用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行的疑惑 + 疑惑
go

自行的疑惑 + 疑惑 [複製鏈接]

仔仔在九龍城網, 成績是band1中, 學校叫我地交自行的意向, 咁我選迦密+黃芴南. 老師昨晚打比我, 話迦密OK, 黃芴南較次一級, 如在抽獎時放前D, 應該機會大, 叫我另一間試華英 or 旅港.
黃芴南 --- 充滿 疑惑 !! 在網常得到一些全港中學排名傍, 這校明明 ranking 好高, 只在華英之下, 更在旅港及迦密之上. 點解老師會咁講 ?? 同學仔媽咪也這樣說 -- 往年有D band 2 生都派到 wor.
會否因搬校影響到大家的意向呢 ? 其實都中學生啦, 如不是太吊腳, 應不會影響到大家的意向吧 !!
又有一個家長同我講, 黃芴南好勁袈, 成績同運動都好, 管樂團仲好出名添. 九龍城網的band 1生,通常會揀迦密,旅港,華英 銀禧. 黃芴南通常是外區人揀, 何解 ?? 如果咁勁, 點解本區生會少揀呢 ??!!
有無高人指點迷津呀 ???? THX
   1    0    0    0

係我眼中也是黃芴南較高一線,  以往認識的校友会考成績都4-5B,  呢間應該係東华最top的學校.   聽闻唔放第一唔会有机.
迦密係我年代只是band 2, 我知近年一直upgrade 上band 1,  但我覺佢吊脚, 我侄兒(6年前 f7 grad)當年band1頭第5志願入的.  我女去年都有同學(band 1中)入到, 但唔知边round 入.

原帖由 Martina 於 10-12-22 14:44 發表
係我眼中也是黃芴南較高一線,  以往認識的校友会考成績都4-5B,  呢間應該係東华最top的學校.   聽闻唔放第一唔会有机.
迦密係我年代只是band 2, 我知近年一直upgrade 上band 1,  但我覺佢吊脚, 我侄兒(6年前 f7 grad ...

謝謝你的回覆, 但我的疑累還未消徐, 放假後便要入表了, 有沒有其他媽咪給我意見 ?? 謝.

黃笏南都好多區內小學生入, 尤其係讀九宣的學生, 因為佢地都有音樂方面的優勢

至於黃笏南, 除了音樂外,仲有係田徑方面都好成績

而九龍城區的中學
華英/開平     一定要擺第一
黃笏南/迦密/銀禧   擺第二都入到
丘佐榮     聽講有人放第三都入到

回復 4# lopoto 的帖子

謝謝你的回覆, 我就是不想仔仔太過死讀書, 希望佢在其他方面都有機會發展.

各位好mama/好papa,
若小朋友兩次呈分只有band one中下成績,但有游泳獎項,對自行時哪間kln city 中學會比較有機會?
‹ 上一主題|下一主題