用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 ...
go

唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 [複製鏈接]

唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 ...佢好似講極都吾明,成日吾想諗野, 我已經一步一步教,又畫晒圖....一路教重一路駁咀 ....成日話我吾arm 計錯....唉 !我教到
   0    0    0    0

回覆 1# aaa2008 的文章

幾年班?

原帖由 aaa2008 於 10-12-16 08:55 發表
唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 ...佢好似講極都吾明,成日吾想諗野, 我已經一步一步教,又畫晒圖....一路教重一路駁咀 ....成日話我吾arm 計錯....唉 !我教到 ...

其實你囡囡都唔係唔肯唸嘢既, 佢駁咀就証明佢係用腦唸過以為自己啱啫… ,我個小朋友都有同樣問題, 不過佢未識駁咀....  希望呢度有人幫到我地啦!

原帖由 aaa2008 於 10-12-16 08:55 發表
唉!每一次同個女做數工作紙,我地2個都發癲 ...佢好似講極都吾明,成日吾想諗野, 我已經一步一步教,又畫晒圖....一路教重一路駁咀 ....成日話我吾arm 計錯....唉 !我教到 ...

數學有時關乎抽象思考, 若小朋友年紀尚細, 個腦未發育到, 真的會唔明白. 畫圖都係好方法, 有時再試下用實物, 或者生活化例子.
忍耐下, 階段性問題, 大個D會好些.

係, 你無講錯, 佢地真係諗唔到就真係諗唔到
有時都無辦法

原帖由 lillymarie 於 10-12-16 10:17 發表

數學有時關乎抽象思考, 若小朋友年紀尚細, 個腦未發育到, 真的會唔明白. 畫圖都係好方法, 有時再試下用實物, 或者生活化例子.
忍耐下, 階段性問題, 大個D會好些. ...

唉! 佢諗吾到就真係諗吾到 ...... 不過好多時教左佢d方法 ... 跟住另一張工作紙出d差不多的題目.... 我又再講十次 ......佢都係吾識做 (連一步都吾肯做)...... 每一次做每一題數我都一步步解,我要佢用我教的方法去做, 但係佢從不跟我教的步驟做, 叫佢列式做永遠吾會列, 唉!大姐, 我同佢講做數(應用題)吾解題, 吾列式點做呀! 唉! 5/6頁工作紙 ....... 就係甘.......一做數就成11/12 點 .....第2日返學邊有精神... 唉!佢本身做野又慢 ......
原帖由 qkhui 於 10-12-16 12:08 發表
係, 你無講錯, 佢地真係諗唔到就真係諗唔到
有時都無辦法

原帖由 aaa2008 於 10-12-16 12:35 發表
唉! 佢諗吾到就真係諗吾到 ...... 不過好多時教左佢d方法 ... 跟住另一張工作紙出d差不多的題目.... 我又再講十次 ......佢都係吾識做 (連一步都吾肯做)...... 每一次做每一題數我都一步步解,我要佢用我教的方法去做 ...

不如, 你試下聽下兒童心理專家的講座, 試下從佢的方面想下. 點解佢地唔識呢 (就算俾埋方法)? 因為可能佢真係未能做到law. 尢如醫生同我地講, 點樣做手術....我地都可能唔明白一樣的道理哦. 不要太心急, 小朋友唔夠訓第2朝一定集中唔到精神, 吸收唔到老師的精華.  你小朋友係這方面做唔到, 可能佢係其他方面好出色, 只係時間的問題. 今天做唔到, 明天就可能做到嫁嘞, (這些都是專家教路的).
同埋, 今日人地做到除數, 而自己小朋友唔到, 亦不代表個小朋友特別出色嫁, 因為發展係持續的.

