用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣band 2生,升中轉葵青區網
go

荃灣band 2生,升中轉葵青區網

亞仔是石鍾山生,班主任話佢是band 2中,
佢想入荔天,我就想全完,如轉葵青區網有幾會大d嗎? 會否跌banding? 大攪珠時No.會排得後嗎? 可值得轉呢?
還是留在荃灣揀:荃灣聖芳濟,廖寶珊,梁省德
請大家幫幫忙比d意見     

版主

好難講機會大唔大,真實係葵青好既band2學校真係多過荃灣,曾經我都諗過轉網,但諗真啲葵青咪一樣好多band 2 既學生爭,而我地係仔,起碼有間男校博吓,相反如果係女仔就可以博吓轉,因葵青有2間女校.
不過點都要睇埋今次成績先可以最後決定.

回覆 1# ling71 的文章

我亞仔都係石小, 你個班主任可以話佢是band 2中, 點解我仔個班主班只說是band1, band 2 或 band 3, 沒有說頭中尾嘅? 另外這個banding 只是六年級呈分試, 沒有把五年級計算在內, 你個班主任係唔係咁講吖?

班主任話已計5下呈分試成績,
佢有細分到頭中尾,
仔同學今次呈分試中英數常4條A,
都是話他是Band 2頭,
因同學5下呈分未及今次噤理想

回覆 4# ling71 的文章

4條A都係band2頭, 噤恐怖。
等我打電話問吓老師點解我先?

回復 1# ling71 的帖子

Hi ling71,
上文中“佢想入荔天”係指你個仔定係班主任吖, 咁你個班主任有冇建議你選那間中學呢? 因為攞成績嗰日咩都冇講, 只係講咗banding及有問題再與她聯絡, 但我仔個班主任仲未覆我電話, 心急死人啦!

醒目開學勳章

不如問下老師有無小朋友的全港排名,如都是band 2咪可以一試,但唔係間間小學都有做呢樣,我仔個時間小學有俾到本區排名同全港排名.

回復 8# sukkiu 的帖子

學校或老師尚未比到比小朋友的全港排名資料,
不知放假後派成績時有無?
而今次呈分仔只有3B1A, Band2仔無走雞,

現只頭痛自行報校時,
是揀葵青區: 仔佢想的荔天 ,全完,
還是留在荃灣區揀: 荃灣聖芳濟,廖寶珊  

自行多數收唔到啦, 到大攪珠時邊區機會大
荃灣區   葵涌區