用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對藍田靈糧堂的疑問
go

對藍田靈糧堂的疑問 [複製鏈接]

一直對藍田靈糧堂有個疑問: 佢幼幼班有成2百人,幼兒班得1百人,d小朋友去左邊呢? 究竟藍田靈糧堂好唔好架?
佢幼兒班仲有位收校外生添,好似話過千人申請,唔好又冇理由咁多人報,究竟佢好唔好? 哩千幾人究竟爭緊幾多個位?
   0    0    0    0

一半會去鑽石山靈糧堂

有的会轉出去其他k1

藍田靈糧班N仔係guarantee上鑽石山或藍田靈糧K1架,所以舊年開N班時已經爭崩頭ga la。我有朋友仔仔係藍田讀緊N,佢話課程好多元化,每星期有體育堂,有NET教英文,又有普通話堂,令佢好滿意。
我參觀過兩間的校舍,藍田間真係大好多靚好多,設施又新淨,我相信讀間光鮮d ge,真係病都少d ga

原帖由 旦花湯 於 10-12-14 10:10 發表
藍田靈糧班N仔係guarantee上鑽石山或藍田靈糧K1架,所以舊年開N班時已經爭崩頭ga la。我有朋友仔仔係藍田讀緊N,佢話課程好多元化,每星期有體育堂,有NET教英文,又有普通話堂,令佢好滿意。
我參觀過兩間的校舍,藍田間真係大 ...

totally agreed!

我覺得佢地課程比較淺, 如果讀PN班, 想小朋友同D同年紀嘅玩下學下群體生活 & 練下自理能力都ok......
最初入去讀係因為有九成心儀嘅kg都無PN-兩歲班.

但係如果K1, 我就唔建議喇, 因為有大把choose & 佢地唔係平 (K1 school fee $32000/year - $16000學卷 = $16000/year)

我下年都唔會直升Lingliang K1, 希望下面D informations 幫到大家...

1. 體育堂 - every WED only
2. NET教英文 - 只係一個around 18/19歲嘅小妹妹教, 仲係今年先請的, for total 8班PN (一班around 25個學生, 主要唱英文歌 & 玩遊戲, 一個星期好似得2堂 & 每堂唔夠1 hour.
3. 普通話堂 - 得一個Miss for 全校, 真正好似一個星期得一堂.

K1 - k3 School fee 係 $24000 一年, 今年學卷 $14000, 即係每月 school fee 係 $1000, 未計其他雜費, 唔係太平

n1 先係 $3200 一年

原帖由 vincenthkg 於 10-12-14 13:40 發表
我覺得佢地課程比較淺, 如果讀PN班, 想小朋友同D同年紀嘅玩下學下群體生活 & 練下自理能力都ok......
最初入去讀係因為有九成心儀嘅kg都無PN-兩歲班.

但係如果K1, 我就唔建議喇, 因為有大把choose & 佢地唔係平 (K1 ...

vincenthkg:
想請問你放棄的是am 定pm位,因為我申請緊轉am,想知道有冇機會

原帖由 旦花湯 於 10-12-14 13:57 發表
vincenthkg:
想請問你放棄的是am 定pm位,因為我申請緊轉am,想知道有冇機會

am... Good luck to you!

好野,起碼知道有機會
其實我有d敎中小學的舊同學都向我recommend靈糧,不過可能各人睇法唔同啦...

呢問間學校收咗我細妹個女2011-12 K1, 要交留位費, (其他學校未覆) 想問吓大家意見, Thanks!!

Hi KathieChiu,
我個人意見是,如果你細妹喜歡愉快學習,注重啟發,這是一間很好的學校。但如果你細妹喜歡催谷教育,注重學術,這間學校未必適合佢。
我最近同一個大學教授傾過,每個細路都要讀書讀成二十年或以上,漫漫長路,實在無需要在佢地兩三歲人仔時就催谷,所以我決定比我個仔讀藍田靈糧。

Thanks!!
原帖由 旦花湯 於 10-12-15 10:01 發表
Hi KathieChiu,
我個人意見是,如果你細妹喜歡愉快學習,注重啟發,這是一間很好的學校。但如果你細妹喜歡催谷教育,注重學術,這間學校未必適合佢。
我最近同一個大學教授傾過,每個細路都要讀書讀成二十年或以上,漫漫長路,實在無 ...

回覆 6# vincenthkg 的文章

same as your thought

我下年都唔會直升Lingliang K1, 希望下面D informations 幫到大家...

1. 體育堂 - every WED only correct
2. NET教英文 - 只係一個around 18/19歲嘅小妹妹教, 仲係今年先請的, for total 8班PN (一班around 25個學生, 主要唱英文歌 & 玩遊戲, 一個星期好似得2堂 & 每堂唔夠1 hour. should be around 25 mins, but my son's class only have 10 kids (pm)
3. 普通話堂 - 得一個Miss for 全校, 真正好似一個星期得一堂. correct

回覆 12# 旦花湯 的文章

Agree !

我個女讀緊N班.  佢每日都好開心, 不停唱歌, 老師又好caring, 個campus又好正.  不過我地都係放棄K1 AM, 全因怕課程較淺, 上小學會辛苦.  不過真係有d唔捨得.

我是鑽石出靈糧的waiting, 不過無排隊了, 因真的怕課程淺, 而我有其他offer, 所以不等了!
‹ 上一主題|下一主題