用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 囝囝派到am class..請大家給我意見,..謝謝
go

囝囝派到am class..請大家給我意見,..謝謝 [複製鏈接]

幸運地…囝囝有好幾個offer…
而家有3個我地考慮緊

1)        st cat am
^^名氣大..課程深但不太demanding..很多人讚好 & 印象中佢d學生大部分都好smart..
vv冇學券..開支大..我們未必負擔到比佢o係出面學好多野
冇直升小學…
2)        崇真國際班
^^國際班.語言環境好..
k2 & k3可轉全日班..
有學券..重宗教及德育
  有小學
vv名氣不及st cat…不清楚它的課程怎樣..
3)        浸幼am
^^活動教學..愉快學習..
  有小學
vv冇學券..相對課程較淺 & 語言培育較弱

現階段我地比較prefer崇真…似乎比較中庸全面d…但又擔心樣樣都係中中地反而兩頭唔到岸…其他兩間亦有佢好吸引的地方…

浸幼我未留位..希望可以聽下多d意見早d做決定…
   1    0    0    0

都是好學校,都幾難選擇,視乎你重視那幾方面和你的經濟能力,我比較重視:
1)孩子的品德和獨立思考 (浸幼)
2)語言環境 (TT)
3)一條龍 (TT 或浸幼)
不會考慮 St Cat 因爲没有一條龍,學校把學生看成產品非個體,以派小一為目標,如果學生不能跟上,或家長没有資源比小朋友學課外活動和參加比賽,未必會派到好的小學。記住,名牌未必代表適合小孩。
語言環境就要看你家裏能提供的語言環境,或可以找私人老師,我發現我的孩子在學校學了半年普通話,效果也不及他的私人老師,就是因爲他在學校難專心。
希望以上意見對你有用。

我個仔都係收左讀AM,好開心,不過現在同老婆都仲係15 16,唔知去定唔去。

我個人係希望阿仔去浸幼,但目前考慮的是小學的問題,因為其他家長都話要升去傳統的小學會好難,大家有咩高見?

原帖由 chunlap 於 10-12-24 16:53 發表
我個仔都係收左讀AM,好開心,不過現在同老婆都仲係15 16,唔知去定唔去。

我個人係希望阿仔去浸幼,但目前考慮的是小學的問題,因為其他家長都話要升去傳統的小學會好難,大家有咩高見? ...

浸幼收咗我b讀pm,我都考慮緊語文既問題,係咪俾佢入去讀...而且入咗下午班就更加會無時間去學其他野...如果學校本身既語文level ok,咁我既星期六日就只需要安排下體育或興趣班俾佢就ok...not easy to make up mind!!

都係收左am, 但15/16中....
‹ 上一主題|下一主題