用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope letter
樓主: LuLuciaMa
go

Good Hope letter [複製鏈接]

原帖由 Tazman 於 10-12-28 12:05 發表
我住九龍城, 問左保母車, 接左我地再去太子道, 又再去西九個幾個屋苑, 之後先過西隧, 成個車程要 1.15 - 1.5 個鐘.  一來一回差唔多成三個鐘, 上三個鐘課, 我覺得小朋友好辛苦囉 ~

...

可否pm保母車給我?謝謝!

pls check pm ~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-28 12:12 發表

可否pm保母車給我?謝謝!

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-28 11:31 發表

恭起你入到GHK,GH小學及中學都很好,不要錯過。

Btw, interview完后馬上有好多家長投訴老師整組人沒有mark分或估佢就算可能事后mark分都有可能點錯相,有d又話interview果陣就o甘問完叫乜名就算。o甘自然俾人感覺不公 ...

唔知德望收唔收令千金呢?還是未收到信?

好多bk members話教育版d members好惡架, 一有人講間學校唔好, 就成村家出黎反駁.  原因係...間學校本身好好, 學校家長睇唔過眼lor.  我地學校都不是你所說的差, 可能你不太了解.  我本身覺得學校是不斷進步中, 已經合我心水.  希望今年有offer的家長都要好好珍惜, 同心攪好間學校的口碑, 看緊小朋友品行和成績, 也要給小朋友發展的自由空間.

每間學校的課程都差不多, 最重要校長的領導能力, 老師教學方法、經驗和愛心, 同學的品行.  沒有完美的學校, 只要過得到自己都ok啦!

原帖由 babyqueendom 於 10-12-27 22:05 發表
GH的確已經冇以前咁好,但仍是少數幾乎可以由幼稚園直升中學中較有名,雖然炒股買基金的行為非常賤格,中間甚至可能比自己人食佣,但作為家長,在一無能政府所創造的教育制度下,有選擇嗎?

...

~easybring~

原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-28 12:18 發表

唔知德望收唔收令千金呢?還是未收到信?

很可惜,我家小公主冇福份到你們大家庭,還望天父對她另有安排呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 Tazman 於 10-12-28 12:05 發表
我住九龍城, 問左保母車, 接左我地再去太子道, 又再去西九個幾個屋苑, 之後先過西隧, 成個車程要 1.15 - 1.5 個鐘.  一來一回差唔多成三個鐘, 上三個鐘課, 我覺得小朋友好辛苦囉 ~

...

我都係住九龍城呀, 你條龍好遠! GH就好在尾站車頭站落車囉

係呀, 我知係尾站上, 車頭落, (太子道, 法國醫院對面附近), 所以我PREFER GH 架...不過而家GH 得 WAITING LIST 咋.

原帖由 elmolly 於 10-12-28 12:42 發表

我都係住九龍城呀, 你條龍好遠! GH就好在尾站車頭站落車囉

回復 1# Tazman 的帖子

e, 鄰居? 好近我bor

waiting有機會架, 舊年call左好多! 不過通常call你果陣另一間都落左大訂囉

我都好希望GH 今年會好似舊年咁, 我睇番 d 舊 post, 好多媽咪都唔接 offer, 因為擔心學校新辦唔得, 所以都係去番傳統九龍塘個幾間名幼稚園.  不過今年真係唔知呀, competition 好 keen 呀, SC / KV 個 d 話收成 8000 張 form, 舊年話多 (6000), 但今年仲多囉.  一年多過一年, 我仲有個2010 出世架, 真係慘呀我, 黎緊呢幾年, 不停都係申請學校 (大個個今年就k1, 2011就細個個 n1, 2012 又k1, etc), 諗起都想 c ~

原帖由 elmolly 於 10-12-28 12:52 發表

waiting有機會架, 舊年call左好多! 不過通常call你果陣另一間都落左大訂囉

睇左大家咁多post, 我agree眼緣應該都幾重要。運氣都應該緊要。我見有小朋友好乖答哂問題都係waiting,但有啲答一、兩條問題就有offer。最大可能其中一個原因係唔同枱俾分ge標準都有d唔同。考小朋友的format 也有分別。小朋友被分去邊間房,也不是家長們可以控制的。也別提interview 的format,老師如果稍不留神也可能mix up小朋友。
所以interview真係好難完全公平。SC/KV 單對單可能好一些,但也會有不同老師俾分標準不同及眼緣等因素。
其實呢,公平些,我覺得before Christmas 出result 不是學校的錯。再遲d出,大家也會不滿點解要搞咁耐呀...

