用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 ...
樓主: aaa2008
go

唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 [複製鏈接]

補習老師唔係神仙, 佢做到的, 你都可以做到。
小四以下的數學, 我相信一般 bk 媽咪都可以應付。
多操數, 就可以應付。
市面坊間有很多數學練習, 有埋自學手冊, 解難題手冊, 已經很足夠。

小朋友蝦媽咪, 蜜月期過後, 他一樣會蝦補習老師, 不配合, 不合作, 不肯操。最重要是小朋友的學習態度。

我以上只是全職媽咪合用, 在職媽咪可能無時間。

回覆 21# beywat496 的文章

其實我覺得要做每一位都可以做到, 問題係好多小朋友在自己home 唔會肯坐定定做, 如果佢肯, 當然唔係問題. 所以有時why 要比錢去學, 其實都係想佢有1-1.5hrs 可以坐定定去做..

原帖由 aaa2008 於 10-12-16 08:55 發表
唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 ...佢好似講極都吾明,成日吾想諗野, 我已經一步一步教,又畫晒圖....一路教重一路駁咀 ....成日話我吾arm 計錯....唉 !我教到 ...
一同問題,太吐血,試用玩方法,令她的興趣好比不停做EX.叫小朋友做老師,你的學生遊戲,會深刻記憶和較主動.

回覆 1# smallfoothk 的文章

這方法我也試過 .....結果佢之後只記得玩 .... 完全忘記了工作紙的問題 (p.s. 那些工作紙是功課,佢跟本無時間做課外ex)
‹ 上一主題|下一主題