用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 重未肯表達大小便須要
go

重未肯表達大小便須要

小兒直到而家(5歲)都唔表達大小便須要. 佢間中都會表達, 就係拖我/工人入廁所; 或者急得濟, 就拎個膠杯比我(以前當痰罐比佢小便)但表達次數很少. 我地都會定時帶佢去廁所避免賴, 但一般都好少會賴, 因佢忍到.
呢個問題好困擾我. 就黎冇佢size尿片賣了.
夜片當然未戒..咁未能表達係咪唔可以戒夜片呢?

原帖由 why-me 於 10-12-15 16:39 發表
小兒直到而家(5歲)都唔表達大小便須要. 佢間中都會表達, 就係拖我/工人入廁所; 或者急得濟, 就拎個膠杯比我(以前當痰罐比佢小便)但表達次數很少. 我地都會定時帶佢去廁所避免賴, 但一般都好少會賴, 因佢忍到.
呢個問 ...

請問可否情細說明多d啊!

首先, 應解決左日片先, 夜片等佢日片OK左先攪....
我個仔一開始都有咁嘅情況, 口不講, 只拉我/工人去厠所, 係街又係死忍都唔講, 大便仲衰, 唔肯用馬桶, 只用譚冠, 因當時佢2.5歲, 言語表達比較差, 我們最後成功, 係一定唔比片佢, 無論在家/街, 口不講, 唔同佢去厠所, (我當時要求亞仔講-柯尿/柯屎), 開始係成日賴, 賴左我們不會立即同佢清潔, 要佢知道唔講出口就無得柯, 小便用左兩個月OK, 大便用左6個月OK, 一定要硬心腸, 每次賴左都要佢知錯先同佢清潔
原帖由 why-me 於 10-12-15 16:39 發表
呢個問 ...

係呀係呀, 一定唔比片佢, 等佢賴濕落條褲到, 而對腳濕了一定好唔舒服, 重複一斷時間, 佢應該會為了唔想濕咗果種感覺, 會開始表示去廁所! 堅持加油!

係 lo 日間 train 左先 la :D

My son was still using daipers at 4 years old.  Then he started to go to school at Heep Hong, and within 2 months, he no longer needed any daipers.  Heep Hong did a very good job in that.
呢個問 ...

慢慢來戒,而且要堅持。。。。。

首先多謝你們的寶貴意見.
小兒都係讀協康, 2009年8月學校已冇比尿片佢用, 而在家/出街都冇再比佢著片.
但佢真係唔肯表達, 寧願急到忍唔住賴少少都唔肯講.
最慘佢係有時係肯表達, 係學校就更加唔會出聲, 因佢唔喜歡個廁所 (成日有小朋友出出入入有私隱掛)
而家只係瞓覺時同佢著片, 佢一日一日長大, 我就一日比一日擔心...每個父母都希望子女快D長大, 但我同我先生就希望兒子永遠唔好長大, 因恐怕越大越多難題, 越大越冇人會包容....好似好消極....

原帖由 why-me 於 10-12-22 15:53 發表
小兒都係讀協康, 2009年8月學校已冇比尿片佢用, 而在家/出街都冇再比佢著片.
最慘佢係有時係肯表達, 係學校就更加唔會出聲, 因佢唔喜歡個 ...

見到妳最後果幾行字,我個心真係好痛.

我知道大家為左照顧小朋友都好吃力,特別係佢愈來愈大時,

所見既問題就愈來愈多,甚至愈來愈多閒言閒語,愈來愈多壓

力.但係,你試想想,你小朋友唔係果d抽晒筋,咀歪歪,流晒口

水,仲要坐wheel chair果d(我都唔想咁比較,見諒!!),

你係唔係已經好幸福.

我地係要努力,真係真係好攰好攰時,咪.....喊下囉!!

去admit自己真係好辛苦,好唔開心,但作為家長既你地,

一定一定一定要好好照顧,教導自己既親生骨肉.

