用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光係咪今日有信啦!
樓主: MBK
go

大坑真光係咪今日有信啦! [複製鏈接]

只睡一小時以內,晚上9:30左右睡我覺得ok啦!
原帖由 t3carol 於 10-12-22 11:41 發表
放左學仲可以午睡? 晚上咪會好夜瞓?  但我唔知上午班有冇男仔, 如果request轉上午, 但到時得我囝囝一個男仔, 我就唔係好想了..

My daughter got an AM offer. She was born in May 08. We are catholics & live in TKO. Also wait for GH result.

我地住油尖旺區,已有SC &KV pm offer,而家大坑真光收咗小女,都係pm offer,唸緊交唔交留位費好,唔知學校有否設這條線的校巴呢?若找其他保母車又唔知貴唔貴呢?
另外想問真光小學是否只有一間,也就是在大坑幼稚園旁嗎?咁讀完小學可否直升中學?中學好似有4間喎!是CMI or EMI?質素又如何?sorry,太多野問添!因為唔想後悔啊!

原帖由 Cissytsui 於 10-12-22 15:30 發表
我地住油尖旺區,已有SC &KV pm offer,而家大坑真光收咗小女,都係pm offer,唸緊交唔交留位費好,唔知學校有否設這條線的校巴呢?若找其他保母車又唔知貴唔貴呢?
另外想問真光小學是否只有一間,也就是在大坑幼稚園旁嗎?咁讀完小學 ...

我住西九都是PM offer,睇完成個post九龍新界區看來真係只有TKO有AM offer,其他既主要都係PM,睇來我囡囡個PN老師講既又好似幾對。

真小是中文,真中是英文的

我個囡係dec07, 係超大女, am offer,灣仔區住, 亞囡現在讀緊附近一間幼稚園k1, 我想佢做大女, 所以諗緊repent k1, 現在有TL 同ST CLARA 都係AM offer, 待聖心和聖保祿interview再決定!

PN老師係邊度的老師呀?
原帖由 Cutemom0808 於 10-12-22 15:45 發表

我住西九都是PM offer,睇完成個post九龍新界區看來真係只有TKO有AM offer,其他既主要都係PM,睇來我囡囡個PN老師講既又好似幾對。

真小是中文,真中是英文的 ...

原帖由 t3carol 於 10-12-22 16:11 發表
PN老師係邊度的老師呀?

我響上一頁講話:

"我住西九都係PM offer,我昨日問過而家PN的老師,佢話住TKO都有機會有AM,其他九龍新界主要都係PM,佢地唔想小朋友太早太早去返學,又話大坑TL己好好,如果係堅道真係要好有心至有offer喎。唔知係咪?"

我唔知係咪,后尾睇返個post好似個個油塘、粉嶺、西九都係PM,睇落佢講的又好似對啊。間PN係屋企樓下,有特別嗎?

Anyway有offer都好感謝好開心!

小女0712收左am,我地住得好近,可以步行回校.
大女現讀緊k2 am,k1 時佢基本係冇功課,現在k2 就有少量,一星期都係2-3日有功課要回家做,做5-10分鐘就可做完,真光老師非常好,大女好喜歡返學!
我們屋苑有幾個讀緊真光小學,都好純品好乖,這是我喜歡真光的原因,希望2個女兒也如此.

唔係, 我只係奇怪點解其他學校的老師會知道大坑真光的收生政策o者..
原帖由 Cutemom0808 於 10-12-22 16:45 發表

我響上一頁講話:

"我住西九都係PM offer,我昨日問過而家PN的老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115,佢話住TKO都有機會有AM,其他九龍新界主要都係PM,佢地唔想小朋友太早太早去返 ...

你囡囡讀緊??
咁即係其實男仔收好少,主收女仔呀?

原帖由 saiwai 於 10-12-22 11:38 發表
t3carol,
我囡這班冇男仔,隔離班有2-3個。

想問下有無人,無宗教背景,又係細b,但有offer GA?

我知道通常都係收大仔囡先, 但係上年經驗, 當聖心或聖保祿出咗offer後, waiting list都有可能出現細b(例如:11or12月b), 所以大家細b唔好灰心, 可以寫吓信去學校, 不過, anyway, 就算收細b大多是pm offer!

Hi saiwai: Do you know the traveling time between Yau Tong and the school?
原帖由 saiwai 於 10-12-21 23:42 發表
我大囡讀緊K1(PM),細囡都收(PM)好開心呀!可以孖公仔返學,我住油塘大囡在TL很開心,校長及老師很有愛心。

回復 2# joannechow1031 的帖子

但唔係招生章程講明只收到10月尾細B咩?
11月12月既BB,唔知肯唔肯收表呢?
如果連表都唔收,咁又點會有機喎?
有無0811,12BB成功交表及面試呀?

原帖由 littlecook 於 10-12-22 20:55 發表
但唔係招生章程講明只收到10月尾細B咩?
11月12月既BB,唔知肯唔肯收表呢?
如果連表都唔收,咁又點會有機喎?
有無0811,12BB成功交表及面試呀?

我朋友的12/08 bb都無交表,因為佢見寫到明收到10月31日,所以佢都無試!

應該係話比較少男仔去考。
,
原帖由 candon 於 10-12-22 17:23 發表
你囡囡讀緊??
咁即係其實男仔收好少,主收女仔呀?

garyfkl,
大約30-40分鐘左右

my son is sep 08 ar!!

咁即係now知道有2個囝囝pm 啦

Saiwai,

有冇其他(私人)媬母車Information?

hkpwong,
之前有bk媽咪問過我,但真係找不到出來,今日一找就有。
日昇旅遊公司27967763  94992524黃太(籃田,油塘,將軍澳線)
另外校長講過佢地都有一些保姆車資料,你可向學校查詢。

原帖由 hkpwong 於 10-12-22 23:23 發表
Saiwai,

有冇其他(私人)媬母車Information?
‹ 上一主題|下一主題