用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 i位老師
go

i位老師

點先知邊間幼稚園有i位老師, 邊間係無呢?!

回復 1# samantha_yuen 的帖子

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... erv/id_integrated2/
幼 稚 園 暨 幼 兒 中 心 兼 收 弱 能 兒 童 計 劃 名 單
地 址 及 電 話 可 在 此 下 載 。

我反而想知道,究竟i位老師係政府出晒佢全份糧?定係點架呢? .... 因為我見佢好忙,好似好多野整咁...又要當老師響課堂上幫手....又唔見得佢全份時間只幫i位學生

據我所知, I 位老師只係普通幼師再考一張特殊教育文憑.

I 位學生平時都係大班上堂, 有時 I 位老師不會在場, 空餘時間要幫手做行政工作.

當然亦要幫 I 位學生做個別訓練 (似 PST).

所以讀 I 位其實係選擇了讀主流幼稚園.

回復 4# kelvin_hmlau 的帖子

而家都唔知點好, 比阿仔返N班好, 定去私人個D好....因為我仔仔又未正式評估, 只見了大口環醫生, 初步話佢疑似自閉, 主要係社交差!
18個月都唔肯BYE, 指野, 講野, (單字有8個個), 最近終於教識比野人, 放野入盒, 開蓋, 閂蓋.........

原帖由 BeBe媽媽 於 10-12-23 10:42 發表
我反而想知道,究竟i位老師係政府出晒佢全份糧?定係點架呢? .... 因為我見佢好忙,好似好多野整咁...又要當老師響課堂上幫手....又唔見得佢全份時間只幫i位學生 ...

i位老師有時=亞四.
係社署出晒份糧, 但好多時校長就會覺得多左個人返黎, 所以除左要教i位小朋友外, 有時就好似你所講的: 要在課室老師上堂時幫手, 因為有d i位小朋友在班上融入唔到, 或者寫字要協助,so i位老師會入班.
不過有d學校將i位老師成日放在課室, 係因為該班有好多小朋友/成日入n班 (但可能成班都無i位小朋友), 只係該班小朋友需要多些照顧.
另外, 老師病左/放左假, i位老師就變成代課老師, 學校為慳錢, 損失的只係i位小朋友的學習時間.

原帖由 samantha_yuen 於 10-12-23 12:19 發表
而家都唔知點好, 比阿仔返N班好, 定去私人個D好....因為我仔仔又未正式評估, 只見了大口環醫生, 初步話佢疑似自閉, 主要係社交差!
18個月都唔肯BYE, 指野, 講野, (單字有8個個), 最近終於教識比野人, 放野入盒, 開蓋 ...

如果仲未評估到, 不如返住n班先, 再排隊做評估. 如果唔係自閉 / 問題唔係咁嚴重, 上私人s都幾甘.
你睇返其他bk會員比你睇的社署link , 內裡出現的幼兒中心都有i位, (即兼收位), 如果仲有位, 你入住去讀住n班先.
再觀察下入學後(3個月)有否改善你之前提及的問題. 到時再決定讀d咩.

crystal媽咪,
如果係你咁講,全份糧句晒,咁就真係好唔公平! 我果間只係一星期得30MINS單對單.
唉......成日見佢地好忙,放假....想搵佢傾番幾句都話唔係咁得閒.
2星期35MINS ST都係我自己同亞仔一齊上,呢個我都無乜所謂.

你預左I位D老師實兼任埋老師架喇, 有邊間學校唔用盡D資源架....

通常I位老師都會做N班老師架, 佢地又TAKECARE自己班仔又要顧I位小朋友, 好多野兼顧

原帖由 BeBe媽媽 於 10-12-23 23:44 發表
crystal媽咪,
如果係你咁講,全份糧句晒,咁就真係好唔公平! 我果間只係一星期得30MINS單對單.
唉......成日見佢地好忙,放假....想搵佢傾番幾句都話唔係咁得閒.
2星期35MINS ST都係我自己同亞仔一齊上,呢個我都無乜所 ...

一星期單對單的意思係..... !?!
一次 / 每天一次.
我做過幾個機構的i位都係每日有單對單訓練(約20分鐘).
下午做小組 (每星期兩次)
st 係你自己同亞仔一齊上 !?!?  老師去左邊 !?
以前i位的小朋友係要去醫院上st的, 後來出左而家呢個地區性言語治療服務後, 就係不同機構去唔同區的學校上,
i位老師應該要在場的, 因為要知小朋友學到咩程度, or 要做咩口肌訓練, 除左家長參與, 老師都應該睇住, 然後個別時再同小朋友做.

大部份機構的i位老師真係好忙, 因為校長會[善用]佢地.

我呢間個兼收老師,本身響度做左成十年,而變為兼收只係5-6年.佢響學校好有POWER架喎! 我眼見&感覺到(個人),因為佢講野大大聲,POWERFUL過其他老師(包括家長).
無錯,一星期只有一次個別,教乜做乜,我就吾知,無得睇!
ST只係頭2-3次有同我一齊去,之後無左影,佢話好忙,但我又無乜所謂....不過你講得ARM,咁佢咪唔知我仔既進度囉??我之前無細心諗過.但而家都無計!我見上一個家長都係無老師陪.
佢係超忙!勁忙! (如果真係成份糧由政府出晒,我覺得咁真係好唔公平,好過份!有無得去申訴專員投訴架?)

當我知道學校既安排後,我完全無同佢地講過支援呢個問題,只係響internet上四圍呻下,HEHE....
已經搞緊轉位喇! 實在唔想再等!
pipi知唔知我係邊個?
from another group and 問題邊間E位好果個呀! (唔好響度開估,HEHE)