Tks !jackie_lau ....
原帖由 jackie_lau2000 於 10-12-16 12:42 發表

不如, 你試下聽下兒童心理專家的講座, 試下從佢的方面想下. 點解佢地唔識呢 (就算俾埋方法)? 因為可能佢真係未能做到law. 尢如醫生同我地講, 點樣做手術....我地都可能唔明白一樣的道理哦. 不要太心急, 小朋友唔夠 ...

miffy 請教, 有甚麼好方法教嗎 ? tks
原帖由 miffy 於 10-12-16 12:38 發表
我諗主要原因係你無方法去教, 比佢出去學數會勞氣少d。

簽名被屏蔽

我同意你講法,  俾$人教不用大家傷感情, 小朋友又學到野, 自己又不用勞氣, 雙WIN
原帖由 miffy 於 10-12-16 15:04 發表
我以前教仔數學都好勞氣, 低年級的數很容易, 但識計不等如識教, 我覺得嘔血得黎又無成效, 比佢出去學數, 老師有方法教, 佢讀了兩個月, 佢分數由6字頭變8字頭,  一路keep住好穩定, 比幾百蚊人賺, 自己又不用勞氣操心 ...

回覆 3# AMY 的文章

唉!我都係決定比$人地攪點佢d數算啦...... 費事自己爆血管死 ....

....讚同.....!!

我一教個仔閱讀理解, 我又係嘔血, 我理解唔=佢理解, 我解埋俾佢, 咪=講個答案俾佢.....haha...唔識教...所以都係要搵補習社幫手~~!!

回樓主: 我覺得數學要俾多d佢做, 做做吓就通左....
因為初初我教數都係教到嘔血...但有一天;

我俾份數學test我大仔做(小一), 途中我冇理佢, 突然聽到佢自言自語問自己: "點解要咁計呢?"
d刻我就知佢通左喇....(因為我細個都係咁), 識問番自己係求真理的第一步...數學必須要有求真理的心態!!

之後我問佢: "你計6+8係用乜方式計?"
佢答: " 6+10=16, 8同10之間欠2, 所以16要減番2."

我好高興佢識咁諗, 因為學校係教將8分為4+4, 所以佢諗出第二個法方計, 就證明佢真係明左.....

做多d真係有幫助呀~!!!

原帖由 miffy 於 10-12-16 15:04 發表
我以前教仔數學都好勞氣, 低年級的數很容易, 但識計不等如識教, 我覺得嘔血得黎又無成效, 比佢出去學數, 老師有方法教, 佢讀了兩個月, 佢分數由6字頭變8字頭,  一路keep住好穩定, 比幾百蚊人賺, 自己又不用勞氣操心 ...

如果自己識得教, 最好還是自己不斷去教。

我朋友自己是大學生, 因為勞氣, 比錢人教, 初時個小朋友好極極, 日子久了, 無心機, 蜜月期過了, 要換老師, 又換老師, 又換 .......  始終補習時間有限, 進步亦有限。  別以為比錢就可以解決問題。

我囡小一時數學不合格, 想搵人補習, 老公阻止,  他自己懂得教, 於是他自己慢慢教, 由簡單開始, 多練習, 多陪做, 每天模仿公文數出題, 他比 20條簡單加減數, 後來比簡單乘除數, 現在比簡單''除餘數''佢做, 做得好快, 結果, 囡囡今次小三考試拿了進步奘, 最近兩次都有8X分。

誰人教都無所謂, 最重要小朋友多做才有效果。成功需苦幹。熟能生巧, 越做越快, 越做越明。

我自己覺得親人身邊陪做, 由簡單做起, 加以鼓勵, 還要控制自己脾氣, 每日無間, 久而恆之, ..........遇上她忘記的, 又再提點, 我當囡囡是低能兒童, 講完又講, 講到口乾, 安慰自己, 佢比低能兒童聰明得多, 咁就無咁激氣。

原帖由 aaa2008 於 10-12-20 12:41 發表
唉!我都係決定比$人地攪點佢d數算啦...... 費事自己爆血管死 ....

‹ 上一主題|下一主題