用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們過來人, 可否幫幫我??
go

你們過來人, 可否幫幫我?? [複製鏈接]

其實我係選 KINDER... 可想問下而家個地選小學既家長, 有以下兩個選擇同想法, 你地會點選 ?? 因為你地有經驗... 以目標為本, 怎麼有最大成本效益??

KM 英普 ($3480X11) VS 祟真國際 ($1000X10)

""  其實應該甘講, 我唔介意祟小係 back up, 但頭五甲都唔係祟小.... 不過competition 太大, 好恐怖!!  好似有個 BACK UP 好重要!!!

小學 : 未詳細研究, 不過 target 係 dbs (呢個應該都係得個想字...), 宣小, 培僑, , 陳守仁, 英華,  國音....

我個人選校是選有英普既學校為首...

其實我都好 pro km... 樣樣都好鍾意, except $$...

一方面係度諗, 祟幼係我係有學卷的 kinder 最鍾意, 因為佢個語言環境, 多課外活動&好低讀 ....

學費一個月相差 $2500, 一年相差成30000.... 我有兩個, 3年就成18萬, 我可以用
18萬學好多野!!

問心講,
雖則18萬係可以應付, 不過有兩個小朋友, 真係要小心理財... 前面仲有好多未知知數, 一體一藝唔少得 ....ENOPI, PHONICS..... k1 stay km 又要操下 PTH.... 而且好驚小學仲要洗好多!!!

另一方面, km 係我 dreamt kinder, km 係深, 但我好 like 佢活動教法, 小朋友會識野之餘又開心... 要我放棄個位又唔捨得... 唉!!!
""
   0    0    0    0

原帖由 cherrychris 於 10-12-18 03:16 發表
其實我係選 KINDER... 可想問下而家個地選小學既家長, 有以下兩個選擇同想法, 你地會點選 ?? 因為你地有經驗... 以目標為本, 怎麼有最大成本效益??

KM 英普 ($3480X11) VS 祟真國際 ($1000X10)

""  其實應該甘講 ...

其實都無人可以比意見. 你自己都分析得咁清楚, 係情意結 & 價值觀 ge 問題.

你的target是名直資及私校,語言環境是最重要,當然要考慮幼稚園的名氣,以及教學法,其實一般與KM同level的幼稚園學費都不止這個價錢。祟真的質素我就不清楚。

無錯,樓主,你要多方面考慮,“牛奶”與“麵包”似乎都好有益,不過好老實講,即使選擇前者,都仲系有好多額外開支你唔會預計到,所以。。。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!
‹ 上一主題|下一主題