用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 YORK 讀唔讀得過?
樓主: ssannie9182
go

YORK 讀唔讀得過? [複製鏈接]

我小朋友讀L2, 初時也有擔心他的英文程度, 在我意料之外, 他識很多單字甚至句子, 老師真有她的辦法。

我參加了YORK PLAYGROUP 一個cohort 八堂,每星期去金巴倫道上堂,都見到校長同老師熱心同學生面試/上興趣班, PLAYGROUP本身亦安排得好好, 好多新點子, 家長同小朋友都好開心, 重點係教英文教得唔錯, 仔仔未夠歲半, 都識左好多vocab

可能過去事件令校長更加積極投入搞好間學校, 用心做返好多幫助小朋友學習的功夫!

candylove111  GOOD  發表於 13-1-25 17:48

jennychan08 發表於 11-12-14 16:11
點解坊間d人傳聞,如果你唔報讀其他課程,會對你小朋友不好,如果你小朋友唔聽話,會叫小朋友企埋一邊,罰企,是 ...
我囝囝都没有參加學校課外活動,上堂又坐唔定,但是老師們都好有耐性教導,連其他學科的老師也好啺我囝囝。而嬸嬸都好有愛心,我囝囝有一天濕了褲褲,接放學時我問囝囝點解?旁邊嬸嬸即時維護着"佢係因為太急除唔切褲仔所致,唔係真係賴wee wee呀!"

回復 ssannie9182 的帖子

My son is studying Funful (Kowloon Tong) whole day PN class.  I am also struggling wether to change to YORK PN in 8/2012.

PN whole day class ----can train self-help skills
York ------- English training is stronger

To York or stay in Funful??  any comments pls?

回覆:yym826 的帖子

如想英文好,York 可以比倒你。

回覆:蚊蚊PIG 的帖子

雜費比較多﹣﹣即係幾多呢?雜费,校車,荼點加埋, 可唔可以比個約數呀?課外活動有多少?cambridge幾多呢?我想有個預算,睇下可唔可以負到呀?

引用:Quote:原帖由+jennychan08+於+11-12-14+16:

原帖由 kiukiu1010 於 11-12-15 發表
沒有此事!我囡囡讀k1,沒有報讀學校任何課程,沒有食學校茶點,沒有搭校車,miss對我囡囡好好,囡囡話學校miss ...
如果唔 join 茶點, 咁係自己bring 定係唔食呀?

回覆:amberpan7 的帖子

讀緊就無辦法啦,+費時要小朋友由頭再適應,+

原帖由 Planet 於 11-01-04 發表
讀緊就無辦法啦, 費時要小朋友由頭再適應, 如果未揀或未開始讀, 就一定唔會囉! 太多負面消息, 唔知幾時又多 ...
咁想法就錯了!當然有好的培育,根基,才可發揮所長。以前我地的父母就唔知/唔識傘,而家社會改變,又進步咗,讀書的內容,政策都要進步啦,而家D奶粉都有好多叻的元素,又有DHA,葉酸..., 小朋友已經叻咗啦,唔再係以前個D薯乜,點可以話佢地唔識野,佢地已經叻過以前2-3歲的我地啦,update pls, mommy

完全同意,而家兒子在開心的環境下學得幾好

原帖由 cowboy2007 於 11-04-15 發表
完全同意,而家兒子在開心的環境下學得幾好,又不用作學科補習, 還很喜歡YORK呢!

起初我都好擔心架,驚個 ...
absolutely agree! 講得好!

回覆:ssannie9182 的帖子

我都會轉去york 環境同名氣都大d 考小學人地都會睇你係邊間幼稚園來的 所以york 會好d

回覆:kaitathk 的帖子

引用:其實york教學真係唔错嘅,不過雜費比較多。

原帖由 loveyoucherrie 於 12-08-21 發表
其實york教學真係唔错嘅,不過雜費比較多。每個月除左3仟幾學費外,仲有雜费,校車,荼點,課外活動……所 ...
各位家長,可否大約講下各項雜費要幾多錢?因我唔知自己是否可afford. 聽校長講有online 閱讀,需否額外收費? 另外,呢間學校規定小朋友學小提琴,學費包唔包埋?Thanks.

ssannie9182 發表於 10-12-24 00:52
YORK收左仔仔, 但要二月返學, 依家返緊方方Nursery, 好唔好放棄方方讀York???請俾d意見... ...
Hi I am new to this post.  I got the same question as you did back in three years.  Could you share with me if changing from Funfil to York is good?  In terms of discipline and manner, is funfil better?  I was told that Funfil is actually not easy in curriculum, though english is not as strong as york.

引用:未讀過york而批評呢間學校唔好,未免太唔公.

原帖由 adrian_mama 於 11-03-30 發表
未讀過york而批評呢間學校唔好,未免太唔公....
很奇怪,耐不耐就有d唔知有無讀過此校的人,在此輕波作浪,動 ...
非常認同

回覆:aw421 的帖子

請問你覺得主流班定國際班好些?(因小兒8月b有k1 pre offer mainstream)

yym826 發表於 12-3-20 15:51
回復 ssannie9182 的帖子

My son is studying Funful (Kowloon Tong) whole day PN class.  I am also str ...
May I know your choice finally?  How do you comment both schools now?  My son will join Funful PN whole day class too.  Wanna know if it's good.

‹ 上一主題|下一主題