用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會德田李兆強小學 德田兆強P2學生家長請進
樓主: SSL
go

德田兆強P2學生家長請進 [複製鏈接]

又唔係好緊張既,不過希望佢一路都可以KEEP 住考到10名以內或咁上下啦,咁遞時派位穩陣啲嘛!
原帖由 susanfss 於 6-1-2011 22:49 發表
後日要去攞report啦,大家會唔會緊張考第幾呀?

回復 1# koe 的帖子

login-in name  - boy or girl - live in ?
2A

2B

2C
someilo          Boy      Lam Tin

2D
joeyjoey  -  girl -TKO
koe          - BOY -lamtin
liloyeung -   Girl - Lam Tin
alice-jacob- boy - kwun Tong

2E
LIUALICE   Girl  TKO

2F
PoMan  girl  LT
SSL      boy TKO

回復 2# PoMan 的帖子

Can you tell me your daughter's name? My boy is Poon Chun Him. I think he may be one of the most naughty and talkative boys in the class.

硬係記得啦,田太太!

原帖由 JoeyJoey 於 21-1-2011 16:00 發表
SSL :

HAHA..我地終於都相遇啦....

我個女同你仔仔幼稚園高班時同班嘅呢....

1年班時又同班....

相信你都仲記得...

POMAN,

我一問個仔邊個叫CHERRY, 佢就話咪係1號囉。

原帖由 PoMan 於 23-1-2011 09:43 發表
JoeyJoey,

我囡囡的姓都特別架, 姓翟 ...

JOEYJOEY,

我細仔都係讀返嗰間呀,依家K1。另外,使咩多謝呀,嗰次咁遠,載到梗係齊齊快啲車埋返嚟呢頭啦!

原帖由 JoeyJoey 於 22-1-2011 10:13 發表
SSL :

我地真係有緣...
你個細囝係咪都係讀番哥哥果間幼稚園?
我細囡就係o勒..讀埋下學期又去埋德兆,好難想像我到時唔知會點死...
仲有..上年一年級時佢地朗誦比賽,我都未有機會多謝你車埋我個衰囡...就響e ...

係呀,早兩年都聽到啲家長話啲老師同校長唔啱所以走。我細囝今年K1既安排都好令人費解啦。幼兒班咪有一個班主任同一個輔助老師既,班主任就教左好耐嫁嘞,個輔助老師就係青春,温柔,嬌滴滴嗰種"細路女"。我細囝比較慢熱,就勁鍾意跟住佢。但係開學之後兩個月到啦,竟然換過另一個老師,我覺得對幼兒班嚟講個調動唔係咁好囉!

原帖由 JoeyJoey 於 24-1-2011 15:11 發表
SSL :

間幼稚園好多老師都走左...佢地高班時果個吳老師都走埋...眼見好多都1-2年就冇做...
(至少..我大女讀幼稚園果3年嘅班主任都已經全部BYE-BYE,...而細女頭2年嘅班主任都係byebye左..呢年LAST..就未知...真係唔 ...

各位家長:
你地近排有冇同小朋友做嗰份SIMCITY 作英文押韻詩既功課呀,我覺得2年級有咩理由會做啲咁難既功課架!

我個仔重離譜,嗰晚趕住同佢作起比佢交功課。今日問佢,佢話已經交左比老師,但係老師又話佢未交,張嘢都唔知究竟去左邊。

原帖由 PoMan 於 27-1-2011 18:28 發表
唔係重做呀!  不用擔心....
只係唔要啦, 因為唔入圍作比賽呀!
SSL 你有派番嗎?

下學期一開始係咁架嘞,放假放到喪晒。

原帖由 wingyeunglilo 於 1-3-2011 22:04 發表

Thank for your reply!
下學期開始所有科目唔跟,錯漏百出,之所以去一年級上堂,係今年個英文老師係舊年個班主任,睇見咁想教佢同救佢(未好差之前),俾佢知道老師係好認真(講得出做得到),未做好老師要佢做既野,咪去一年級改正,改到 ...

哎,就嚟測驗,我都冇心機同佢温。

原帖由 wingyeunglilo 於 10-3-2011 21:55 發表
呢幾日好好多,可以話正常番咗少少,唔知可以維持幾耐,起初以為眼仔問題,禽晚問咗佢,佢話貪玩,希望如此.....係囉測驗又黎啦,好擔心,好多野都未開始,好在聽日唔駛返... ...