原帖由 why-me 於 10-12-22 15:53 發表
最慘佢係有時係肯表達, 係學校就更加唔會出聲, 因佢唔喜歡個 ...

唔駛擔心架,大大吓就會越嚟越叻架喇,只要比心機教佢,揾間適合佢學校,可以的話比多啲課外活動等佢接觸多啲唔同野,要接納同支持佢,多啲讚賞,唔好同人比就得架喇,以前我囝囝細個嗰時都係成舊飯,介片咪又係要大半年,言語冶療初初淨係識喊,好大個都要人餵食飯,而家9歲識彈琴,踩滾軸流冰,游水,默書仲成日100分tim呀,仲好多野講,當然冇人地咁識講野,有時又亂講野,而且都係比較短句子,但係基本表達都ok,聽得明人講野,諗返起我以前都係好似你咁,擔心佢大個會點,係咪仲係會一舊飯,而家咪都幾ok,最最緊要係唔好同人比,因為冇得比,人地都會有人地煩惱,我地小天使又會冇其他小朋友比大人嘅煩惱啫,所以樂觀啲就得架喇,努力呀^^

但呢類外表已比人睇到有問題既小朋友, 外人一望就知佢地有事, 亦會包容多D.
相對A仔, 佢地好多望落"四正"但有問題發生外人只會認為佢地唔聽話, 父母冇好好管教

"你試想想,你小朋友唔係果d抽晒筋,咀歪歪,流晒口水,仲要坐wheel chair果d(我都唔想咁比較,見諒!!),你係唔係已經好幸福."

原帖由 why-me 於 11-1-17 14:32 發表
但呢類外表已比人睇到有問題既小朋友, 外人一望就知佢地有事, 亦會包容多D.
相對A仔, 佢地好多望落"四正"但有問題發生外人只會認為佢地唔聽話, 父母冇好好管教

"你試想想,你小朋友唔係果d抽晒筋,咀歪歪 ...

係架,不過人地唔知實會講你個仔冇家教,我都試過架喇,以前去街又好旅行又好,啲人同我個仔講嘢,見佢唔答人,搭車見到位又想迫埋去坐咁,啲人個樣已經話比我知你點教仔呀咁?我咪捉住個仔,跟住同人講唔好意思,我個仔有自閉症,可能你講嘢佢唔明,佢理解能力有問題,然後咪一路搭車一路教佢囉,可能佢都聽唔入耳,不過每次都教下,慢慢佢就明架喇!
啲人見我咁講仲會勁唔好意思tim^^

今日接我仔放學,同學仔叫埋我一齊去大家樂TEA.....同學仔無時停,不停咁上落地,我個仔都有,但比較小,總算肯坐一陣食野...又一陣落下地...隔離個亞婆不停同我地講:而家D小朋友好頑皮,以前我D細路好乖,會坐定定......我答佢呢個年紀既小朋友係比較頑皮.2-4歲.....不過亞婆仲同佢D朋友&大家樂職員講,我地D仔好頑皮....我只好唔理佢地.

我仔仔有3歲多都是不表達要去大小便, 試過唔著片, 1個鐘頭賴4次, 都唔知要教到幾時

我覺得自閉症的小朋友介片做法同一般正常兒有分別.
唔係話兩三歲比佢試坐 potty 就ok.

因為佢地唔知的野係超乎你的想像. 佢地亦無興趣問.你唔教佢話比佢知, 佢唔會自動知.

假設膀胱 / 肌肉無事, 認知都ok:
例子1:  如果自閉兒唔知乜野叫急尿
晚上比多d 水, 湯, 橙汁佢飲. 過左10幾分鐘問下急尿嗎, 等佢知道呢個係急尿感覺.

例子2:  如果急尿, 就要去厠所呵.
一般自閉兒都會明白呢個邏輯, 但用唔到自己身上
我自己就會用 sticker chart 的方法, o個日無賴尿就有貼紙, 有三個就有野獎. 效果都ok.