用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 BAND 2 頭
go

沙田 BAND 2 頭 [複製鏈接]

唉 !
老師話 馬崇好大機會 .
但想 郭得勝 , 鄭榮之 , 甚至林漢光. 因亞仔仲有進步空間 . 但到統一時又點好 ??
   0    0    0    0

原帖由 IMAX 於 10-12-23 21:18 發表
唉 !
老師話 馬崇好大機會 .
但想 郭得勝 , 鄭榮之 , 甚至林漢光. 因亞仔仲有進步空間 . 但到統一時又點好 ??

既然Band2頭,你咪試下咁囉:
自行:
KTS + CWG
大抽獎:
CWG>MOSTT>YMCA>CC
強烈建議唔好將LHK擺頭,因為佢雖然Band1尾,但年年都勁多人報(包括Band1生)。而KTS 同 CWG 之間KTS 較熱。
仲有,你邊間小學?有d小學係有d中學自行、叩門時都會秤鮮d。
另外d好d嘅直資都可以考慮:培基、培僑嗰啲。

Case like below link:

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

回復 2# pineapple0983 的帖子

KTS 自行放第一係好正路 . 但仍想入有 CHANCE 英中 ,  放 CWC 第一 也是好的選擇

但陳震廈都可以一試 . 如果 最後呈分試仍係 BAND 2 ,
完全唔諗甚麼 <升呢 > , < 降呢 > 就放陳震廈第一, 第二馬崇. .

any suggestion,Band 1頭 Boy,不可太活動,

舊年朋友個侄, BAND2, 讀X正X, 1 ROUND考林X謀, 沙祟, 因兩間一定IN曬, 郭XX放第一去抽, 最後入了X, 因沙田多英中BAND2生有機會.

原帖由 catcatmom 於 10-12-26 21:08 發表
舊年朋友個侄, BAND2, 讀朱正賢, 1 ROUND考林X謀, 沙祟, 因兩間一定IN曬, 郭得X放第一去抽, 最後入了郭, 因沙田多英中BAND2生有機會.

catcatmon ,

多謝你的例子啊 !
band 2  , 在 自行就入紙去 沙祟和林XX謀 都好進取喎 !!
就算在第3 次呈分試有進步, 都怕讀得辛苦 .
比我就唔敢.............

如果咁睇. 自行是 CWG 是否大機會過TKS  ??

回復 6# pineapple0983 的帖子

pineapple ,

多謝提意 !
見你說同 CWG 之間 , 而 KTS 較熱。, 如果自行一早 以 CWG 在第一位 , 在統一都是 CWG , 是否不進取 ??

呂中/沙崇/培英

另外有同學媽媽想我幫手問下你們的高手媽媽  : -  BAND ONE 女生,  性格內向 , 運動不多 , 主動性是一般 , 如果呂中/沙崇/培英 , 有甚麼意見 ?

是否沙崇有好大的進步 ? 作為在咁進步中的學生, 是否性格不主動的學生來說 , 不太合適 ?

原帖由 IMAX 於 10-12-27 12:20 發表
pineapple ,

多謝提意 !
見你說同 CWG 之間 , 而 KTS 較熱。, 如果自行一早 以 CWG 在第一位 , 在統一都是 CWG , 是否不進取 ??

呂中/沙崇/培英

另外有同學媽媽想我幫手問下你們的高手媽媽  : -  BAND ONE 女生, ...

自行一早 以 CWG 在第一位 , 在統一都是 CWG , 是否不進取<----唔識答。建議你去學校附近了解多d間學校,包括觀察d學生言行舉止,同d學生傾下,再選邊間為第一。你唔好怪我,如果band 2 生可以入到CWG或者KTS,甚至IHMS,我都覺得已經唔錯架啦~
呂中/沙崇/培英<-----如果個女仔可以有得揀,當然:LMC>PYC>TTS 啦。
沙崇適唔適合d"不主動"學生?我估"不主動"係個學生的問題,多多少少同家庭背景有關,咁ge性格好蝕底;無論係邊間學校都比較難熔合和會較孤獨(可能不合群);冇理由搵間學校去就個小朋友。建議家長應努力改變,間學校越強調合群,就越要送佢去ed學校同積極參與d活動;既然家長自已教唔到個小朋友,唯有等學校去教囉;學校有責任(部份)教好個學生,咁做將來對任何人都好。冇理由"捨本逐未"架。
你睇 amina 就係一個好好嘅例子。d家長今日唔去教個小朋友,等第日個社會去教,付出的代價會更大。

回復 1# pineapple0983 的帖子

多謝 pineapple 你的意見.
其實覺得自己好似攞黎煩, 自己又心多.

