用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 BAND 2 頭
樓主: IMAX
go

沙田 BAND 2 頭 [複製鏈接]

原帖由 TINGMUM 於 11-1-2 17:15 發表
咁KTS, CWC, IHSS, BAND 1尾來計, 邊間谷D?

我估CWG谷d掛?

回復 1# pineapple0983 的帖子

自行蘇浙,郭德勝, 鄭榮之, 邊間最搶手?邊間最難入?

原帖由 TINGMUM 於 11-1-3 13:21 發表
自行蘇浙,郭德勝, 鄭榮之, 邊間最搶手?邊間最難入?

你點解會將蘇浙同另外2間比呢?e間一d都唔差架,係好多band1生ge目標黎架!佢同隔離嗰間都好多人選架。
另2間係好多band1尾、band2頭的首選;應該都差唔多。
我估郭掛.........

How about if rank PYC / KCC / STMC ??

回覆 1# chunheidaddy 的文章

KCC received just below 8 students in Band 2 said by the Principal in the Talk in previous year (not sure which year). But these 8 students were having special talents.

原帖由 son9698 於 11-1-1 12:34 發表
小小個人意見,有英文班的中中未必比降呢英中好,始終英中的配套及老師一直都採用英語教學,且除一班中文班外其餘4班仍是英文班,相信band1生的比例一定較多。相反,升呢中中的英文班是新開辦,成效及質素真的要問問現在就讀的 ...

謝謝你的意見 .

而家個心好騰呀 . ...
簡介會中的校長話唔會 5 改4 , 但同圍的家長又話好大機會縮班 . 好怕在統一派位時已改 4 班了 , 莫講沙田區不嬲 band 2 生有 chance 派去英中 , 怕到時連升呢的中中的學位 , band 2 學生都爭死...........  

好煩 ......煩死 .......仲未死至 band 3 仲慘.....

回復 2# RS 的帖子

今年校長都係咁講, 不過唔知8個是抽返來定係自行? 但自行入到一定係因為特異功能....., 我個女睇完好鍾意間學校.....

回復 1# IMAX 的帖子

IMAX,其實培基都係一間唔錯的區內直資。
學費又相對唔貴,校風、師資都OK;地點冇一城d咁就腳,但都算方便。
區內直資我咁排:培基>培僑>王錦>德信(男校)>林大
你band2男,入到培基已經算OK架啦。
你小朋友讀緊邊間?我怕你有時太進取,到頭來可能要扣門就慘。不過今年學生應該仲未夠,係驚d他區、借地址多遮;因為沙田多d band1學位嘛,搞到其它區d人流晒口水~

pineapple0983,

上年問過你意見, 己考了培基, 要5月才有消息. 老師建議囡囡選band 1 尾英中. 如自行其中一間選蘇浙是否太進取?

原帖由 TINGMUM 於 11-1-4 11:28 發表
pineapple0983,

上年問過你意見, 己考了培基, 要5月才有消息. 老師建議囡囡選band 1 尾英中. 如自行其中一間選蘇浙是否太進取?

係自行時其實d學校揸住份學生排名表黎揀,當然揀左d好成績ge先啦;跟住就揀d有特異功能ge;同一水平,就揀d男仔先。
自行揀KCC是否太進取?<-----相反如果你揀間"咋"既學校(i.e. band2),佢收左你,你咪仲後悔???
你可以第一KCC,第二就CWG/KTS是但一間,其中一間收左你,你都唔會後悔。去見KCC時當然準備好d啦~
到大抽獎你就要睇送食飯,唔好太冒險啦~
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5513/st.pdf

回復 4# TINGMUM 的帖子

In my opinion, these 8 students could help the school getting the Medal/Prize, etc, so the Principal could let them to join in, otherwise no any other excuse to reject the Band 1 students came from 2nd stages(抽返來).

今年校長都係咁講, 不過唔知8個是抽返來定係自行? 但自行入到一定係因為特異功能....., 我個女睇完好鍾意間學校.....

