用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 兄或姊就讀KTS, 弟或妹是否大都能考入呢? ...
go

兄或姊就讀KTS, 弟或妹是否大都能考入呢? [複製鏈接]

如果有兄或姊就讀KTS, 弟或妹是否多數都能入讀呢?  謝謝!
   0    0    0    0

唔敢講100%, 但好有機.  Interview時有唔同顏色面試證作別.

原帖由 貝拉 於 10-12-20 19:49 發表
如果有兄或姊就讀KTS, 弟或妹是否多數都能入讀呢?  謝謝!

Thanks!  以妳認識的, 是否弟妹都能入讀呢? 我很煩惱, 自行派位已抽到區內心儀小學, 但我又喜歡kts多一些, 但還有一個小女兒, 不知如何決擇.

校園內siblings確唔少係事實. 遲d多d帶妹妹o黎KTS參加中秋晚會、X'mas party....etc, 熟習環境&老師, interview時就sure win 啦. 我細女果時已有好多老師認得佢.

原帖由 貝拉 於 10-12-21 17:54 發表
Thanks!  以妳認識的, 是否弟妹都能入讀呢? 我很煩惱, 自行派位已抽到區內心儀小學, 但我又喜歡kts多一些, 但還有一個小女兒, 不知如何決擇.

以我所識嘅..........就算waiting..........最後都入到。

原帖由 貝拉 於 10-12-21 17:54 發表

貝拉, 我同你一樣 !
真係好難取捨, 如果係學費問題, 就好易決定; 如果唔係學費問題, 點揀  ?
係咪要家姐或亞哥成績好, 先會收細佬妹 ?
有無過來人可以分享下 ?

邊個話要阿哥/家姐成績好先收番弟妹?  有好多弟妹醒過阿哥/家姐.  唔洗擔心呢個問題喎!

原帖由 TOKIN 於 10-12-22 15:58 發表
貝拉, 我同你一樣 !
真係好難取捨, 如果係學費問題, 就好易決定; 如果唔係學費問題, 點揀  ?
係咪要家姐或亞哥成績好, 先會收細佬妹 ?
有無過來人可以分享下 ? ...

因我有朋友個仔, 大仔入左, 但唔收細仔, 佢話因細仔考兩次都唔入, 而佢大仔而家讀緊中學. 所以我好担心呢個問題.
另外, 想知課外活動係咪只參加校內課外活動便足夠 ?  課外活動選擇多唔多 ?  費用合理嘛 ?

Tokin,
真係唔係學費問題.  我老公係公務員, 所以有education allowance, 只係交under 1k的學費.
係呀! 真係好難決擇, 妹妹09年出生, 出生率越來越高, 我驚4年後仲難考.

貝拉,
如果得一個小朋友, 我會一定比佢讀 KTS.
但而家我有兩個小朋友, 而 08 同 09 出生率好高, 競爭一定比而家大好多, 所以係博唔博.
萬一博唔到, 佢地返唔同小學, 照顧方面時間會難就.

9成有幫助,除非面試很差.

咁如果父親係度畢業,你地覺得又有幫助嗎?

沒有,form無此項填寫.
‹ 上一主題|下一主題