用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope letter
樓主: LuLuciaMa
go

Good Hope letter [複製鏈接]

原帖由 Tazman 於 10-12-28 14:20 發表
elmolly & easybing,

想請問下, 咩時間 call waiting 架?  出年 may / june ?

舊年第一輪註冊之後call左少量waiting, 6月交大訂後再call左好多. 舊年我問過唔係好多waiting, 今年就唔知喇.

我係 net 41, 不過都無用啦, 第一輪自行我20分, 如果報maryknoll = "氹" 落鹹水海.  如果指意六月大抽獎, 又好得人驚啦.

原帖由 elmolly 於 10-12-28 15:32 發表

好津校都係我既target, 有細妹跟尾既仲好, 最衰我無

你都係net 34?

今日仲有無人收都accept letter

Congratulation

我仲要等

仲未收到信....

原帖由 Tazman 於 10-12-28 15:53 發表
我係 net 41, 不過都無用啦, 第一輪自行我20分, 如果報maryknoll = "氹" 落鹹水海.  如果指意六月大抽獎, 又好得人驚啦.

咁我地隔左條界限街@@

你係catholic? 唔想咁搏, 20分聖家都隱陣. 其實你另外果條龍係st. clare's 定真光? 問心唔覺同聖家爭好遠. 不過你想搏mcs另計, 但兩個小朋友返咁遠真係好辛苦.

我都係今日收到信,AMoffer,家住九龍區,唔知讀GH定TL(PM)好?你們可給我一點寶貴意見嗎?

請問Kinder + primary + secondary GH、真光、St Clare's, 邊間最貴?邊間最平呢?

應該GH最貴,除了中小幼要收學費,仲有好多雜費要俾。真光除了小學係私校,幼稚園同中學都係津校。

雜費大約幾多錢?

i must also say luck is so important for us in getting into GH too...

it just happen that the night before GH interview, I wrote 2 pages of 台詞 (actually is a modified version of PC問卷)叫c6 memorise in order to prepare if teachers ask him questions in any upcoming interviews....this is just fate..

我係 catholic 呀, 20 分, 聖家其實我都聽過20分應該 ok 的.  我另一條龍係 st. clare's.  其實我未結婚時係住香港的, 讀書時已經認識 st. clare's.  反而聖家都係生左大女之後, 多左留意屋企附近 d 學校先知, 所以了解唔多.

st. clare's 小學好左係英小, 英文程度真係唔差, 而且有法文學, 都幾好.  係返學遠囉, 有諗過如果真係讀, 可能要搬, 至少搬去奧運站個邊會好少少, e.g. nanny bus 的話會係尾站, 之後一上西隧都好快到, 唔係就可以要工人姐姐帶佢坐mtr 去香港站, 再係 ifc 駁校車上去.

原帖由 elmolly 於 10-12-28 17:27 發表

咁我地隔左條界限街@@

你係catholic? 唔想咁搏, 20分聖家都隱陣. 其實你另外果條龍係st. clare's 定真光? 問心唔覺同聖家爭好遠. 不過你想搏mcs另計, 但兩個小朋友返咁遠真係好辛苦. ...

原帖由 Tazman 於 10-12-28 22:30 發表
我係 catholic 呀, 20 分, 聖家其實我都聽過20分應該 ok 的.  我另一條龍係 st. clare's.  其實我未結婚時係住香港的, 讀書時已經認識 st. clare's.  反而聖家都係生左大女之後, 多左留意屋企附近 d 學校先知, 所以 ...

真係讀就搬好喎, 搬去奧運好過叫姐姐帶過海再轉車啦, 太轉接.

你唔係一定要英小既話, 我覺得聖家唔會差好遠. 舊年study過st. clare's, 同好多學校一樣都係比以前差左+好似轉左校長, 所以報左最後覺得太遠都無去in. 聖家就問過而家+以前教過既老師都話而家好唔錯, 成績比以前好左好多, 資源都好充足, 每班top 10會去到real band one school不過都好谷.

oh...坐mtr 我都係指搬去奧運 (如果nanny bus 都係唔ok), 奧運站去香港站都係兩個stations, 之後係 ifc 係有校車 (last stop) 上去西半山的.

其實我想問下九龍城聖家同九龍塘聖家有咩分別?  邊間好d ? 睇校舍就好似九龍塘理想 d...新 d 大 d ~

原帖由 elmolly 於 10-12-29 00:22 發表

真係讀就搬好喎, 搬去奧運好過叫姐姐帶過海再轉車啦, 太轉接.

你唔係一定要英小既話, 我覺得聖家唔會差好遠. 舊年study過st. clare's, 同好多學校一樣都係比以前差左+好似轉左校長, 所以報左最後覺得太遠都無去in ...

原帖由 Tazman 於 10-12-29 00:53 發表
oh...坐mtr 我都係指搬去奧運 (如果nanny bus 都係唔ok), 奧運站去香港站都係兩個stations, 之後係 ifc 係有校車 (last stop) 上去西半山的.

其實我想問下九龍城聖家同九龍塘聖家有咩分別?  邊間好d ? 睇校舍就好似 ...

我知好多人都係咁, 但真係會唔會...辛苦左少少?

九龍城係比較傳統, 谷d, 以前係pm class, 九龍塘就教法比較新, 校長亦好接受新事物. 成績就各有各說, 淨係知全級頭60名就穩上中學

其實都辛苦架, 我肉赤架, 所以如果到最後真係無其他更理想既 offer, 我可能會比佢讀番而家 pn 個間 (九龍塘一間bilingual 既學校), 或者另一間 is kinder (不過就真係番唔到轉頭囉).

原帖由 elmolly 於 10-12-29 01:03 發表

我知好多人都係咁, 但真係會唔會...辛苦左少少?

九龍城係比較傳統, 谷d, 以前係pm class, 九龍塘就教法比較新, 校長亦好接受新事物. 成績就各有各說, 淨係知全級頭60名就穩上中學 ...

叩其實可以照叩, 因為都係寫信去求位, 不過學校比唔比, 比咩人就由學校自行決定.

有 D 網係咁教人呀, 話誠意喎.  即係自行唔得, 大抽獎甲 & 乙部都唔得 (三關都報呢間學校), 去叩門咁校長就覺得你有誠意喇.  不過講真, 我唔會咁做, 有 D 熱門學校以上三關入到既機會真係好微, 我唔會破釜沈舟, 攞個女既前途咁搏法囉.

原帖由 JodisMama 於 10-12-29 01:59 發表
但如果要叩門,是否甲部及乙部都要填同一閒學校先有用?

原帖由 Tazman 於 10-12-29 01:10 發表
其實都辛苦架, 我肉赤架, 所以如果到最後真係無其他更理想既 offer, 我可能會比佢讀番而家 pn 個間 (九龍塘一間bilingual 既學校), 或者另一間 is kinder (不過就真係番唔到轉頭囉).

...

IS係不歸路, 舊年我地都有一間IS既offer, 我都無take到, 始終中文比英文難學.

真係心儀St. Clare's, 一係搬過海, 反正net11都有好多好學校.
‹ 上一主題|下一主題