait for govt allocation in the second year of k3. then you have two years of P1 application - double chance. Better than repeat k1 now.
‹ 上一主題|下一主題