用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享宣道面試經驗!
go

分享宣道面試經驗! [複製鏈接]

請問係用咩模式?Group in or個別見?大概會問d咩?我見通常間間幼稚園面試前都有人討論,點解宣道無既,唔通呢道無乜人喜歡宣道?

面試過程請看7#

0    0    0    0

家長同小朋友一齊IN,都係啲簡單問題。
原帖由 lady_kaka 於 10-12-16 14:52 發表
請問係用咩模式?Group in or個別見?大概會問d咩?我見通常間間幼稚園面試前都有人討論,點解宣道無既,唔通呢道無乜人喜歡宣道?

Please try
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

Thank you

我是下星期一見, 希望今個星期六見的家長可以分享一下面試的內容! 謝謝!

下星期一11:30 IN, 希望到時阿囝唔好咁眼訓啦

今早in完宣道喇,今次全程只問小朋友;一開老師問阿囡叫咩名?你幾多歲?指住我問係邊個? 跟住俾幾粒積木阿囡砌,之後問阿囡眼耳口鼻係邊;跟住問顏色;跟住俾幾張相阿囡睇,分別係車、衣物、食物、飲品,叫阿囡講係咩黎?跟住就問阿囡肚餓要吃咩?出街要穿咩等等?之前的問題阿囡全部答到,但每次都遲2、3秒先答,黎到睇相呢part阿囡開始唔耐煩,周圍望其它小朋友,仲唔肯答老師問題,最後仲伏左係張枱度,真係有性格(激死 ) ;老師見咁樣都無心機再問,俾2本書阿囡自己揀黎睇,叫阿囡講書內有d乜;阿囡就淨係睇唔出聲,最後老師俾2樣禮物阿囡揀,跟住就完成;真係第一次一句都無問家長問題!亦都係第一次見完就知無希望;不過整個過程好流暢,唔使等好耐,老師好nice,大家加油!

補充一句,group in ,我o個組只有3人,不過不想有機會係4人,因有4張椅子準備好,good luck to all

回覆 8# susuwai 的文章

妳是Group in嗎?我是一對一喎!

lady_kaka ,
        我是Group in 的,你是一對一?為何有如此安排?真想不通..........

原帖由 lady_kaka 於 10-12-18 15:18 發表
妳是Group in嗎?我是一對一喎!

回覆 10# susuwai 的文章

我同房有2-3枱都是一對一,不過我都見每張枱都有4 set坐位。

我今日IN係一個TEACHER同時 IN 兩個小朋友:)

What's interview?
Our group had 4 kids to interview in a table.
Very very confused!  I don't know how to evaluate by the teacher in the same time.

請問gruop in 時會做什麼,及問小朋友什麼呢?

有無多0的媽咪share下

有無人INT完可以分享一下啊?好想知group int有什麼做的?  thx!

我都想知Group in係逐個問,還是搶答?

嘩..問得好深. 我囡囡講到單字+少許生字. 一定唔識答.
不過..... 老師見我囡囡唔識答. 應該無興趣再問..
唉..不如放棄(星期二,唔IN.) 橫掂公司忙到嘔.
原帖由 lady_kaka 於 10-12-18 14:36 發表
今早in完宣道喇,今次全程只問小朋友;一開始老師問阿囡叫咩名?你幾多歲?指住我問係邊個? 跟住俾幾粒積木阿囡砌,之後問阿囡眼耳口鼻係邊;跟住問顏色;跟住俾幾張相阿囡睇,分別係車、衣物、食物、飲品,叫阿囡講係咩黎?跟住就問阿 ...

連埋我個女有兩個小朋友一齊in,我都覺得有少少似搶答,但老師問完後,如果有一個答左,老師會再問埋第二個,但我有個感覺,好似抄人個答案咁,我都唔係好明點解有一D係一個人,有D成四個人!
但D問題都係同下面個家長講既一樣。您係大B定細B呀?我係細B呀

原帖由 lady_kaka 於 10-12-19 21:59 發表
我都想知Group in係逐個問,還是搶答?

GROUP IN同個人的面試內容基本一樣,不用太擔心.
‹ 上一主題|下一主題