原帖由 Tazman 於 10-12-28 12:58 發表
我都好希望GH 今年會好似舊年咁, 我睇番 d 舊 post, 好多媽咪都唔接 offer, 因為擔心學校新辦唔得, 所以都係去番傳統九龍塘個幾間名幼稚園.  不過今年真係唔知呀, competition 好 keen 呀, SC / KV 個 d 話收成 8000 ...

真係鍾意GH, 就試下寫信啦, 而家個個都寫, 唔寫好似好輸蝕咁, 做壞晒規矩

另一個係妹妹? 試過今年, 出年你同細果個報名都有晒經驗, 唔洗驚喎, 有時d野整定既. 我地住果個位置, 就算返九龍塘都係尾站上車, 頭站落車.

我唔諗住寫喇, d 野係你就係你, 唔係你做咩都一樣, 隨緣啦.

no. 2 係妹妹, 經驗係有, 不過好煩囉.  又要報, 又要考, 仲要大包圍喎, 一報可能十間八間, 都好攰下囉.

我都覺我地住個到番學好 ok (九龍區), 去邊都唔會太遠.  好似我女而家返 n 班, 都係最後一個上車, 最早個個落車, 好好呀~

原帖由 elmolly 於 10-12-28 13:23 發表

真係鍾意GH, 就試下寫信啦, 而家個個都寫, 唔寫好似好輸蝕咁, 做壞晒規矩

另一個係妹妹? 試過今年, 出年你同細果個報名都有晒經驗, 唔洗驚喎, 有時d野整定既. 我地住果個位置, 就算返九龍塘都係尾站上車,  ...

原帖由 Tazman 於 10-12-28 13:33 發表
我唔諗住寫喇, d 野係你就係你, 唔係你做咩都一樣, 隨緣啦.

no. 2 係妹妹, 經驗係有, 不過好煩囉.  又要報, 又要考, 仲要大包圍喎, 一報可能十間八間, 都好攰下囉.

我都覺我地住個到番學好 ok (九龍區), 去邊都唔 ...

都係架, 不過我都係緊張果d囉.

你囡囡而家條龍妹妹有無優先架?

其實我都係好緊張個 d 黎, 不過有時有 d 野, 真係唔到自己緊張囉.

幼稚園間間份表都有問有無家姐哥哥讀緊, 好似有 preference 咁, 不過係 bk 又成日都見有 case, 有大既讀緊, 細既都唔收.  無一間幼稚園講到明保證收細路妹 (有就好), 可能到求位時有少少著數咁啦...我估.  所以最好都係大個個入到好津校, 咁就真係有保證喇 ~

原帖由 elmolly 於 10-12-28 13:49 發表

都係架, 不過我都係緊張果d囉.

你囡囡而家條龍妹妹有無優先架?

舊年call左好多, 主要係突然開多一班K1. 我估都有人會唔要個offer既, 有冇咁多waiting上就唔知啦!

原帖由 elmolly 於 10-12-28 12:52 發表

~easybring~

elmolly & easybing,

想請問下, 咩時間 call waiting 架?  出年 may / june ?

唔知呀....我估 7 jan 開始會call一d 立即補上. 好多學校都係預左一d waiting排前d, 註冊果日有位會立即call.  首批call得比較少, 因為好多人都reg左先.  下一輪call waiting通常第二次要交雜費or學費之後.

原帖由 Tazman 於 10-12-28 14:20 發表
elmolly & easybing,

想請問下, 咩時間 call waiting 架?  出年 may / june ?
~easybring~

其實呢,小朋友答得晒問題並唔等於老師聽明得晒......

仲有,問得多問題,未必係因為鍾意o個個小朋友多 d,問得少亦唔等於因為唔想理o個個小朋友。

純粹猜測,小朋友一早已經好安靜獨立地坐好、玩玩具,老師問了一個問題,聽到小朋友答得清晰,可能已經足以決定收佢。另一個小朋友過了一段較長時間才能坐定、玩玩具又不太集中、又不時望家長或要家長重複問題甚至提水,老師可能需要多問幾個問題瞭解個小朋友.............  以上全部都係純屬猜測。

收到la, 不過係reject :(

原帖由 Tazman 於 10-12-28 14:03 發表
其實我都係好緊張個 d 黎, 不過有時有 d 野, 真係唔到自己緊張囉.

幼稚園間間份表都有問有無家姐哥哥讀緊, 好似有 preference 咁, 不過係 bk 又成日都見有 case, 有大既讀緊, 細既都唔收.  無一間幼稚園講到明保證 ...

好津校都係我既target, 有細妹跟尾既仲好, 最衰我無

你都係net 34?
‹ 上一主題|下一主題