2F 重未派常識卷,阿仔中英數就得英文保持水準,數學重大倒退添,真係令人擔心。

回覆 1# wingyeunglilo 的文章

對我個仔嚟講,中文有70分已經叫做OK,保持貫水準,不過我認為可以做得好少少。至於數學佢一向都幾好,多數有9字頭,但係今次得79分。佢話全班最高分都係得89分,可能真係比之前難左啲,同埋佢自己呢排又唔夠精神,又唔小心囉。

都幾好呀! 我最希望我個仔一路KEEP 到數學有9X,如果中文有80分都好OK嘞!
其實我都驚我對佢期望太大,或者比佢太大壓力。因為佢試過一年級下學期考試,數學同常識竟然有99分。可能果次只不過係特別特別超出水準罷,但係如果我KEEP住當果個係佢應有水準,就會比自己同佢太大壓力囉。同埋好多人話會越大個就越低分同越難讀,呢樣都會令到我想PUSH佢攞高啲分,有時都覺得有啲對個小朋友唔係咁好。哎!真係難掌握個平衡點。

原帖由 JoeyJoey 於 16-4-2011 10:20 發表
我女夠精神都成日唔小心....
不過整體黎講,我個衰囡今次都有進步,(最開心英文有94分,中文有8x)..
希望個衰囡KEEP 到啦...

其實如果唔計分數,我感覺上個仔既中文係有進步既,但係一到測驗考試又係咁上下,尤其是中造就更糟。希望佢慢慢有進步啦!

哎,我都冇咩心機同佢温,基本上係考試前一兩日先温。阿仔成個下學期做功課既表現都好差,考試又唔想温書,見佢唔努力,我都冇咩動力。
佢早兩日重响學校發脾四。佢聲稱班長在未有第一次警告下就摘佢名,怒氣沖沖下就掟水樽,重搞到枱都翻埋。佢考完成個試重要見主任添,都唔知會唔會記缺點添呀。哎,真係激鬼死我嘞!!!

原帖由 wingyeunglilo 於 14-6-2011 19:18 發表
你哋今次點呀?開唔開心都上黎傾吓!^O^

我選擇左唔參加,因為我想大人細路都可以放假。

原帖由 koe 於 15-6-2011 13:49 發表

我都覺得佢地越來越大就越來越係我地唔可以控制甘~ssl唔好擔心~如果真係記過,我覺得同班主任傾傾先,未必去到甘姜既~題外:學校通告通知我地要返到7月20ar~!!!!!! ...

我咪話要參加興趣班囉,咁佢的確有一日撞既。但係學校係唔係EXPECT人人都參加既呢?

原帖由 koe 於 15-6-2011 20:31 發表
但係通告話唔去要申明原因wo~你打算點講?

2F派左數學LU, 但係我覺得份卷淺過測驗喎。阿仔就錯嚟錯去都係錯返果啲嘢,連方向題都錯得既,所以我都係唔係好满意。
至於英文就份份都幾好,佢LISTENING 95分呀。唔知你記唔記得,有個表要填時間,佢就全部加埋AM PM响後面,卒之比老師每個扣一分,共扣5分。

但係GE卷有一題諗諗吓就覺得學校出題目有啲唔係太詳細。有一題係問"你暑假想做MUD? 寫20個字"。咁阿仔啲句子大致上OK,但係冇寫星期幾,即係唔係做功課時所練習既句式。e.g. I go to swimming classes on Mondays. 阿仔就寫 I want to have swimming class and badminton class. 雖然,大家一睇題目都知老師想要用咩句式答,而做功課都做過,但係我就覺得就咁睇題目,阿仔咁答都好正常,完全FULFILL 到個要求,重答得幾好添。扣分都冇怪佢。

至於阿仔今年既普通話比起一年級係有明顯進步。

而阿仔最大鑊既中文同中造都未派。呢兩份佢合格都算係咁嘞。

原帖由 JoeyJoey 於 17-6-2011 10:09 發表
聽你哋咁講...心理嘅負擔多左好多....

JOEYJOEY,

重有,今期親子便利講德田李兆強,有張相好似係有你個女份喎。如果你冇買,可以去MACDONALD 睇吓係唔係先買都得。
‹ 上一主題|下一主題