用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行派位揀QC,LS或林護是否有機會?
go

自行派位揀QC,LS或林護是否有機會? [複製鏈接]

小兒就讀深水埗區的小學,第一次呈分試全級第二,而第二次則退至全級第七。請問在自行派位如報皇仁、喇沙或林護是否有機會?

除了學校成績外,他奧數成績每次都能得到金獎或一等獎,其中一次更拿到全港第七名,請問有否幫助呢?

謝謝!
   0    0    0    0

機會永遠都是有的, 如你不試就沒有了.
希望有經驗人士可給你意見, 你學校的過往派位成績怎樣?

原帖由 twcho 於 10-12-14 02:51 發表
小兒就讀深水埗區的小學,第一次呈分試全級第二,而第二次則退至全級第七。請問在自行派位如報皇仁、喇沙或林護是否有機會?

除了學校成績外,他奧數成績每次都能得到金獎或一等獎,其中一次更拿到全港第七名,請問有否幫助呢? ...

..........

囝囝讀荃灣區小學, 兩次呈分試都是全級頭3名, 奧數有銅獎和二等獎, 自行1st choice QC, 2nd choice LW, 兩間都有得 interview, 結果入了 QC, 現在 F3.  我覺得你可以一試.   當年我都心大心細, 不過唔試一定無機會, 怕以後後悔.

回覆 4# twcho 的文章

我覺得可試皇仁+林護或喇沙+林護, 如果皇仁+喇沙就太進取.

多謝各位的意見。小兒的學校今年在我提及的三間中學都各有一位同學派到。

原帖由 kswiss 於 10-12-14 14:04 發表
我會首選 QC, 各方平均唔係單谷成績, 而且名氣一定比林護大, 對將來升學工作有幫助. 而且上到中學, 競爭可能不及 LS 大, 因為佢地小學已經谷開, QC 有一部份人來自幾間官小.
LW - 如擺第一, 都好大機會收咗, 佢地首 ...

.....而且名氣一定比林護大, 對將來升學工作有幫助<---這是傳統名校比地區名校的優勢

咁qc 真係好難入喎, 如果係派入去果d應該無咁勁.
我囝囝間學校每年都只係大約得一個入到.
原帖由 wunchingmama 於 10-12-14 11:59 發表
囝囝讀荃灣區小學, 兩次呈分試都是全級頭3名, 奧數有銅獎和二等獎, 自行1st choice QC, 2nd choice LW, 兩間都有得 interview, 結果入了 QC, 現在 F3.  我覺得你可以一試.   當年我都心大心細, 不過唔試一定無機會,  ...

請問小兒在考SFA30/149,, 奧數有銅獎和二等獎,中,英,數,常,(A),荃官,林護,九華曾添那一間機會大嗎?還是有其他建議?

而家好多地區名校係學術上都有唔錯的成就, 所以揀學校唔一定只係睇名氣, 應該多方面比較, 今日蘋果既左丁山有篇文章, 大家一齊分享啦.

恒隆撑數理
恒隆贊助中學生數學獎,出手闊綽,金獎得主有獎金二十五萬元,指導老師有五萬、學校得十萬,中學生唔高興到跳起至奇,更何況得獎後聲價十倍,申請入讀全世界任何一間大學數學系,定無問題,淨係頒獎人來自 MIT、巴黎、臺大、劍橋等等,已係定心丸。
兩年一度嘅恒隆數學獎於十二月十三日在會展舉行,出席者有各本地大學數學系教授,有大學中學校長等等。左丁山以傳媒人身份出席,一路飲白酒一路發夢,如果自己還是中學生,得丘成桐等等數學大師選為金、銀、銅、優異獎得主,自世界著名數學教授手上領過獎狀,真係會興奮到三日三夜瞓唔着,視為一生榮耀。
恒隆兩兄弟陳啟宗、陳樂宗兩位都係能言善道之士,陳啟宗演講,大家聽得多,其英文演講之暢順,早有口碑,唔駛多講,呢日聽陳樂宗做總結致詞,嘩,原來又係好犀利,如果佢出嚟競選議員,以英文辯論嘅話,立法會唔知有邊個可以贏到佢。陳樂宗呢日借題發揮,諷刺名校( Where are the Kings, Queens, St. Pauls, DBS and DGS?)(按:十五間學校學生進入決選,沒有上述各校名字),講及 Democratization of Excellence,指卓越成績並非傳統名校專利,而係各區比較平民嘅學校都可以得到。咁又係,呢十五隊決選隊伍之中,有兩隊來自迦密聖道,除一隊喇沙,一隊聖約瑟之外,其餘都係地區中學,攞銅獎嘅佛教善德英文中學,左丁山住得背,都係第一次聽見啫,攞金獎嘅係保良局百周年李兆忠紀念中學,銀獎得主就係喇沙。

但陳樂宗嘅主題好有意思,係呼籲本港學生以好奇心探索學問,花時間研究、探索一啲表面上睇起嚟毫無實用價值嘅意念,好似牛頓花大量時間研究舊約預言一樣,佢又話香港嘅大學商學院已有大把錢,開 EMBA班就有財源,反之理學院數理化生一類純科學,就冇乜人支持,希望有銀士大力捐錢俾大學理學院,發展香港科學研究。商界人士好少講呢啲說話嘅,教育局局長孫明揚係港大數學系畢業生,最近要求英皇、皇仁等官中縮班,在台下應該聽到心領神會啦。

原帖由 tweetyho 於 10-12-15 00:34 發表

.....而且名氣一定比林護大, 對將來升學工作有幫助

原帖由 overview 於 10-12-18 18:39 發表
而家好多地區名校係學術上都有唔錯的成就, 所以揀學校唔一定只係睇名氣, 應該多方面比較, 今日蘋果既左丁山有篇文章, 大家一齊分享啦.

恒隆撑數理
恒隆贊助中學生數學獎,出手闊綽,金獎得主有獎金二十五萬元,指導老師有 ...

點都好....升學就業....傳統名校有一定好處....

‹ 上一主題|下一主題