回復 12# pineapple0983 的帖子

PINEAPPLE ,

我仔仔讀PLK 呀 . 如果同是BAND 2 生來比, 唔知有無得比 ? 程度高唔高 ?

唔多明白, 可否解釋下<<今年band1來說可能冷門d >> ??

KCC 有問題?

KCC我覺得幾好吖,好注重國語;又冇乜宗教背景。
今年band1來說可能冷門d,OK喎。

原帖由 IMAX 於 11-1-4 15:08 發表
PINEAPPLE ,

我仔仔讀PLK 呀 . 如果同是BAND 2 生來比, 唔知有無得比 ? 程度高唔高 ?

唔多明白, 可否解釋下 ??

KCC 有問題?

KCC我覺得幾好吖,好注重國語;又冇乜宗教背景。
今年band1來說可能冷門d,OK喎。 ...

CJY?
區內小學e間幾好,我估應該排名第5、6到啦;每年入KCC都唔少人架。
Band2 附近間基督每年都好多人入,可能近啦~
KCC當然冇問題啦;我話佢冷門其實係話佢"相對"冷門d遮。不過佢始終都屬于band1 中喎。
如果同是BAND 2 生來比, 唔知有無得比<----同是band2,大抽獎就冇分邊間學校架啦,主要睇"隨機冧把"。當然,自行/扣門時應該會有so過d三、四線小學啦~

阿姪仔讀梁鉅X, 小5呈分差,英文吾合格(但又未止於差到BAND3), 但老師列佢入BAND3.而家小六狂追,希望可以望BAND2頭或BAND1尾收.
阿哥想同佢報大埔D中學, 已經IN直資既"羅定邦".....我同佢講"最好留沙田讀啦"梁小派位又OK, 搏下"郭得勝"都好呀.
我不熟大埔D中學, 阿哥強調"羅定邦"是BAND1

Pineapple0983:
我對直資學校不是太熟,
你講過既"區內直資我咁排:培基>培僑>王錦>德信(男校)>林大"
我想問如果上文我提及既大埔羅定邦同上述幾間比, 你又如何排位.

回復 1# EMMA88 的帖子

sorry 大埔唔熟呀!
不過聽個家長講,羅定邦以前幾好架,未轉直資前係 band1 尾,e兩年冇乜進步;我估應該同王錦輝爭d掛?
希望有羅定邦家長比下意見........

原帖由 EMMA88 於 11-1-5 13:50 發表
我對直資學校不是太熟,
你講過既"區內直資我咁排:培基>培僑>王錦>德信(男校)>林大"
我想問如果上文我提及既大埔羅定邦同上述幾間比, 你又如何排位. ...

EMMA ,

聽人講過 , 如果 中, 數, 常 是A , 而英文唔合格 , 就算名次前 , 學校都唔當係BAND ONE 黎嫁.  的家長話BAND ONE 指是可以讀英中,  咁唔合格仲差過BAND 2 生喎,  唔知係唔係.

PINEAPPLE ,

YES ............YES.......
如果係, 個心咁都好過的 . 安落的的.

Hi,

可以比較一下這兩間嗎?
因亞仔現時係葵青區,  老師話佢係band1, 但想轉沙田區, 因為沙田區band1英中比較多, 大抽獎時多d選擇.

thank you

原帖由 elbar 於 11-1-1 19:08 發表

聖公會曾肇添中學

聖公會林護紀念中學

我囝在紅區讀緊小五, 第一次考試成績中文B英文B數學A常識A,未考呈分試, 如果keep到呢個成績應該band2, 想請教下 CWG校風好唔好, band2有冇機會呢?競爭大唔大呢?

Hugub

回復 1# hugub 的帖子

唔係掛,呈分試都未開始考,咁快就判定個仔係band2?
中文英文唔難遮,工多藝熟喎!
CWG 幾好架,band2 "問"少少喎。
‹ 上一主題|下一主題