用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無家長有英文謎語既題目?
go

請問有無家長有英文謎語既題目?

請問有無家長有英文謎語既題目?因為囡囡在一年級去到二年級既EXAM都係全部無做,真係激死人,佢話你明知我唔識呢D野,估都唔估吓,我諗佢真係唔識,因為其它D書本有出佢都OK,唯獨英謎,真係好擔心囉,長期落去既話,請各位有經驗家長幫幫忙。。。。THANKS!

原帖由 wingyeunglilo 於 10-12-19 10:46 發表
請問有無家長有英文謎語既題目?因為囡囡在一年級去到二年級既EXAM都係全部無做,真係激死人,佢話你明知我唔識呢D野,估都唔估吓,我諗佢真係唔識,因為其它D書本有出佢都OK,唯獨英謎,真係好擔心囉,長期落去既話,請各位有經驗家長幫 ...

英文謎語通常分幾類型,簡單的只須對謎面的意思完全掌握,再加上一些聯想(包括字與詞的聯想、讀音的聯想等),複雜的可連繫到英文語系的文化承傳,即使英國人的jokes可以跟美國人或澳洲人的十分不相同。

我曾替小朋友訂閱Daily 7,每日都有一個Joke of the Day,試列舉如下:
Q1. What do cats like to eat on a hot day?
Q2. What do you get if you cross a tiger and kangeroo?
Q3. What do you call a doll that swims in water?
Q4. Why do church bells never send emails?
Q5. What is a hippo's favourite music?

A1. A mice cream cone!
A2. A stripey jumper!
A3. A doll-phin!
A4. They'd rather give each other a ring!
A5. Hippo-Hop!

我不清楚你小朋友就讀本地還是國際學校(我的亦只在念K3),不過比較少聽到小學英文考試要考謎語,難道平時課堂沒有該等練習嗎?有向英文老師或其他同學家長反映及請教嗎?

回覆 1# cornelius 的文章

小囡就讀本地小學(藍田),無同老師講,1月就會問(有家長會),邊估到隻衰豬真係唔做,WO,你個個K3就睇呢D,好勁,我都估唔到,唔知有無呢D書買呢?

小學英文考試要考英文謎語係因為小三TSA考試要考。

英文謎語分高/中/低能力,應該適合你囡囡。
What Am I???
http://www.englishclub.com/young-learners/puzzles-whatami01.htm

原帖由 wingyeunglilo 於 10-12-19 10:46 發表
請問有無家長有英文謎語既題目?因為囡囡在一年級去到二年級既EXAM都係全部無做,真係激死人,佢話你明知我唔識呢D野,估都唔估吓,我諗佢真係唔識,因為其它D書本有出佢都OK,唯獨英謎,真係好擔心囉,長期落去既話,請各位有經驗家長幫 ...

回復 1# Fung太 的帖子

Thanks! 你真係好人!

Many thanks!

原帖由 Fung太 於 10-12-29 01:52 發表
小學英文考試要考英文謎語係因為小三TSA考試要考。

英文謎語分高/中/低能力,應該適合你囡囡。
What Am I???
http://www.englishclub.com/young-learners/puzzles-whatami01.htm

...