用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in左5間, 只有宣道同培正等消息,其他已reject了 ...
go

in左5間, 只有宣道同培正等消息,其他已reject了

請問如果兩間收左您地, 您地會點選?
朋友話培正係直升, 而且有小學+中學(中文學校),
但宣道只有小學, 而且唔係直升, 但小學係(英文學校), 第日考中學都係好野呢既。
您地會點選?

有offer 先諗啦, 你都話見五間有三間都rejected, 咁不如見下有冇offer 先, 同埋你留意下有冇後路仲好, 如果呢兩間都冇埋, 有冇打算仲實際

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kwboy 於 10-12-21 09:28 發表
有offer 先諗啦, 你都話見五間有三間都rejected, 咁不如見下有冇offer 先, 同埋你留意下有冇後路仲好, 如果呢兩間都冇埋, 有冇打算仲實際

同意~
即刻揾吓有無d 實收嘅做backup!
恐龍家

簽名被屏蔽

原帖由 天天2010 於 10-12-21 09:13 發表
但宣道只有小學, 而且唔係直升, 但小學係(英文學校), 第日考中學都係好野呢既。
您地會點選? ...

請問宣道是英文小學嗎??

可能朋友講錯架, 應該唔係英文小學, 可能只係英文好d, 我都有一間offer, 因小朋友已讀n班, 應該直升上k1, 但我想知, 您地會點選? 宣道 同 培正。

醒目開學勳章

梗係培正

原帖由 天天2010 於 10-12-21 10:03 發表
可能朋友講錯架, 應該唔係英文小學, 可能只係英文好d, 我都有一間offer, 因小朋友已讀n班, 應該直升上k1, 但我想知, 您地會點選? 宣道 同 培正。

培正。

親子童讀樂

培正可以一條龍直升3年後可以唔洗煩, 本人亦覺得培正校風好, 經過今次報幼稚園本人深深體會到競爭有幾激烈,如果有得選我一定入一條龍. 但你要知你自己要d咩如果入咗宣幼都有60入可以上宣小, 我上宣小個網睇過升中概況都幾好, 如果你想小朋友讀書一定要非常出色讀宣小之後去考d名校一定好比讀培小好. 其實真係好難比較邊間好, 每間學校都有佢地嘅優點, 而且個個家長對自己嘅希望都唔同, 所以人地d意見都唔代表一定啱你.

客觀d講喇
用你今次小朋友面試既經驗/結果
你對考小一既直資/私小有幾大把握 定你已經有母校既back up ?
宣幼入宣小 其實都好難入..你有幾大把握 定你係愛接受挑戰?
正常安全來講緊係入培正. 如果小朋友係叻 到時再去考你心目中既直資/私小都仲可以.
我估呢d問題, 你問一d心水清既家長都會咁答

係呀, 睇你想唔想要入d好top 0既私校, 因為要考入私小, 要求比幼稚園高好多, 難好多好多, k1-k3你要train到個小朋友好強先有機會, 加上而家每個小朋友都係咁train, 競爭真係好大, 好大壓力
培正係100%上小學, 如果小學係top0個d小朋友, 要升去喇沙, 瑪莉諾等等要派位先入到0既英中都唔難, 最top走晒, 除非小朋友成績太差(屬band 3), 要升上培中機會又大左, 到時又唔使煩升中派位問題(既然冇能力上英中, 培中點都好過其他中中)
雖然培幼比較淺, 完全冇考試冇壓力, 先著重品德自理(不過, 呢個年代品德真係好重要), 小學先開始谷死你, k1-k3反而有很多時間返興趣班, 反正讀st cat, kv的, 都係要出外參加各項興趣班, 所以, 好睇你係咪想有backup, 冇壓力去考私校了~
其實, 培正真係好難入, 個人認為比st cat, kv等更難入, 因為培正太耐歷史, 太多舊生, 一間著重歸屬感的學校, 若小朋友表現相等, 都係傾向收舊生的小朋友, 返開學禮, 校長一句:"邊個係舊生?" 已一大堆人舉手, 所以, 父母唔係舊生0既小朋友interview0個日一定要係表現得很出色, 機會先大d, 每年幾千人考, 有200係舊生一d都唔奇, 亦有不少外國回來0既舊生, 都係想小朋友讀培正, 所以收左先考慮吧~

聽落去, 可能係in左7間, 全部reject多lu

樓主, 我認得你小朋友同我阿囡讀梗同一間n1....
如果培正同宣道, 正常會選培正, 因為100%一條龍, 這是我最concern 的。當然如你有信心呢幾年train up 小朋友考到間好直資, 就無需put this as the 1st priority....
你會唔會搬呀? 我記得你好似同我同區, 老實講, 呢區gei 小學網真係好一般, 好似得1, 2間叫做好d, 到時玩大抽獎都好摘洗, 所以我一定會幫阿囡選一條龍, 進可攻, 退可守....

請問培正結果信有冇waiting list 架? 定係只有accepted and rejected?

培正同宣道, so difficult to enter!
Actually I already received 3 reject letters! Actually every "one dragon" or "related" kindergarten has around 3XXX applications to compete for around 100 - 200 seats. You can imagine how keen the competition! And I guess there are same group of parents applying all "one dragon" kindergartens. The result is: a small group of parents got many offers and paid all the admission fee ($500 each) to hold the seats. Then a large group of parent got many waiting and even reject letters! So, for me, I've applied 2 - 3 not "one dragon" nor "related" kindergarten for backup.
And finally we can wait until May or June 2011, 2nd admission, almost all the smart kids' parents have made their final decision to enter which kindergarten. Then they will release the seats for us !!

原帖由 kwboy 於 10-12-21 12:31 發表
請問培正結果信有冇waiting list 架? 定係只有accepted and rejected?

係有waiting
不過因為太小正選生放棄學位,所以上年係無call到waiting既學生

我都有考培正, 不過而家kv收左, 已經好定喇, 所以培正都收就睇係am定pm class.

我會選培正,諗住一條龍,因今年幫囝囝考學校,感覺競爭好激烈,若入到培幼,便可上培小,就算上不到中學,用培小的校名(因著重品德),去in,我諗都會有所幫助, 當然一直上到中學定是最好,但有時都要退一步,諗諗要有兩手準備.

其實你都未知宣幼.培幼兩間會否收你, 而兩間都多人喜歡(競爭大,難入),咁你係咪應該要找一間做backup先,買個保險. 不訪試下打電話搵一間先啦......好過等!

我都係有kv offer am, 若培正收pm, 我都會考慮.

仲有無得報其他??
原帖由 天天2010 於 10-12-21 09:13 發表
您地會點選? ...