用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒小(下午)VS€蔡繼有,你地會如何選擇??? ...
go

軒小(下午)VS€蔡繼有,你地會如何選擇???

軒小聯系中學皇仁,真係好吸引(所以如果讀LEE間應該會係這六年會比較辛苦),但係下午班時間又真係唔多好用.
如果讀蔡繼有又有D似白老鼠(因為未有實際成績睇到),但係就大人小朋友都應該無咁大壓力(只有金錢...........HAHA)
所以2間都好難取捨,希望對學校有D心得既人可以比D指引我啦,TKS!!!

[quote]原帖由 icq123 於 10-12-17 14:12 發表
Hi icq123,
其實兩間學校的模式完全唔同,軒小是傳統教學而蔡繼有是活動教學,你最好是先決定你個小朋友適合讀那種模式,如小朋友肯坐定定又喜歡閱讀和肯自己做功課,就揀軒小比較適合相反好似我個仔連坐都坐唔定又冇耐性,咁傳統教學就未必適合啦!有時真係好睇小朋友本身的性格......
另外想問吓你知唔知今年蔡繼有幾時放榜呀?我在BK上睇過,好似冇乜人提喎!係唔係已經in晒啦。
謝謝!

第三輪面試已經係16/12IN埋,聽聞結果會係1月頭知,請問CHI媽媽你小朋友都有考CKY?如果收你小朋友會唔會讀,或已有其他心儀OFFER?
因為CKY係活動教學又無書本,如果小朋友唔係果D無時無刻都揸住本課外書睇,D人又話最好唔好讀CKY,因為LEE間都好靠小朋友自己及家長.所以都好煩..................

仲有CKY又好似傳轉校長,如果係事實,又更加唔知點算???

軒小行精英班,入唔到只會倍跑;cky活動教學,不論小朋友活躍定坐定,大部份會喜歡,唯一問題可能係中文較人差一兩級,但英文就好兩三級。

中文都不會太差, 校長是中國語文教育研究會長,對中文要求很高!!!

[quote]原帖由 icq123 於 10-12-18 10:08 發表
Hi icq123,
係呀!我的小朋友巳完成了CKY的2nd interview正在等結果,暫時亦未決定會唔會讀,如果有幸被CKY取錄,因為在今年考小一,競爭實在非常之大,所以是學校選擇我們而不是我們選學校,雖然巳有直資offer但也不是最心儀的。
你的小朋友呢?是否在自行巳抽到軒小,還在等CKY的結果,請問你的小朋友還有冇別的offer呢,同埋你是住在香港區定係九龍區?因為揀學校除了理念,住得近唔近亦係考慮的因素,其實每間學校都各有長、短處只要適合自己個小朋友便可,唔需要埋會其他人點講?現在你做選擇的學校都巳經是很好的學校了。你同意嗎?

CHI媽媽既講法絕對同意.
本人住九龍區,但返CKY及軒小車程應該差不多.當時考直資/私校的人態是報咗至算,收咗才決定,講真.競爭真係大(一線頭果幾間真係陪跑).到了學校揀下我我又揀下.到咗自行派位公布果日,TSL又公布OK,如果自行唔得我就一定選TSL,果日直係煩到暈,因為要係二日內決定2選一,經好多人詳細分析後選了軒小.
但之後又有小小後悔,所以如今才寄望CKY.

[quote]原帖由 icq123 於 10-12-18 13:13 發表
Hello icq123,
原來你是放棄TSL而選擇軒小,既然決定了為什麼又要後悔呢?唔好介意想知道CKY的2nd int你小朋友是第幾批見的?

I have no relationship with CKY. Just curious from where you got the below perception towards their level of Chinese language.
原帖由 仔仔錫錫你 於 18/12/2010 11:34 發表
... cky活動教學,...,唯一問題可能係中文較人差一兩級,...。