用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

中文字典

請問學校有無要求學生買中文字典呢?
有的話,請問是那一本呢?
是不是【朗文中文新詞典】呢?

小一書單沒有要求買中文字典.  高年級有建議用某本中文字典(但不是必買的), 忘了是那一本.  但, 我也買了一本給我和囡囡一起查.  好似係朗文.

原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-10 17:27 發表
請問學校有無要求學生買中文字典呢?
有的話,請問是那一本呢?
是不是【朗文中文新詞典】呢?
~easybring~

朗文中文新詞典.

依家d中文字, 同我o地以前學o個d好唔同, d勾無晒, 有d又幢穿頭. 對自己d中文字無晒信心. 要靠依d新一代字典.

例如: 起, 周, 糖, 朱, 貌.

回復 1# myzoe222 的帖子

係呀....總之,要有一本字典係屋企,那一本也一樣好.
~easybring~

因為幼稚園部話佢地教筆順係根據呢本字典的,所以睇下小學部有無建議買呢本字典

回復 1# B.B.BaBa 的帖子

B.B.BaBa,

你好掂!! 24考爸爸. 咁聽幼稚園趙總話.

回復 2# B.B.BaBa 的帖子

買左無錯啦!
~easybring~

回復 7# easybring 的帖子

最好買埋教育署畀老師用既"小學生常用字指引" (類似係咁既名), 因為中文科老師話佢地係跟呢本指引去判斷個小朋友有無寫錯到個字! 至於字典, 參考算吧, 同一個字, 唔同出版社既字典, 都有唔同寫法 (我個人覺得係字體問題)...如果遇到有D字, 發覺同老師教既有出入, 你拎住本字典同老師講, 都係嘥氣兼盞自己激氣架咋!

字典都只係用黎參考, 千萬不要拎住本字典同老師講, 以老師教既為準.
原帖由 十月媽咪 於 10-12-14 06:33 發表
最好買埋教育署畀老師用既"小學生常用字指引" (類似係咁既名), 因為中文科老師話佢地係跟呢本指引去判斷個小朋友有無寫錯到個字! 至於字典, 參考算吧, 同一個字, 唔同出版社既字典, 都有唔同寫法 (我個人覺得係字體 ...
~easybring~

買邊本字典都無用, 因為每級既老師所教既中文字寫法都唔同架

原帖由 sosleepy 於 10-12-14 14:13 發表
買邊本字典都無用, 因為每級既老師所教既中文字寫法都唔同架

絕對同意! 真係好嬲每級既老師既準則都唔同, EVEN係每級既科主任之間, 亦都係無共識的! 我完全理解唔到, 點解小朋友學一個生字, 係要跟每年唔同老師既唔同要求, 乜學習係咁既咩? 最慘係問完老師之後, 個女返唻同我講, 叫我以後唔好再質疑老師, 總之佢地話乜就乜, 教點寫就點寫, 佢會用心記住每個老師對同一個字既要求.....求學問, 乜真係咁既咩?

絕對同意! 我覺得o岩, 老師話錯!
依家我會先睇課本, 如果無再睇字典.

字典方面, 要用有"根據香港教育學院《常用字字形表》". 我買o左"朗文中文新詞典", 幾好.

原帖由 十月媽咪 於 10-12-14 17:40 發表

絕對同意! 真係好嬲每級既老師既準則都唔同, EVEN係每級既科主任之間, 亦都係無共識的! 我完全理解唔到, 點解小朋友學一個生字, 係要跟每年唔同老師既唔同要求, 乜學習係咁既咩? 最慘係問完老師之後, 個女返唻同我 ...