用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 四歲可唔可以參加童軍?
go

四歲可唔可以參加童軍?

四歲可唔可以參加童軍?

要滿5歲先可以參加小童軍

http://www.scout.org.hk/chi/

我想比我囝囝參加童軍, 請問邊一度可以參加呢? TKS

有些幼稚園會搞小童軍或小蜜蜂(女童軍總會辦)
社區中心, 例如小童群益會之類
童軍中心, 可以到下面提及過的網址看看. 打電話去問, 我朋友試過, 佢地有位或準備組新團時就會打電話問你參唔參加.

幼稚園小朋友仲太細,要玩可以玩"快樂小蜜蜂"~

http://www.hkgga.org.hk/?page=chi_happybee_members

我女K2同K3都有參加,誓詞如下:

我是快樂小蜜蜂
我愛我的家庭
我喜歡我的朋友
我愛大自然

咦rainy0429,似乎我個女同你個女玩嘅嘢差唔多,佢都有參加小蜜蜂

原帖由 rainy0429 於 10-12-24 19:33 發表
幼稚園小朋友仲太細,要玩可以玩"快樂小蜜蜂"~

http://www.hkgga.org.hk/?page=chi_happybee_members

我女K2同K3都有參加,誓詞如下:

我是快樂小蜜蜂
我愛我的家庭
我喜歡我的朋友
我愛大自然 ...

回復 7# cccatty 的帖子

請問邊區小童軍團4歲就可以做?

我都知,有個別旅團的確係咁做,但唔啱規矩囉,收唔夠秤小朋友嘅多數係一D唔係好夠人嘅旅團,又或者你識人收你嘅小朋友,比佢玩往先,否則都唔會咁明目張膽收唔夠歲數嘅小朋友,一來總會唔鼓勵,二來收咗都唔會同佢宣誓住,而且小朋友爭1年真係可以爭好遠,你見考學校係大仔定細仔都有影響,所以都係足歲數好D!!

原帖由 cccatty 於 10-12-25 06:47 發表
有d個別小童軍團4歲就可以做

回覆 5# rainy0429 的文章

Hi rainy0429, are there regular "classes" for "快樂小蜜蜂"?  What is the location for these "classes"?  Thanks so much.

crystalwsm,

呵呵~~之所以我哋咁啱咀型囉~~
我細個太窮,冇選擇,對制服團隊有D情意結~
咁細得滯又未玩得童軍~咪玩住小蜜蜂先囉~

原帖由 crystalwsm 於 10-12-25 00:37 發表
咦rainy0429,似乎我個女同你個女玩嘅嘢差唔多,佢都有參加小蜜蜂

sorry~我唔係太記得我到底係幾時報名嘅~(即係我唔記得佢每年邊個時間俾人開始報名)
大概係舊年年頭定前年年尾(??),上網見可以dl張表格報名,點知fax咗之後,好耐先有信回覆話收到你申請,到差D唔記得咗呢件事先收到信話收咗~
佢係俾K2,K3小朋友玩,所以舊年收信通知K2開學後,10月正式入隊。課程持續一年,所以係好似返學咁,開學玩到暑假,K3開學又繼續咁囉~
有地區可以揀,佢張form有寫地區,同響邊度上堂架~
希望幫到你啦~

原帖由 hoihoima 於 10-12-27 01:17 發表
Hi rainy0429, are there regular "classes" for "快樂小蜜蜂"?  What is the location for these "classes"?  Thanks so much.