用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教計時和分???
go

如何教計時和分??? [複製鏈接]

小朋友二年班, 啱啱學計時分, 除咗每一分鐘數(每格), 仲有咩法方?

例如: 現在是1時33分, 41分鐘後是幾時幾分呢?

請指教, thanks!!
   0    0    0    0

原帖由 sengayy 於 10-12-17 15:11 發表
小朋友二年班, 啱啱學計時分, 除咗每一分鐘數(每格), 仲有咩法方?

例如: 現在是1時33分, 41分鐘後是幾時幾分呢?

請指教, thanks!!

我先教仔仔1個鐘有60分, 然後先將33+41=74分,
74分裏扣60分, 原先的1時就變成2時, 74-60分的餘
是14, 所以答案=2小時14分

Dear sengayy,

I totally agreed YLMBEE, and make sure they separate hour's hand and minute's hand.  Hour + Hour, Minute + Minute.
They're used to be 10 digit, let them know sometime every 60 plus one or 2 plus one in Maths.  It's so fun.

parentslove

原帖由 YLMBEE 於 10-12-17 16:55 發表

我先教仔仔1個鐘有60分, 然後先將33+41=74分,
74分裏扣60分, 原先的1時就變成2時, 74-60分的餘
是14, 所以答案=2小時14分

我用呢題題目去考阿囝, 佢都係用呢個方法計到答案. 最緊要係先有個概念, 60分鐘 = 1小時

另外, 亦可以教佢地15分鐘 = 一刻, 30分鐘 = 半個鐘. 之前阿囝問我時, 佢覺得意外, 我亦覺得意外. 原來佢地唔識, 要教既.
‹ 上一主題|下一主題