用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope letter
樓主: LuLuciaMa
go

Good Hope letter [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都聽過我老婆個家姐講,佢老細個女都係讀GH,佢話麻麻地,真係差咗。同埋好似換過已經換過幾個校長,好又使乜走呢?

原帖由 babyqueendom 於 10-12-27 22:05 發表
GH的確已經冇以前咁好,但仍是少數幾乎可以由幼稚園直升中學中較有名,雖然炒股買基金的行為非常賤格,中間甚至可能比自己人食佣,但作為家長,在一無能政府所創造的教育制度下,有選擇嗎?...

這位家長,當您不清楚情況時,請勿惡言中傷學校。

GH應是天主教學校嗎?

原帖由 apple8356 於 10-12-27 15:46 發表
其實收生沒有甚麼公平不公平,多offer 的學生都是具有以下特質:

1)
父母是專業人士 / 名校舊生 或在內部有人事關係。(客觀事實)
2)
小朋友樣貌標緻可愛。(客觀事實)
3)
陪同面試的家長不令老師討厭反感,即是唔好樣衰 ...

又係話GH無以前咁好的言論,又係聽人地講。雖然我是GH kinder家長,幼稚園部的而且確在課程上未及得上九龍塘的某些幼稚園。但成日話GH唔好,冇以前咁好,點唔好呀?我好想知道d實質例子。如校內外成績大倒退呀、學生犯事俾差人拉咗呀、學生連群結黨蝦蝦霸霸呀等等嘅例子。好讓我處之泰然,疊埋心水等大抽獎,抽到邊間就讀邊間。橫掂如果GH真的差到好似你地'齋講'或'道聽塗說'咁的話,出面求其讀一間唔洗錢都好過GH啦!

不難察覺中傷GH的言論多出於一部份新註冊會員, 用意何在?

我仲未收GH信 , 到現在也未知有冇offer , 但我諗大家意見應該客觀一點 , 不應就最近的新聞而抹黑 , 家長應从教育方面去客觀分析 ,  如果家長覺得GH比以前無咁好 , 課程又淺 , 或唔值HK$3,000學費 , 咪唔好報GH , 或不付留位費 lor. 講真 , 間間學校都有好有唔好 , 無一間十全十美 , 深又話深 , 淺又話淺 , 貴又話貴.....

雖然GH課程確实係較Kln Tong嘅kinders淺 , 我就唔太介意 , 始終升GH小一有优勢 , 我會自己諗掂佢 , 一係自己train up小朋友 , 一係就會出去補習.

原帖由 charlotte2008 於 10-12-28 01:58 發表
我仲未收GH信 , 到現在也未知有冇offer , 但我諗大家意見應該客觀一點 , 不應就最近的新聞而抹黑 , 家長應从教育方面去客觀分析 ,  如果家長覺得GH比以前無咁好 , 課程又淺 , 或唔值HK$3,000學費 , 咪唔好報GH , 或 ...

未收信可能取錄機會好大呢!

這個假期聽得最多是GH reject了我(包括了我),以及投訴GH interview時老師連計分紙mark等也沒有很不公平等。其實interview從來沒有公平,只能怪自己囡囡不合人家眼緣呢!

終於有機會講"收咗亞女啦"! 雖然係PM offer 都好開心!

我地都係冇宗教背景, 冇識學校嘅人, 亦吾係專業人士, 兩公婆收入吾多, 而且我個女in時初頭吾肯自己坐, 跟住都肯答老師問題, 不過其實只問過約3條, 跟住派糖, 拜拜啦! 我老公仲吾肯講佢填咗啲咩係問卷到, 因為佢好怕寫野!
收係有啲意外, 之前個3間全都waiting list!

其實收咗吾代表小朋友叻, 吾收就吾叻, 好睇眼緣架! 都係個句: 各家長同小朋友好努力參加呢個遊戲, 個個都好用心好辛苦! 吾好因為吾收就話間學校吾好啦! 吾好你地又報考?

原帖由 hellokitty0429 於 10-12-27 00:42 發表

Totally agree!my girl 0808 AM offer!阿女0930 group in,佢有主動答問題,當日得我1個帶阿女去interview,我填緊問卷,得阿女一個應對老師問題,不過佢都能一個人全答中老師提問!阿女無讀Nursey,只返playgroup!我真係 ...

只可以講唔好彩, 我囡一直都表現好乖, 排隊等 in 大半個鐘, 其間無扭過計.  入房自己坐低, 問左 6 條問題, 答晒, 派糖有講多謝及 byebye, 不過係 waiting list.  唔知係唔係當日我地 in 我好晏, 差唔多五點幾, 可能老師 in 到麻目左, 又或者已經收滿人, 所以 in 得好都係 waiting list.  同日上午我地都有去另一間女校 in, 亞囡表現差唔多, 我可以講 gh 仲好d, 不過呢間學校都有 offer, 所以我只可以講同 gh 無緣啦, 唔收又唔會好唔開心, 因為另一個offer 都係天主教女校 + 英文私小, 而且我都仲 struggle 緊讀 local school 定 international school 好.

Congrats to those who got offers
原帖由 Fishlo 於 10-12-28 10:15 發表
終於有機會講"收咗亞女啦"! 雖然係PM offer 都好開心!

我地都係冇宗教背景, 冇識學校嘅人, 亦吾係專業人士, 兩公婆收入吾多, 而且我個女in時初頭吾肯自己坐, 跟住都肯答老師問題, 不過其實只問過約3條, 跟住派糖,  ...

