用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 BAND 2 頭
樓主: IMAX
go

沙田 BAND 2 頭 [複製鏈接]

學校全級有150人,囝囝每次都考80-90名,我保守估計係band2,今年我已經盡力谷佢la

中文 - 82分
英文 - 71分
數學 - 95分
常識 - 87分

我打算考直資打底再叩CWG

我地都係開始問到首階段的自行點揀中學 , 都仲未去問到叩門呢個時候. .

你個小朋友而家係 P.5 喎 , 仍未考呈分試喎 ! 問得快左好多.

原帖由 hugub 於 11-1-5 18:01 發表
學校全級有150人,囝囝每次都考80-90名,我保守估計係band2,今年我已經盡力谷佢la

中文 - 82分
英文 - 71分
數學 - 95分
常識 - 87分

我打算考直資打底再叩CWG ...

佢最弱科英文,英文主要分:
dictation
compre
compo
grammer
proof read
其中dicta 最易滿分,compre 同 compo 操得多自然得,compo 叫佢唔肯定ge野就唔好寫,儘量簡單,費事比人亂扣分;proof read 尼尼去去3幅被,tenses 要記緊,生字又要記;grammer 就最難,冇辦法,唯有買多幾本練習篤佢做,一日做2課compre 同操grammer;星期6、日休息,有獎有罰;日子有功,到考第一次呈分應該會見到進步。你學校幾分先算A?85分?小六往績考第幾都入到band1?
你已經算好,有d人到考完第二次呈分先知驚......

回復 20# chunheidaddy 的帖子

How about if rank PYC / KCC / STMC ??

我會咁排.
STMC
PYC
KCC

Thanks Pineapple0983, 我囝學校4X %band 1, 85分有A, 我target係校風好既band1尾至band2頭中學,而CWG又係同我囝小學相同教會所以我心儀CWG... 我自已升中派得唔好所以我有陰影,好驚要四出叩門

回復 1# hugub 的帖子

哦,同教會自行時應該秤鮮d個喎.......
可唔可以有校長推薦信?

原帖由 pineapple0983 於 11-1-7 10:58 發表
哦,同教會自行時應該秤鮮d個喎.......
可唔可以有校長推薦信?

其實我打算自行交CWG亦會考直資,如果直資收我會簽(放棄派位) , 我like CWG但唔敢等因為自行都要7月先知.... 校長話叩門才寫信

回復 1# hugub 的帖子

CWG 由於中一容易升上中二,所以扣門位都多,一般有十幾個位。
入左直資先,再扣CWG都可以考慮;當然間直資要好先啦~
如果唔係就兩頭唔到岸.........
‹ 上一主題|下一主題