用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 10度氣溫可穿羽絨嗎?
go

10度氣溫可穿羽絨嗎? [複製鏈接]

10度氣溫可穿羽絨、頸巾及襪褲嗎? 請指教!
   0    0    0    0

如市區溫度得十度以下便可穿保藍色羽絨,頸巾就幾時都得,至於我個女呢,我會選擇着運動服,其實學校係唔會問、唔會理啲學生幾時會着裙or運動服!

原帖由 haloha818 於 10-12-14 05:43 發表
如市區溫度得十度以下便可穿保藍色羽絨,頸巾就幾時都得,至於我個女呢,我會選擇着運動服,其實學校係唔會問、唔會理啲學生幾時會着裙or運動服! ...

唔該晒!

原帖由 Sammy媽媽 於 10-12-14 11:10 發表

唔該晒!

無保藍色喎, 黑色 O 唔 OK 呀
請問, 頸巾係咪一定要藍色呢, 第2種色得唔得呀
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回覆 1# 金毛B媽 的文章

我會試咗先, 等老師講唔 ok 才算啦, 穿羽絨既機會都唔係太多 .

有無買學校件校褸 ? 都幾暖架 !! 如果真係好凍, 以前囡囡會穿體育服, 內加一件深藍色背心羽絨褸, 外加一件校褸.

回覆 2# 金毛B媽 的文章

上個月,我曾致電校務處查問冬天穿羽絨事宜,她說市區氣溫在10度以下便可穿着,顏色最好是深藍色,至於其他深顏色也可以,但不宜鮮艷的顏色。
另外,我記得學校有提及頸巾要用深藍色的,女生亦不可穿襪褲,但因女兒怕冷,我已為她買了較厚的皮膚色絲襪作打底用,外面再穿校襪,以便極度寒冷時穿着。待老師說不可以時再算吧!

原帖由 gracemummum 於 10-12-15 12:43 發表
上個月,我曾致電校務處查問冬天穿羽絨事宜,她說市區氣溫在10度以下便可穿着,顏色最好是深藍色,至於其他深顏色也可以,但不宜鮮艷的顏色。
另外,我記得學校有提及頸巾要用深藍色的,女生亦不可穿襪褲,但因女兒怕冷,我已為她買了 ...

唔該晒2位媽媽

原帖由 HY412 於 10-12-15 11:34 發表
我會試咗先, 等老師講唔 ok 才算啦, 穿羽絨既機會都唔係太多 .

有無買學校件校褸 ? 都幾暖架 !! 如果真係好凍, 以前囡囡會穿體育服, 內加一件深藍色背心羽絨褸, 外加一件校褸. ...

我有買學校校褸呀, 摸上手, 好似好薄咁喎 ? 10度以下, 頂得住嗎 ?

回覆 1# 金毛B媽 的文章

真的是因人而異,必須看看小朋友的體質如何才可決定。

我的女兒體質弱,上星期已有穿校褸上學,對怕冷的小朋友來說,10度以下當然穿羽絨會好一點。

原帖由 gracemummum 於 10-12-15 16:52 發表
真的是因人而異,必須看看小朋友的體質如何才可決定。

我的女兒體質弱,上星期已有穿校褸上學,對怕冷的小朋友來說,10度以下當然穿羽絨會好一點。 ...

我今日叫阿仔穿左自己既褸返學

原帖由 金毛B媽 於 10-12-16 09:52 發表

我今日叫阿仔穿左自己既褸返學

我今日叫阿女穿深藍色的羽絨、運動服及頸巾上學!
好彩明天不用上學!

深藍羽絨

我問過其他家長,佢都話10度以下可以著羽絨。
我老公昨天在BOSSINI買到件深藍羽絨,
朋友亦建議我地到樓上鋪買件平平地嘅,
畢竟凍成咁嘅日子唔多啊﹗

‹ 上一主題|下一主題