用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿b唔望人係唔係好大問題?
go

阿b唔望人係唔係好大問題? [複製鏈接]

今日婆婆帶阿b去睇傷風, 點知個醫生話覺得阿b唔望人, 要轉介阿b去做評估.
好擔心, 阿b講嘢遲 (0812BB), 但係平日都識叫爸爸媽媽, 有用bb話同我地講野. 上網話唔望人可能係自閉, 但我唔覺佢有其他特徵(除左鐘意玩轆), 請問有無其他媽咪有經驗可以分享?
   0    0    0    0

回復 1# larry_kawin 的帖子

在這處問十個媽媽,九個都你去評估先
我是過來人.都係歌九個
越早界入越好

排左GOVT先啦, 起碼都要半年時間架。

回復 4# larry_kawin 的帖子

依家d醫生都好關心小朋友.....我記得我仔2歲半時醫生都話佢講野差D,跟著醫生仲問我仔:食左早餐未呀? 我話:佢未識答喎。醫生話2歲半梗係識啦。一個月後再睇醫生,佢直接叫我去評估.....我回答:評咗啦!

梗係排左先算.  2歲前d徵狀唔會好明顯, 但越大會越覺, 所以初初我都覺得無嘢, 但後來...已經唔再想佢係唔係, 只檔係咁處理先.

我囝係0801bb, 今年8月返N班, 一向都比較活躍同專注力弱, 最初我都好擔心他返學能否坐得定, 但一路又無老師投訴以為無咩事(自己都有問過他班主任, 但都沒有說他有好大問題), 點知昨天校長打比我, 話我囝在班房都係坐唔定, 好鐘意跑來跑去, 同埋好似同人無咩眼神接觸, 她有介紹我去邁步check下, 其實我在幾個月前開始發覺同他講野唔望人, 我個朋友都提我要注意, 突然校長再打黎同我講, 我真係好驚好擔心, 我已經約咗下星期二帶佢去check下, 真係好擔心呀:cry:

咁你同佢講野呢?!
原帖由 oscarbb08 於 10-12-11 15:29 發表
我囝係0801bb, 今年8月返N班, 一向都比較活躍同專注力弱, 最初我都好擔心他返學能否坐得定, 但一路又無老師投訴以為無咩事(自己都有問過他班主任, 但都沒有說他有好大問題), 點知昨天校長打比我, 話我囝在班房都係坐 ...

55 一定要盡快排評估 lo

我個囡dec08,我有同其他同齡比較,有d都係識發單音,or未識講句子。

bb0322, 有無排緊GOVT比言語治療比你??
‹ 上一主題|下一主題