心想就算亞仔最後上返band one 尾,好怕統一派位時,亞仔都係派得唔好呀.到時又縮左班 ,

有時諗諗下,而家唔進取了,自行揀左2間有英文班果的中中算. 總好過<降呢>的英中 . 但周邊的家長叩私唔好咁傻.....都唔知 !

唉 ! 又無錢讀直資的英中 ...... 

同學仔媽咪話多謝你喎 !
女仔好似都係優勝的 .

回復 1# IMAX 的帖子

升呢中中,沙田SJ好過MOSTT。
女仔小學讀書係勁d;但上到中學,d男仔一開竅,就男仔勁d;當然有d例外啦~

Dear pineapple0983,

I would like to help my friend to ask.
A band one middle girl having:
         Piano -- grade 5
         music theory - passed with merit
         ballet -- passed in grade 4
         sports -- not good

which will u choose ?
LKM / TST / STMC / TTS / PYC ??

Thanks!!

原帖由 chunheidaddy 於 10-12-31 15:39 發表

I would like to help my friend to ask.
A band one middle girl having:
         Piano -- grade 5
         music theory - passed with merit
         ballet -- passed in grade 4
  ...

其實幾間都主要以學術為先的學校,個小朋友都幾犀利,樣樣都算OK~
可唔可以咁排:
自行:TST/PYC (博有少少特異功能即收)
甲部:TST/PYC
乙部:TST/LKM/STMC/其它
扣門:PYC/STMC/LMC/STG (如果派得唔好先扣)
今年我估計PYC、TTS、TST 你唔擺第一,基本冇乜機會,第四你放d冷少少既就得。
希望其它人有好d既意見~

回復 10# IMAX 的帖子

小小個人意見,有英文班的中中未必比降呢英中好,始終英中的配套及老師一直都採用英語教學,且除一班中文班外其餘4班仍是英文班,相信band1生的比例一定較多。相反,升呢中中的英文班是新開辦,成效及質素真的要問問現在就讀的才知,而且大多只得一班英文班,入唔到該班就是中文教學了。
上年就有Band 1 尾 2頭家長覺得應選升呢不選降呢(當時降呢英中名單一出真是一沉百踩),選了升呢的在較前(第二階段),派了入該中中卻入唔好英文班,始終機會只得36名。所以要慎選啊!

Thanks for yr reply,

They had deciced to choose LKM and STMC.
What is yr comment about these two schools?

They do not choose TST as they afraid that the little will not catch up with others if admitted in that school!

Thanks !

原帖由 andy.ma 於 10-12-25 12:02 發表
any suggestion,Band 1頭 Boy,不可太活動,

聖公會曾肇添中學

聖公會林護紀念中學

原帖由 chunheidaddy 於 11-1-1 17:27 發表

Thanks for yr reply,

They had deciced to choose LKM and STMC.
What is yr comment about these two schools?

They do not choose TST as they afraid that the little will not catch up ...

They do not choose TST as they afraid that the little will not catch up<-------她們的耽心不無道理。
事實上我見過有d人係咁;好似我樓上有個女仔小學好好動、經常滿面笑容;自從入左去之前,我地見到佢慢慢改變,今年讀中二,搭left時見佢對眼成日都望住自已對鞋,眼鏡度數深左好多,反應好慢,好似有好多問題、好大壓力咁;相反讀培英佢以前個同學就仍然好開朗;我諗可能個個人質素唔同啦,但讀ed top 既學校付出既代價都唔少。值唔值得真係見仁見智。
LKM 同 STMC 應該LKM 谷d掛?課外2間應該差唔多,精英就LKM多d。對唔住我唔係e2間既家長,等d真正既家長比意見會中肯d~

Hi pineapple0983

想問下沙田蘇浙有什麼評論?

咁KTS, CWC, IHSS, BAND 1尾來計, 邊間谷D?

原帖由 28July 於 11-1-2 17:14 發表
Hi pineapple0983

想問下沙田蘇浙有什麼評論?

KCC我覺得幾好吖,好注重國語;又冇乜宗教背景。
今年band1來說可能冷門d,OK喎。
‹ 上一主題|下一主題