原帖由 Fishlo 於 10-12-28 10:15 發表

我地都係冇宗教背景, 冇識學校嘅人, 亦吾係專業人士, 兩公婆收入吾多, 而且我個女in時初頭吾肯自己坐, 跟住都肯答老師問題, 不過其實只問過約3條, 跟住派糖,  ...

Congratz Fishlo, 下年我個女有機會同你個女同班喎....

所有家長都會覺得自己的小朋友會比其他小朋友優勝, 呢點我唔會有異議, 但當一間學校喺1500人入面只收150人嘅時候, 係唔係要調整一下自己的expectation呢? 為什麼非要說學校不是呢?

面試的標準事前(什至事後)所有家長都唔知, 又何來不公平之有?

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

咁我又覺得咁, bk 都係比大家一個分享既平台啫, 每個人都有佢地既意見.  學校收生既標準當然大家係唔會知, 不過當係大家交流 interview 過程中, 發現老師連問既問題都唔一樣 (e.g. 有的問一條問題, 有的三條, 有的更多, 6條), 唔好計識唔識答 / 收生標準先, 咁睇落就真係令人有 d 質疑既.  咁比 d waiting list / reject 既 mami 講下自己既感受啫, 我覺得都唔係咩大不的事了.

原帖由 chu__chu 於 10-12-28 11:12 發表

Congratz Fishlo, 下年我個女有機會同你個女同班喎....

我在同意所有家長都會覺得自己的小朋友會比其他小朋友優勝的同時, 係唔係都要考慮一下當一間學校喺1500人入面只收150人嘅時候, 要調整一下自己的expectatio ...

原帖由 chu__chu 於 10-12-28 11:12 發表

我在同意所有家長都會覺得自己的小朋友會比其他小朋友優勝的同時, 係唔係都要考慮一下當一間學校喺1500人入面只收150人嘅時候, 要調整一下自己的expectatio ...

恭起你入到GHK,GH小學及中學都很好,不要錯過。

Btw, interview完后馬上有好多家長投訴老師整組人沒有mark分或估佢就算可能事后mark分都有可能點錯相,有d又話interview果陣就o甘問完叫乜名就算。o甘自然俾人感覺不公平呢。我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

"...我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。..."

==> 岩架...所以咪比人呻下, 包容下囉, 唔駛太介懷既...有 offer 既都已經係鐵一般既事實, 唔需要去拗個中 details 囉...大家都係著緊自己既女兒啫 ~

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-28 11:31 發表

恭起你入到GHK,GH小學及中學都很好,不要錯過。

Btw, interview完后馬上有好多家長投訴老師整組人沒有mark分或估佢就算可能事后mark分都有可能點錯相,有d又話interview果陣就o甘問完叫乜名就算。o甘自然俾人感覺不公 ...

原帖由 Tazman 於 10-12-28 11:37 發表
"...我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。..."

==> 岩架...所以咪比人呻下, 包容下 ...

我記得你有間很好的one dragon收左,不用呻呢

我也絕對認同, 其實interview當天囡囡只答了一條問題, 之後老師已沒有再理會她, 在20分鐘interview囡囡只有一份玩具玩, 不過囡囡的確比較趣緻, 所以暫時長戰長勝, 我與丈夫也認為是合眼緣, 老師鍾意收佢教佢就係o甘簡單。

原帖由 Tazman 於 10-12-28 11:37 發表
"...我覺得之前d媽媽講得o岩,interview邊有公平,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115覺得你小朋友合眼緣鍾意收佢教佢就係o甘簡單。..."

==> 岩架...所以咪比人呻下, 包容下 ...

哈哈...我呢 d 唔算呻啦...發表下自己意見囉~

不過個間學校番學好遠囉, 係 hk side, 我住九龍.  如果保母車攪唔掂, 我就寧願佢讀另一間 international school.  因為真係覺得小朋友係幼稚園階段都應該以開心為重要 ~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-28 11:44 發表

我記得你有間很好的one dragon收左,不用呻呢

原帖由 Tazman 於 10-12-28 11:51 發表
哈哈...我呢 d 唔算呻啦...發表下自己意見囉~

不過個間學校番學好遠囉, 係 hk side, 我住九龍.  如果保母車攪唔掂, 我就寧願佢讀另一間 international school.  因為真係覺得小朋友係幼稚園階段都應該以開心為重要  ...

你住邊區?我住西九行西隧好近的!

哈哈, 連媽咪都講 "的確比較趣緻", 咁我估你囡囡真係人見人愛個 d 囉.

原帖由 qyeternity 於 10-12-28 11:50 發表
我也絕對認同, 其實interview當天囡囡只答了一條問題, 之後老師已沒有再理會她, 在20分鐘interview囡囡只有一份玩具玩, 不過囡囡的確比較趣緻, 所以暫時長戰長勝, 我與丈夫也認為是合眼緣, 老師鍾意收佢教佢就係o甘 ...

我住九龍城, 問左保母車, 接左我地再去太子道, 又再去西九個幾個屋苑, 之後先過西隧, 成個車程要 1.15 - 1.5 個鐘.  一來一回差唔多成三個鐘, 上三個鐘課, 我覺得小朋友好辛苦囉 ~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-28 11:59 發表

你住邊區?我住西九行西隧好近的!
‹ 上一主題|下一主題